Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Един от най-влиятелните египетски археолози Захи Хавас (вдясно) не само даде интервю на Деница Такева, а и я покани на разкопките в Златния град. На снимката тя е заедно с доц. Теодор Леков. 
СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ
Един от най-влиятелните египетски археолози Захи Хавас (вдясно) не само даде интервю на Деница Такева, а и я покани на разкопките в Златния град. На снимката тя е заедно с доц. Теодор Леков. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

Най-влиятелният египтолог и екипът му я наричали късметлийка, защото в нейно присъствие открили ценни артефакти

Повече от десетина дни след смъртта на красивата египтоложка Деница Такева стотици хора продължават да пишат в социалните мрежи и да споделят как тя им е помагала в различни ситуации

В миналия брой на „24 часа - 168 истории” ви разказахме част от историята на Деница Такева и за мечтата й лично откривателят на гробницата на Тутанкамон Хауърд Картър да я разведе из нея. В този брой ще стане ясно, че тя почти се сбъдва, но с друга легенда в египтологията. В тази статия продължаваме със спомените на близките й каква е била в детството и младежките си години, за контактите й с египетски археолози и с най-влиятелния от тях, който я кани на разкопки. Любопитното е, че всички те са считали тази млада жена за мост между специалистите в двете страни.

 

„Като малка Деница беше необичайно дете. Много четеше – разказва пред „24 часа - 168 истории” баща й тв журналистът Иван Такев. – Никога няма да забравя как рецитираше стихотворението за двете зайчета „Сиводрешко и Бързобежко”, беше толкова дълго. Тя винаги бе атракцията на семейните събирания, на всяка среща я молехме да го казва с неоформения си говорен апарат. Ако някой случайно нещо каже в това време, тя веднага спираше, за да направи забележка: „Не говори в театъа”, не можеше да казва буквата „р”. Когато я питахме каква ще стане, като порасне, отговаряше: „Пофесока” (професорка – бел. ред.).”

Разбира се, никой не го вземал насериозно, докато веднъж не видели как 9-годишната Деница задълбочено чете „Богове, гробници и учени” на К. Керам във фоайето на базата на Министерския съвет в Приморско.

„Ходехме там почти всяка година и ни направи впечатление, че тя всеки ден избираше тази книга – спомня си Такев. – Тъй като я имахме и вкъщи, когато се прибрахме, тя сама си я намери. Веднъж забелязах, че чете и нещо си записва. Взела листове, но на ширина, не по дължина и с цветни моливи рисуваше йероглифи. Не се задълбочих, казах си: „Нека се занимава”, но когато я попитах какво е всичко това, тя отговори: „Египетската азбука” и аз се ококорих.

Откъде я бе взела, кой й я бе показал? Тогава го отдадох на детското й въображение. Но нещата се развиха и когато дойде време да кандидатства в гимназия, бе почти сигурно, че най-добре ще е в Гимназията за древни езици и култура. В този момент като журналист правех поредица от предавания, за да им намерят сграда, и се бях запознал с директорката Гергина Тончева и любимия преподавател на всички Огнян Радев.

Затова го помолих да подготви Деница за изпитите и той се срещна два пъти с нея, след което ми каза: „Защо ми губиш времето, това дете е готово“. Всяка година ходеха в Гърция да видят древна Елада, посетиха Рим, Тончева и Оги Радев й бяха любими ментори, с тях децата се чувстваха по тези места не като туристи, а като изследователи-историци.”

В гимназията Деница имала много приятели.

„Срещнахме се там – разказа пред „24 часа - 168 истории” съученичката й Милена Атанасова. – Помня, че още в осми клас тя искаше да учи египтология, макар че не ни беше известно дали въобще има такава дисциплина у нас.” Според нея още тогава тя била „ярка, цветна, където и да се появи, не може да не я забележиш“. В същото време не била надменна, „а широко скроен, радостен, много отзивчив човек“ и с нея винаги било интересно. На въпрос как е изглеждала тогава, Милена казва: „Винаги е била ослепително красива“.

Деница завършва гимназията с отличие, стига и до призовите места на Националната олимпиада по литература и вече гори от желание да учи любимата си египтология, но баща й не е много съгласен: „Всеки родител иска детето му да има професия, която ще му осигурява стабилен доход, освен това й казах, че не съм Тодор Живков, за да й направя институт по тази непопулярна специалност, за да има с какво да се занимава.“

Затова Деница Такева записва право и пътищата й с Милена се преплитат отново в Софийския университет.

„Бяхме в различни потоци, но още първия ден тя бе излязла на дъската и започнала да пише гръцките букви – казва Милена. - Не знам защо, така й бе дошло отвътре, предполагам, че й е станало скучно и се е опитала да разчупи стереотипа.“

„Деница завърши право семестриално и каза, че повече няма да се занимава с него – разказва баща й. – Преподавателите й Пламен Панайотов, Даниел Вълчев я посъветваха поне да си вземе дипломата и да работи, каквото реши. Това бе и условието ни, за да се оженят с Милен.“

Когато тя започнала да учи египтология, баща й решил, че това ще е някакво мимолетно увлечение.

По време на разкопките, екипът на Захи Хавас обявява Деница за късметлийка, защото намират ценни артефакти.
По време на разкопките, екипът на Захи Хавас обявява Деница за късметлийка, защото намират ценни артефакти.

„Но в един момент тя така потъна в тази наука, така се отдаде, че създаде Българското египтологично общество, организира пътуващи семинари и аз едва сега разбирам колко много контакти е създала там и колко са я обичали българите и египтяните”, казва Такев.

Заедно с това се грижела за всички, с които по някакъв начин я среща животът.

„По време на пандемията носеше лекарства на болните, научава, че някой е зле, и тя казва: „Тате, да намерим познати да му помогнем”, молех я малко да се отпусне, да намали тези скоростни обороти във всичко...”

„Помагаше за всякакви каузи, дали ще е за болно дете, дали да организира събитие за египтологичното общество, пращах при нея студенти, ентусиасти, отделяше време за всеки – спомня си пред „24 часа – 168 истории“ доц. Теодор Леков. - Всяка събота превеждаше с тях, помагаше им, развиваше детската школа, децата я боготворяха – правеше го безвъзмездно. Мечтаеше да участва в разкопки, да се развива в науката и можеше да успее с всичко, защото бе талант.”

Двамата с Леков са съавтори и на филма „Царят и слънцето”, излъчен по БНТ1 два пъти в нейна памет.

„Той се дължи изцяло на нейната енергия и упоритост – допълва Леков. - Когато се сблъсквахме с трудности, тя казваше: „Няма нищо непреодолимо, заемам се, не се притеснявайте!”. И успяваше да се справи, прекарваше безсънни нощи, за да намери най-подходящите кадри, да даде най-ценните идеи, да редактира, да се грижи за екипа, всички я обожаваха. Режисьорът й казваше: „Дени, сбъркала си си професията, защото си звезда и озаряваш пространството”, а тя се смееше и отговаряше, че иска да се занимава с Древен Египет и името й да се помни с преведен от нея египетски текст.”

Филмът се оказва истинска сензация, представен е в Египет на националния ни празник на 24 май и Деница е интервюирана от една от големите телевизии там.

„Раздаваше се докрай, аз понякога я предупреждавах: „Не всички хора са добри, не виждаш ли, че някои просто те използват”, но отговорът й винаги беше: „И в най-лошия човек има добро. Когато се обърна към него също с добро, то се „събужда” и побеждава.“ Понякога споделяше: „Само когато накарам някой да се почувства щастлив и аз мога да съм щастлива“. Може би затова изгоря така бързо, оставяйки огромна дупка в сърцата на всички. Такъв човек се ражда изключително рядко. Изглежда това е орисията на онези таланти, погалени от Господ да раздават обичта си и да се обръщат към доброто.”

„При нея човещината сякаш бе отвъд здравословния момент – търпението, себеотрицание… дали това не я доведе до този край, много ме боли”, разказа пред „24 часа - 168 истории” семейният й приятел Иван Германов.

Според Леков именно тази магическа природа на Деница Такева й е създала толкова много приятелства по цял свят: „Тя поддържаше множество контакти с египтолози от цял свят - Европа, САЩ и Египет, изграждайки цяла мрежа от познанства, които й помагаха да решава различни проблеми, възникнали при нейната работа или при нейни колеги. Обменяше литература, информация, снимки, коментираше нови публикации и открития от света на египтологията. Беше готова да помогне винаги на колегите си, когато търсеха нещо или срещаха някаква трудност. Постепенно това изгради доверие и чувство на благодарност.”

Според него желанието й да помага безкористно отваряло всички врати. И може би затова по странен начин се сбъдва едно от големите й желания. Като дете тя мечтаела някак да срещне покойния вече откривател на гробницата на Тутанкамон и той лично да я разведе из нея. Но с Деница се случва друго чудо, не по-малко от това. Снимките на филма я отвеждат при една легендарна личност – прочутия археолог д-р Захи Хавас, разкрил гробниците на строителите на пирамидите в Гиза, Долината на златните мумии, оглавявал екипите за сканиране на мумиите на Тутанкамон, на Хатшепсут и Нефертити. Той е автор на много книги, но заедно с това Хавас през годините заема ключови постове, свързани с опазването на древното културноисторическо наследство на страната му. Той е звезда в предаванията на „Нешънъл джиографик” и е може би най-търсеният египтолог от медиите по света. Именно с него има късмет да се срещне Деница Такева.

„Спомням си как след като взе интервю от д-р Захи Хавас по време на снимките на филма „Царят и слънцето”, той ни покани да разгледаме неговите разкопки в Златния град (Golden City) на Западния бряг на Луксор – разказва доц. Леков. - Достъпът за посещение до такива места, където се провеждат разкопки, е силно ограничен и случайни хора няма как да попаднат на такова място. Дени имаше щастието да проследи работата на екипа в продължение на няколко часа и да стане свидетел на откриването на няколко ценни артефакта. Местните работници, показвайки един новооткрит пред очите й пръстен, казваха: „Ти носиш късмет! Щастливка си!” А очите на Дени грееха от щастие да се докосне до новата находка.”

Но заедно с това Деница обичала да разкрива тайните на Древен Египет пред членовете на Българското египтологично общество.

„По време на семинарите в Кайро през последните години тя разказваше на групите главно в храма на царица Хатшепсут на Западния бряг на Луксор, както и в гробницата на царица Нефертари (съпруга на Рамзес II) в Долината на цариците – разказа пред „24 часа - 168 истории“ приятелката й Любомира Данова. - Но през ноември миналата година след няколкомесечна реставрация къщата на Хауърд Картър на Западния бряг на Луксор беше отново отворена и при посещение в нея Деница разказала на групата за него, за живота му преди да се превърне в знаменития египтолог, открил гробницата на Тутанхамон (това е правилното произношение, въпреки че на български по-популярно е Тутанкамон – бел. ред.), за къщата, за смисъла да не се отказваш, да вярваш в мечтите си. Тъй като аз не присъствах на семинара с тях в Египет, тя веднага след посещението на къщата ми се обади по телефона. Бе изключително развълнувана и сподели как след разказа й много от хората дошли да й благодарят и да й кажат, че са усетили магията на Египет. Сподели, че това я е направило истински щастлива и че иска това да прави - да вдъхновява с историите и разказите си, а не статистически да поднася някакви факти. И понеже беше искрена в това, което прави, хората го усещаха и й вярваха.

Може би затова и египетските й колеги потънаха в скръб и това най-ясно личи от поста на археолога в Министерството на туризма и антиките Мохамед Муса Елрави: „Последния път, когато се срещнахме, беше на 24 май в Музея на националната цивилизация по време на българското събитие там и ти беше толкова активна, толкова грижовна и пълна с енергия и разбрах - този ден не бях единственият египтянин, който ви се възхищава, ценя ви и уважавам много вашите големи усилия в областта на египтологията. Наистина вие бяхте мостът, който свързва Българското египтологично общество с египтолозите в Египет, затова всички тук се чувстваме толкова тъжни и шокирани“…

Когато се срещнахме, ти ми каза, че ще се видим скоро – през ноември, и бъди сигурна, че ще е така, тъй като душата ти ще бъде винаги тук, на мястото, което обичаше с нас - всички египетски археолози... Бог да те благослови, Деница.“