Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Алексей Петров
Снимка: 24 часа
Алексей Петров Снимка: 24 часа

Бил е военен в някоя точка на света немалко време, няма връзка с никаква организация - клетка, държавна структура, престъпна или терористична група

Познават го един-двама души, предават му поръчките, но изготвя плана си сам

Два куршума пронизват бизнесмена Николай Дракополов, докато чака в задръстване на околовръстното шосе в София през април 2021 г. Очевидци ще разкажат, че килърът му бил преоблечен като клошар с анцуг и стоял под моста. Няколко дни преди това се въртял там, но никой не му обърнал внимание, защото се сливал с тълпата.

Разследващи ще заключат, че е професионалист заради двете попадения в слепоочието на жертвата. След тях вдига качулката си и със спокоен ход се оттегля от местопрестъплението. Близо 3 г. по-късно самоличността му остава обвита в мистерия.

Ликвидиран с пет куршума прeд oфиca cи в Coфия през януaри 2018 г. е и бизнесменът Петър Христов. От наемника, кoйтo в деня на екзекуцията ce криe в cъceдeн cтрoeж и държи чешки картечен пистолет “Скорпион”, все още няма следа.

Преди дни два куршума в тялото и главата получава Алексей Петров, докато прави задължителната си разходка по горските пътеки над “Драгалевци”. Стрелецът му изчезва.

“Те са сред нас и изглеждат като нас. Разминаваме се с тях по улицата. Имат нормална работа и най-вероятно семейства. Дори близките им не знаят, че приемат поръчки за убийства. Хладнокръвни са.”

Самоличността на килъра на Петров е загадка вече повече от седмица. Местонахождението и произходът му са плод на конспирации и свободни съчинения. Българин ли е, или е чужденец? Подвизава ли се някъде у нас, или е напуснал пределите на страната след екзекуцията?

Според зам.-ректора на Академията на МВР доц. Милен Иванов става въпрос за “самотен вълк” - изключително добре подготвен в стрелбата човек, за чието “хоби” знаят едва 2-ма души. Те му предават задачи от поръчителите.

“Стигането до него ще бъде трудно, почти невъзможно, защото говорим за лице, което пази своята анонимност, поставя безопасността си на първо място и изчислява до последния детайл как да ликвидира целта, но не и за сметка на себе си - обяснява пред “24 часа-168 истории” Иванов. - Този самотен вълк няма нужда от други хора в това, което прави, защото знае, че тайната ще излезе бързо наяве, ако я знаят повече хора.”

Каква професия има мистичният стрелец, колко пъти е посещавал мястото преди разстрела и какви са отличителните му черти, обяснява пред медията ни специалистът.

Зам.-ректора на Академията на МВР доц. Милен Иванов
Зам.-ректора на Академията на МВР доц. Милен Иванов

- Доц. Иванов, използвахте определението “самотен вълк” за наемния убиец. Какво означава това? Какво е характерно за този тип хора?

- Това са изключително подготвени в стрелбата лица. Те са били военни в някоя точка на света немалко време, действали са като контрактници (контрактник - наемник, сключил договор с армия). В общи линии говорим за експерт. Това е човек, който няма връзка с никаква организация. Не е част от клетка, държавна структура, престъпна група или терористично формирование. Говорим за обикновено лице, с което някои от нас се разминават по улицата всеки ден. Той се слива с тълпата. Няма да е татуиран тип с по-нетрадиционна прическа и начин на обличане. В никакъв случай няма желанието да бъде център на внимание. Възпитан е, поздравява и се държи любезно с познатите си. Приема поръчки за ликвидирането на някого по сигурен и уговорен начин, тоест само чрез човек, който го познава от много време и знае колко добър е в самотното си занимание. Най-често това са едва един-двама души. В никакъв случай голям кръг от хора, защото тайната лесно ще излезе наяве така.

- Защо мислите, че става въпрос за военен? Има ли отличителни черти в стрелбата им?

- Профилът, който аз изградих на база това, което знам до момента, е следният - човек на 50-55 години, който е отслужил, тоест изкарал е военната си служба и има перфектна военна подготовка. Умее тактика, оперативно изкуство, стратегия, има огнева подготовка, свързочна подготовка, топография и ориентиране, специална подготовка за различните родове войски, инженерна подготовка и не на последно място физическа подготовка. Тоест минал е процеса на обучение, който включва тези компоненти. Дали умее всеки един от тях перфектно, няма как да кажа. Ще допълня обаче едно нещо - едновременно с всичко това според мен лицето е и ловец. Бил е такъв дълги години. Защо го твърдя? Ако той беше професионален килър, щеше да убие и жената. За поколението 50-55 години обаче принципът да не се посяга на жени и деца в тези покушения е заложен много дълбоко в съзнанието. По-младите поколения нямат такива скрупули. В тази идеална ситуация той би се възползвал от това да не оставя свидетели. Би било перфектно за него, особено ако тя го е видяла, както вече стана ясно, защото го е описала пред властите. Едва ли е имал само 2 патрона в оръжието си, но така е преценил. Разбра се, че не е искал да я убива, а е била улучена след рикошет.

- Данните от експертизата сочат, че Алексей Петров е уцелен два пъти с автомат - в тялото и в главата. Става дума за хидрошокови патрони. Това какво ви говори?

- Ако отворите интернет и напишете: “Ловни патрони 7,62x39, кух връх” ще ви излезе огромно количество асортимент, който се продава в магазинната мрежа за лов на животни. Те не са забранени, защото не са някакви страшни технологии, с които малцина могат да боравят. Хидрошокови обаче означава, че във върха на куршума има пробито отверстие, което е по посоката на летене. Това се прави, защото скоростта на тези проектили е много голяма и когато уцелите животното с обикновен ловен патрон, куршумът влиза и излиза, без да му оказва сериозно въздействие, тоест то продължава да се движи, даже може да оцелее след прострелването. Затова се прави въпросното отверстие или пък върхът на куршума се прави от олово. Когато попадне в твърдо тяло, той се разтваря като цвете и в резултат на въртенето нанася тежки поражения. Един куршум е достатъчен, за да убие животното. Така се действа - първо, за да не е опасно за други ловци - куршумът да не минава през животното и да излита в неконтролируем рикошет, и второ - най-вече да се хабят по-малко боеприпаси за прострелването.

- Убиецът познавал ли е мястото добре? Колко пъти го е посещавал преди разстрела и е изминавал маршрута?

- При такава ситуация за него най-големият проблем е не как да стреля, а как да се скрие. В стрелбата е перфектен и знае, че не му е слабото място. Затова е отделил немалко време в избирането на мястото, от което ще произведе изстрелите. Забележете, че не е искал да оставя абсолютно никакви следи, не е имал специален заслон. Първостепенно в целия план е било и как да се оттегли безопасно и скрито. Ходил е няколко пъти дотам, за да установи маршрута на движение. След като е разбрал, че Алексей Петров минава регулярно, наемникът е изучил терена. Накрая е знаел всички места, на които има странични пътеки, както и докъде стигат те. Причината да се задълбочи толкова е, защото по малка непозната пътека най-бързо може да се оттегли и логично - ще го направи най-безопасно за себе си. Със сигурност стрелецът няколко пъти е наблюдавал Алексей от място, на което не са го забелязвали. В противен случай е нямало как да установи режима на разходките на мишената. Нямаше и да знае имал ли е, или е нямал охрана, къде стоят бодигардовете, накъде тръгват, къде го чакат, как се движат, кога има възможност да произведе изстрел. Всички тези неща се изучават, защото никой наемен убиец не иска да бъде хванат.

- Камуфлажните дрехи опит да се слее с обстановката ли са били? За тях разказват всички свидетели, допълват и че бил с колело?

- Няма символика в това. Всички говорят за камуфлажни дрехи, никой не казва подробности за тях. Камуфлажните дрехи са използвани единствено за заблуда на потенциалните очевидци. Ние сигурни ли сме какво е било облеклото, наистина ли са били камуфлажни - зелени ли са, кафяви ли са, шарката каква е? Оттук нататък цялото съзнание на свидетели и очевидци е погълнато от тези камуфлажни дрехи и никакви други детайли. Ще допълня, че в нашия занаят има един термин “наложен очевидец”, защото човешкото възприятие е странно нещо, особено когато е минало време и голяма част от очевидците са получили косвена информация от медии за ситуацията. Тогава те започват да си измислят, в главата им се изменя реалната картина. Разследващите най-добре знаят и ще кажат кое е истина и кое свободно съчинение. За мен тези две понятия - камуфлажни дрехи и колело, са подвеждащи.

- Тоест поставяте под съмнение това, че е бил с колело?

- Ходил съм в тази част на Витоша, в която се случва убийството. Тя представлява една голяма денивелация (разлика между височината на две точки от земната повърхност - бел. ред.). Има и множество стръмни пътеки. Вероятността наемникът да претърпи инцидент с колело, ако кара бързо, е много голяма. Плюс това - рано сутрин на всички би направило впечатление колоездач в планината. При добра физическа подготовка и подготовка за работа в планинска гориста местност човек, който е пеша, ще си проходи безопасния маршрут и спокойно ще се отправи към мястото, където е оставил автомобила си или го чакат. След това ще се качи в него и ще се прибере вкъщи. Колата, с която е тръгнал, дори може да не е била от тази страна на Витоша. Изобщо след този инцидент много бавно се задейства цялата система. Казват, че са обявили затваряне на София, но ако той е минал през билото на Витоша и е излязъл от другата страна, Рударци например, на никого няма да му направи впечатление. Вероятността да е бил пешеходец е голяма, защото с колело е рисковано. Къде е това колело в момента? Хвърлено ли е, изоставено ли е, намерено ли е?

- На база извършеното престъпление можем ли да опишем стрелеца, тоест черти от характера му?

- Аз приемам, че той е ловец, което по презумпция означава, че е търпелив, защото всеки един ловец знае кога да стреля и кога да не го прави. Наясно е и с това как да се позиционира така, че да е в напълно безопасна ситуация. Ловец е и защото стреля два пъти. Хора, които дълго време са ловували, започват с краткоцевни пушки. Краткоцевните пушки най-често са двуцевни. И този ловен инстинкт, който се създава с двата бързи изстрела, после много трудно се преодолява, когато се използва друго оръжие. Виждайки, че целта е на земята, се оттегля. Ако беше професионален килър, той щеше да убие и свидетеля, който го вижда. Това са само мои предположения.

- Напуснал ли е вече страната?

- Защо да напуска страната? Напускайки я, ще остави много повече следи в информационните системи на граничен контрол, отколкото ако остане у нас. Разбира се, има начин да излезе и не по официалния ред, но това ще е по-сложно като схема. Все пак не го изключвам.

- Ще бъде ли намерен убиецът?

- Човек сам си прави добрата организация. Тогава вероятността да бъде разкрит е почти нулева, особено ако разследващите не са попаднали на горещи следи преди 24 часа. По статистика на 24-ия час процентът разкриваемост пада на 30%, след 48-ия и 72-рия час нещата стават почти безнадеждни.