Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Луна-25" КАДЪР: Туитър/@IndianTechGuide
"Луна-25" КАДЪР: Туитър/@IndianTechGuide

Според предварителните изчисления автоматичната станция "Луна-25" е престанала да съществува след сблъсъка с повърхността на Луната. Това съобщи "Роскосмос", цитиран от ТАСС.

 "Около 14:57 ч. московско време комуникацията с космическия кораб "Луна-25" бе прекъсната", заявиха от държавната корпорация.

"Роскосмос" подчерта, че мерките за издирване на апарата и установяване на връзка с него на 19 и 20 август не са дали резултат.

"Според резултатите от предварителния анализ, поради отклонението на действителните параметри на импулса от изчислените, космическият апарат "Луна-25" се е преместил на неизчислена орбита и е престанал да съществува в резултат на сблъсък с повърхността на Луната", заявиха от държавната корпорация.

"Роскосмос" допълни, че специално сформирана междуведомствена комисия ще се заеме с въпросите по изясняване на причините за загубата на космическия кораб.

Ракетата-носител "Союз-2.1б" с автоматичната станция "Луна-25" беше изстреляна от космодрума "Восточний" в 02:10 ч. московско време на 11 август. На 12 и 14 август космическият кораб извършва две корекции на траекторията. В сряда, 16 август, автоматичната станция навлезе в окололунна орбита. Космическият апарат трябваше да се приземи на 21 август.