Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Александър Йорданов
КАДЪР: БНТ
Александър Йорданов КАДЪР: БНТ

Днес бях приет от Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан. Разговаряхме за основната всесветска ценност - човешката доброта, за дълга на всеки човек да твори добро. Защото се научихме да дирим правата си, но забравяме за дълга си към Бога и доброто. Откакто едни нашенци, които нарекоха себе си "протестъри" и лочеха жадно бира на Орлов мост, донесоха "промяната" на върха на вълната на омразата, добротата сякаш напусна нашия народ. И злото всеки ден тържествува.

Разговаряхме и за отношенията между Синода на Българската православна църква и Синода на църквата в Северна Македония. Правилно не признаваме тя да носи името Света Охридска архиепископия, независимо че това име и е признато от Вселенския патриарх. Защото средновековната Охридска архиепископия е била българска, обгрижвала е българския народ. Тогава северомакедонци не е имало. В Охрид и не само, са живели македонски българи. Ние не възразяваме днешните северомакедонци да се самоопределят. Но те вършат голям грях пред Бога, когато променят народностното самоопределение на починали хора. Няма как братята Димитър и Константин Миладинови, Григор Пърличев, Кирил Пейчинович - пресветли наши просветители народни, да станат северомакедонци, като самите те са се самоопределяли като българи.

Поканих митрополит Йоан на празнично тържество в Европейския парламент по случай Деня на българските народни будители и той прие поканата.

*От Фейсбук!