Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Героят - италианският вратяр Джанлуиджи Донарума.
Героят - италианският вратяр Джанлуиджи Донарума.

Богатите момчета с много талант и бедно въображение инвестират милионите си в часовници, накити и скъпи вещи, които привличат като мухи на мед топбандитите

Някъде в средата на второто полувреме костюмиран мъж нахлува на терена и едва ли не се хвърля в краката на Матео Гендузи, за да го спре и да му каже нещо.

Играчът на “Олимпик” (Марсилия) слуша внимателно и се хваща за главата сякаш талантлив актьор стига до най-драматичния момент във филма. Оказва се, че служител на клуба е влязъл на игрището, за да съобщи на френския национал, че са обрали къщата му. И не идеята за откраднатите ценности е притеснила толкова Гендузи, колкото мисълта, че съпругата му си е била у дома по това време.

За щастие красивата брачна половинка Мей успява да се изнесе в стая на втория етаж, когато усеща, че не е сама в къщата, като не забравя да вземе и телефона със себе си, за да звънне в полицията. До идването на униформените маскираните бандити успяват да разгледат движимото имущество и си тръгват със златен часовник “Ролекс” за 200 000 евро. 

Гендузи вероятно ще преглътне сравнително лесно загубата на ценната вещ. По-трудно ще му е да се пребори с гнева, а и не е сам. През последните години топбандити във Франция, Англия и Испания се специализираха в издевателствата над неприлично богатите момчета с много талант в краката и с малко идеи в какво да си инвестират милионите си.

Първата работа на средностатистическата футболна звезда е да си накупи скъпи часовници, златни накити и безумно скъпи изделия на марките, създадени да глезят егото на богаташите. Всичките тези джунджурийки стоят разпръснати по маси и нощни шкафчета и чакат само някой да дойде и да ги вземе.

Поне това е мнението на добре организирани банди, които държат в постоянно напрежение звездите на футболните грандове на Стария континент. Само няколко дни преди обира в дома на Матео Гендузи вратарят Джанлуиджи Донарума и неговата приятелка Алесия Елефанте преминаха през премеждие, което със сигурност оставя следа в съзнанието за цял живот.

Двамата бяха съблечени и вързани в собствения им дом от четирима маскирани мъже. Футболистът получава прорезна рана с нож, докато го притискат да си каже къде са скрити всички ценности. Не че часовниците и гривните със скъпоценни камъни са натикани на някое чак толкова тайно място.

Маскираните престъпници си тръгват с богата плячка, оценена на около половин милион евро. Донарума лесно ще си купи други скъпи дрънкулки, но едва ли ще забрави как с последни сили успява да отвърже себе си и приятелката си, за да изтичат до близкия хотел и да потърсят помощ.

Донарума е поредният играч на ПСЖ, който пада жертва на добре подготвените бандити. Сякаш цялата организирана престъпност на Франция е обявила война на столичния гранд. Местни медии преброиха други осем играчи на парижани, които паднаха жертва на крадците.

Повечето са на терена, докато тарашат домовете им, но има и такива, които са споходени от лошия късмет да се срещнат очи в очи с душманите си. Случаят на Маркиньос е малко по-различен. Той е на терена, докато грабителите преодоляват охранителните системи и влизат в къщата му. Вътре обаче са бащата на футболиста на ПСЖ и двете му дъщери. Момичетата се разминават със силна уплаха, но таткото е бит, а след това и завързан, за да не пречи на престъпната операция. В същия ден, но на друго място в Париж маскирани атакуват дома на съотборника на Маркиньос – Анхел ди Мария, за да вземат със себе си всичко ценно, което не е заковано.

“Много от футболистите дори не намират за нужно да се оплачат в полицията, а малцина са тези, които разказват какво точно са преживели. Съвременният футболист е длъжен да поддържа образа на древногръцки герой.

Той е винаги победител. Забранено му е да показва чисто човешките си слабости на тълпата. Затова и тези момчета се притесняват да разказват какво са преживели, с което до известна степен улесняват престъпниците”, анализира ситуацията френският разследващ журналист Ерик Льолуш.

И все пак жертвите се решават да потърсят помощ и вълната от жалби убеждава шефовете на ПСЖ и френските власти, че проблемът наистина е сериозен. Първите пращат гардове пред домовете на футболистите, а вторите пускат по петите на бандитите ченгета от полицейското звено BRB (Brigade de Repression du Banditisme), специализирани в разследването на крупни въоръжени грабежи. Мерките дават половинчати резултати. Донарума е принуден да преживее ужаса, въпреки че домът му се намира в добре охраняван квартал, а маските върху лицата на престъпниците затрудняват работата на спецполицаите.

Двама от извергите, издевателствали върху бащата на Маркиньос, все пак си получават заслуженото и получават присъди от пет и седем години затвор. Други двама млади мъже, участвали в претарашването на дома на защитника Преснел Кимпембе, също се оказват зад решетките за по една година.

Това е крайно незадоволително наказание на фона на вълната от насилие върху психиката на играчи на ПСЖ като Тиаго Силва, Дани Алвеш, Мауро Икарди, Серхио Рико и Ерик Максим Чупо-Мотинг. Последният може да се оплаче, че два пъти трябва да ремонтира и преобзавежда дома си след бандитски набези, като при втория удар разбойниците му задигат ценности за 600 000 евро.

Френският клуб очевидно държи лидерската позиция в тази незавидна класация и това не е чак толкова учудващо, при положение че именно там се раздават най-щедрите заплати в света. Но и на други места в Европа футболни звезди страдат от добре тренирани и мотивирани грабители. Нападателят Пиер-Емерик Обамеянг едва ли някога ще забрави ужаса да стои завързан и да отнася жестоки удари с метална тръба, докато накрая не издава шифъра за сейфа, в който е прибрал златото и парите си. И всичко това му се случва, докато защитава цветовете на “Барселона” и живее в уж едно от най-сигурните предградия на испанския град.

Списъкът с обрани футболисти на Острова също е дълъг като полицейските досиета на хората, които се препитават с подобни злодейства. Франк Лампард и бременната му съпруга спят сладко, докато пъргавите като котки престъпници обират дори нощните им шкафчета. Халфът на “Тотнъм” Деле Али обаче се събужда рано сутринта и се изправя очи в очи с мъжете, дошли да го лишат от личното му имущество. Футболистът опитва да окаже съпротива, но след няколко удара в лицето и заплаха с хладно оръжие се принуждава да си даде всичко ценно.

Съотборникът му Ян Вертонген е на терена, но съпругата и децата са си у дома, когато жилището им е атакувано. Семейството на играча се разминава със сериозна уплаха, а извергите си тръгват с богата плячка.

Примерите са още много и до един доказват, че съвременните футболни звезди привличат като мухи на мед престъпните банди. Както вече стана дума, ченгетата трудно разкриват подобни престъпления и затова активно съветват богатите момчета да не пестят от охрана и да държат всичко ценно в банковия сейф.