Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Случаят с обезобразената Дебора от Стара Загора предизвика многохиляден протест в София и други градове в страната.

СНИМКА: ГЕОРГИ КЮРПАНОВ - ГЕНК
Случаят с обезобразената Дебора от Стара Загора предизвика многохиляден протест в София и други градове в страната. СНИМКА: ГЕОРГИ КЮРПАНОВ - ГЕНК

При интимни отношения – много по-високи наказания

Най-важното при приемането на законодателни промени е те да се обмислят внимателно, за да се направят смислени изменения. Точно това елементарно за всеки законодател правило беше грубо нарушено с една-единствена цел – PR за политическите партии – видите ли, те на секундата реагират на посегателството върху личността.

Всеки юрист знае, че приетите законодателни промени по никакъв начин няма как да се приложат към вече извършените изтезания и обезобразявания. След вдигнатия шум поне няколко месеца почти никой няма да посяга на гаджетата си. И вместо законодателите да се обърнат към най-утвърдените специалисти по наказателно право, да се проучат чуждестранните законодателни решения и след задълбочено обсъждане да се приемат читави текстове в НК и в други закони, сега се бърза да се отчете дейност. Посред лято голяма част от специалистите са във ваканция. И ще стане така, че

хора, които даже не са влизали в съдебна зала, ще направят съответните нескопосани текстове, с които е пълно нашето законодателство

Ама законодателят не се е сетил за десетки години, че изтезанията не стават само по време на войни, а и в мирно време. Европейската конвенция за защита на правата на човека изисква никой да не може “да бъде подложен на изтезания или нечовешко или унизително отношение или наказание”. В Конвенцията против изтезанията и други форми на жестоко, нечовешко или унизително отнасяне или наказание се дават определения на тези понятия.

При случая с жестоко нарязаната Дебора са установени 21 порезни рани с множество шевове по лицето, счупен нос и остригване – и в момента законодателството дава достатъчно възможности за защита. Естествено, ако се докаже вината на извършителя. Дори да се приемеше неправилната квалификация, че е причинена само лека телесна повреда, има изричен текст в НК, че при причиняване на лека телесна повреда с особена жестокост или по особено мъчителен за жертвата начин се предвижда наказание до 3 г. лишаване от свобода. Като в този случай наказателното производство не е от частен характер, а се образува от прокуратурата. По същия ред и със същото наказание се процедира и ако деянието е извършено в условията на домашно насилие. Всъщност, ако парламентът реализира намеренията си за бързи законодателни промени – когато двама души не живеят заедно, но имат интимни отношения, извършените насилнически действия между тях ще се квалифицират като домашно насилие.

НК изрично в определението за средна телесна повреда предвижда “обезобразяване на лицето или на други части от тялото”. Многобройните нарези по лицето, последвани от още повече шевове, насочват към много вероятен извод, че се стига до обезобразяване най-малкото за дълъг период от време, а вероятно и за цял живот. Ако се приеме, че средната телесна повреда е извършена с особена жестокост или по особено мъчителен начин, наказанието е от 2 до 10 г. затвор. Е, след протестите бързо се предяви и обвинение в средна телесна повреда. А колко ли жени, с които са се изгаврили и са им нанесени травми за цял живот, са били подминати, защото не се е разшумяло по техните случаи.

Така или иначе по делото имаше медицинска експертиза. С оглед на изключителната жестокост на посегателството, извършени и по особено мъчителен за жертвата начин, довело до изгубване на съзнанието, посегателството с нож, остригването – това са достатъчни основания да се предположи, че извършеното деяние може да доведе до трайно разстройство на съзнанието. При такива случаи често се отключва шизофрения, маниакални разстройства и др. и би следвало в експертизата да се включи психиатър и/или психолог. А НК изрично в определението за тежка телесна повреда включва “продължително разстройство на съзнанието”. Ако се установи такова и ако се приеме, че деянието е извършено с особена жестокост, наказанието е съвсем прилично – от 3 до 15 години. Т.е. виждаме, че

законът е дал една много сериозна защита

След подобен род деяния, породени и от ревност, задължително е било да се проверят SMS-ите в мобилните телефони на пострадалата и насилника. Както се и установи по-късно - имало е неколкократни заплахи за убийство, което е престъпление.

С оглед на обстоятелствата по делото мислими са и други обвинения. За да се нанесат множество порезни рани на лицето и за да се остриже една жена, е нужно време. Това е индикация евентуално да се изследва въпросът дали пострадалата е задържана против волята ѝ. Това, че момичето е припаднало в резултат на изтезанията, е още една индикация за продължителността на въздействието. А който противозаконно лиши някого от свобода, се наказва с лишаване от свобода до шест години. Ако извършеното би било при условията на домашно насилие – наказанието ще е от 3 до 10 г.

Преди протестите имаше аргументи за прекратяване на делото, защото производството трябвало да е по частна жалба. Последва и пускане на насилника. След масовите прояви на солидарност с пострадалата светкавично се стигна до 4 обвинения в сериозни престъпления и задържане. Жените не бива да се колебаят да се обръщат към медиите и социалните мрежи, когато правозащитните органи не се справят както трябва. Излагацията е само за така наречените мъже.

Правя една важна уговорка – без човек да е прочел цялото дело и да е изслушал всички участници в производството, не може да претендира, че всички заключения са абсолютната истина.

Първото, което се прави в правната комисия на парламента в момента, е да се увеличават наказанията за телесни повреди. Премахва се пробацията при лека телесна повреда и се вдига максималното наказание за средна телесна повреда от 6 на 8 г. Пробацията в днешно време е лишена от смисъл по принцип. Съобразно световната практика реална нужда в нашия НК от увеличаване на наказанията има само при тежка телесна повреда. А парламентът въобще не е направил проучване на водещата световна практика. Спешното вдигане на наказания, особено когато това става с оглед на конкретен нашумял случай, няма почти никакъв превантивен ефект.

В едно от предложенията за законодателни промени в правната комисия интимната връзка е дефинирана по следния начин: “доброволен относително траен съюз между две лица, който възниква и съществува като фактическо състояние, без да е необходимо спазването на правно регулирана процедура и независимо дали лицата споделят едно домакинство, като водещ елемент е строго личният характер на техните отношения”.

В едно такова определение се вкарва едно абсолютно неопределено понятие - “относително”. Ще минат много години, докато съдебната практика се опита да го изясни. Вкарването на неопределени понятия при наказателната отговорност е недопустимо!

Дали го има гореописания траен съюз между две лица, които нямат сексуални отношения, но имат отношения на добри приятели? Отношенията на добри приятели също са лични отношения. Също неопределено понятие е “строго личният характер”. Ако секретарка има интимни отношения с шефа си, налице ли е “строго личен характер на отношенията”? И ако не е така, дали секретарката по-малко ще я боли, ако шефът ѝ я понабие? Когато популистки се бърза посред летните ваканции, става по този начин.

Изключително

опасно e пропуски на отделни съдии и прокурори да водят до квалификации към прокуратурата и съда

като цяло. Има достатъчно съвестни и компетентни и съдии, и прокурори.

Във връзка със случая на Дебора все повече специалисти смятат, че вече е изживяла времето си концепцията прокуратурата да следва структурата на съда по начина, по който се реализира в България. Това води до смяна на прокурора на всяка една инстанция. Няма как един нов прокурор, особено когато сроковете са кратки – като при мерките за неотклонение, да се запознае с делото в детайли. Представете си за момент, че адвокатите се сменят на всяка инстанция. Но никъде по света не го правят – защо ли? Да, има държави, в които прокуратурата следва структурата на съдебната система. Но това не е пречка в повечето от тези държави едни и същи прокурори да водят делото отначало докрай и да носят отговорност за изхода му. Все повече прокуратури по света се насочват към специализирани структури и водене на делото от един същ екип прокурори от първата до последната инстанция.

Случаи като този с Дебора ги е имало и ще ги има. Жената става все по-еманципирана. Все по-често ще изоставя мъжа, все по-често жената ще изкарва повече пари в семейството. Много от мъжете, особено комплексарите и възпитаните в патриархален дух, а също и мъжете тип мутри трудно приемат това.

Уважението към жената е важно качество на всеки мъж. Поради това държавата трябва да действа решително. Това предполага много по-качествено юридическо образование и последващо обучение, а също и много по-превантивно действаща полиция, която и да е мотивирана. А е и време немалко от жените да разберат, че не на всяка цена трябва да са с мъж.