Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Андрей Чорбанов
Андрей Чорбанов
  • Законът не може да спре психопата, но може да се осигури превенция и при насилие да се реагира до 24 часа, казва депутатът пред Весела Бачева от "24 часа"
  • Съпругът на племенницата ми е от добро семейство, с добра професия и заплата. Това не попречи да убие Евгения, за психопата май няма значение колко точно години затвор гласуваме
  • Намирам за изключително грозно включването на политици в протестите
  • Грешка е замяната на “съпружески начала” с “интимни партньори”
  • Накрая излиза, че убилият на пътя, който все пак не го е планирал, ще бъде наказан по-жестоко от този, който хладнокръвно е отнел живот
  • В здравната комисия ще обсъдим кои наранявания са лека и средна телесна повреда, какво е психически тормоз
  • Вечер чета приказки, когато ми е много тежко, защото там винаги добрите побеждават

- Г-н Чорбанов, преди ден емоционално разказахте публично, че убитата и натъпкана в куфар през 2021 г. Евгения Владимирова е била ваша племенница. И го направихте в разгара на обществения взрив по случая на нарязаното с макетно ножче момиче от Стара Загора. Заради този случай ли споделихте сега колко лична е за вас темата за домашното насилие?

- Казах го, защото това, което ние ще постановим в законовите промени, няма да промени много неща. Истината е, че каквито и наказания да сложим, да променим или увеличим, всеки, който извършва тежко криминално престъпление, го прави с ясната мисъл, че ще бъде наказан, ако бъде заловен. Едва ли има значение точната сметка, че ще бъде 18, 25 години или доживотен затвор, и едва ли някой си я прави.

Трябваше да се наблегне на превенцията и това беше естеството на нашите промени (бел.ред. - на предлаганите от ИТН) - възможността да се възпитава от ранна детска възраст ценностната система, какво представлява човешкият живот, че не трябва да се унижава човекът отсреща.

Това, което в момента излиза в медийното пространство, че било масово да се остригват момичета... че аз, ако се сетя за всички хора, които са ме излъгали в живота ми и ако ги острижа, ще направим армия като на хан Аспарух, остригани под такава форма. Не може да се разсъждава по този начин!

Идеята за отмъщението и реванша се възпитава от културата, която е навлязла. Пуснете няколко клипа - там ще видите насилие, тези модели на подражание, които се опитваме да превъзпитаме на една късна възраст. Само че децата от малки гледат силиконови красавици, хора, целите в татуси, които са силни и демонстрират власт, оръжие и скъпи коли. Това е нещото, на което се възхищава огромна част от младежта.

Фактът, че хора го правят не по веднъж, а за втори, трети или четвърти път, освен че става въпрос за глупав манталитет, е видно, че този човек страда от усещане за ненаказуемост. Затова законът трябва да бъде нещо повече от членове в Наказателния кодекс. Трябва да има възможност за превантивно въздействие, да не се позволява едно домашно насилие да бъде продължено във времето. Трябва да се реагира на момента, а да не е задължително да се изчака съдът. Веднага да бъде изведена или жертвата, или насилникът, да не се дава възможност в близките 24 часа да продължи да се случва.

Това, което аз разказах за моя случай, беше показателно. Как законът ще спре един психопат? Съпругът на моята племенница не е от рисковите групи - от добро семейство, високообразован, получава висока заплата, има всичко. Но това не му попречи да я удуши и да я скрие, планирано при това, а не инцидентно.

Под натиска на обществото ние гласувахме тежки наказания за убийците на пътя. Да, те трябва да бъдат наказани, но става така, че убиецът на пътя, който е направил пълната глупост да се напие или дрогира и да убие някого, при всички случаи не го е планирал. Той трябва да бъде наказан много жестоко, разбира се, но става така, че той ще получи по-голямо наказание от този, който е планирал убийството и го е извършил съвсем хладнокръвно.

- Говорим за превенция, но как конкретно се предотвратява насилието?

- Законова база. Може да започне от контрол над това какво дават всички телевизии. Освен че се дават изключително много филми с насилие в гледано време без рестрикции по отношение на децата, то те да не могат да гледат каквото искат. Също достъпът им до интернет е неограничен, могат да гледат каквото искат. Детските филми са пълни с насилие.

Вечер чета приказки, когато ми е тежко и напрегнато, защото там винаги накрая побеждават добрите. Ще дам пример с Братя Грим и Шехерезада - детските версии нямат нищо общо с реалните, които са кръвопролитни жестоки истории. Именно това предлагам и аз. Така или иначе децата ще се сблъскат с живота, но няма нужда от тази възраст да се възпитава насилие. В училище трябва да се учат на уважение, да бъдат вкарани в реални условия как да се отнасят с по-слабите, а знаем, че в училище хората с недъзи биват подложени на подигравки. Психолозите в училищата не бива да работят с децата само когато се случи някое нещастие, а да имат постоянни срещи и да се променят учебните програми.

Много важно е обаче и демонстрацията на домашното насилие - виждат мачовщината, игнориране на желанията на жената, а момичетата виждат как майката не реагира и приемат това като модел. Забележете, в случая, за който хората бяха на улицата, момичето дори не се е оплакало, друг човек го е направил.

- Как ще коментирате решението на съда за лека телесна повреда и пускането на Георги Георгиев на свобода?

- Всички тези случаи, касаещи лека и средна телесна повреда, трябва да бъдат описани изключително детайлно. Ще влезем в една персонализирана описателна част, но може би така е по-добре, за да няма възможност да се злоупотребява с тези текстове. Обществото се нахвърли върху чиновниците, но ако не беше станало това, никой нямаше да разбере.

Съдийката много вероятно се е страхувала да наложи пълната тежест на закона по някакви причини. Не я оправдавам, но законът ѝ дава възможност за това. Трябва изключително самочувствие на един съдия, за да наложи цялата строгост на закона. Явно насилникът знае добре какво прави и разчита да не бъде затворен.

- Вие включихте ли се в протеста в понеделник?

- Не. Много политици се включиха и намирам това за изключително грозно. Същите хора не приеха нашите предложения, но опитаха да направят политически дивидент от нещастието на хората. Нашите симпатизанти и структури отидоха, но смятам, че разпознавемите лица от партията не трябваше да бъдат там.

- Ще предложите ли нови промени, след като проектът на ИТН веднъж вече бе отхвърлен?

- Не можем да предложим нашия закон отново в тримесечен срок, но можем да предложим части от него и ще го направим между първо и второ четене. Ще настояваме да не се приема наведнъж. Но да видим първо дали ще има кворум в комисията в четвъртък.

- Всъщност преди 3 месеца точно това предлагате - да се включат интимните партньори като възможни извършители на домашно насилие, с какви аргументи не се прие?

- Ние имаме усещането, че и Библията да предложим за гласуване, също ще бъде отхвърлена.Сега са същите мотиви, вече от името на управляващата коалиция.

- Обсъдихте ли тази поправка за интимната връзка с другите ПГ?

- Не сме чували никога да е предлагано и никой с нас не го е обсъждал. В момента, в който ние го предложихме, беше отхвърлено още в комисия. Предлаганата сега поправка е грешка, защото замяната на съпружески начала с интимни партньори не е еднозначна. Ще цитирам колегата ми Цветан Предов - двама души могат да живеят на съпружески начала, без да имат интимно партньорство, особено след определена възраст.

- Все пак ИТН ще подкрепи ли новите текстове в Закона за защита от домашното насилие и Наказателния кодекс?

- Принципно решение в нашата парламентарна група е да не отхвърляме смислените неща - изпратени сме там, за да гласуваме текстове, които са полезни за хората. Ясно е, че в закона има проблеми, липсващи звена, текстове, които изобщо не са осъвременени. Че Наказателният кодекс е стар, постановяват се неща от 50-те и 60-те години на миналия век. Трябва да се осъвремени с много конкретни казуси. В здравната комисия другата седмица ще обсъждаме кои са критериите за лека и средна телесна повреда, кои наранявания могат да бъдат вкарани от гледна точка на психически тормоз, вербална атака. В момента са описани физически казуси, които могат да бъдат доста разнопосочно разгледани, и това посочват съдебни лекари, съдии и прокурори - че текстовете не са адекватни.

Би трябвало да подкрепим промените. Ще го обсъдим, ще видим нашите представители в правната комисия какво ще ни разкажат от дебата, защото от полемиката в правната комисия зависи нашето решение. Но ние искаме обществото да знае, че политическите условности, които предлага управляващата коалиция, правят така, че да не се гласуват смислени неща, а да се пренебрегват, и впоследствие, когато обществото притисне същите тези управляващи, те да го откраднат по най-безочлив начин.

- В сряда Росен Желязков обяви, че 49-ият парламент ще се премести в сградата на бившия Партиен дом, където ще довърши мандата си. Трябва ли депутатите да останат там и след това?

- Сградата на Народното събрание е на пл. “Народно събрание”, другото е сградата на Партийния дом. Независимо от по-модерните и хубави условия там не смятам, че това е добре. За журналистите не е, защото там са “наказани” и нямат този достъп до депутатите като в законната сграда. Доводите за ремонтите не са особено сериозни - можеше да се случат, когато парламентът не заседаваше. По наше настояване през април 2021 г. гласувахме да останем в сегашната сграда и сме категорично против местене.

CV

  • Роден на 1 юни 1967 г. в София
  • Завършва специалност “Биотехнология” в Софийския университет
  • През 1999 г. започва работа в Института по микробиология към БАН
  • През 2002 г. придобива степен доктор по имунология, през 2009 г. - доцент, а от 2020 г. е професор
  • Депутат в 45-ото, 46-ото и 47-ото НС и зам.-председател на 49-ия парламент
  • Кандидат за президент на изборите през 2011 г. от листата на “Българска демократична общност”