Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Собственикът на “Тотнъм” Джо Люис раздавал щедро фирмени тайни на подчинените си, за да осъществят бърза печалба. Сега го чака тежък съдебен процес в САЩ

Сегашната ситуация в “Тотнъм” много прилича на тази в българска компания по средата на шумен корупционен скандал. Нали се сещате как стават някои работи по нашите географски ширини. Щом се разсмърди, главните действащи лица започват старателно да убеждават публиката, че никога не са се виждали едни с други. Приятели от детската градина спират да се познават, съпрузи се развеждат скоропостижно, синове се отричат от бащите си. Всичко е позволено, когато ножът опре до кокала. И ако все пак престъпните отношения са доказани по безспорен начин, се отива към антикризисното признание: “Да, веднъж пихме кафе заедно, но си говорихме за общи работи и познати”.

По същия начин тези дни ръководството на “Тотнъм” се опитва да убеди света, че е пило кафе с милиардера Джо Люис, но само толкова. Нищо че неговата компания Enic държи 86,58% от акциите на клуба. Цифрите звучат убедително, но още по-самоуверени са адвокатите на английския тим, които могат да покажат купс бумащина, според която британският богаташ се е оттеглил в заслужена пенсия, оставяйки свои доверени хора да управляват бъдещето на “шпорите”. Пак според същите документи силният човек в клуба от Северен Лондон е президентът Даниел Леви и

той трябва да бъде търсен,

когато някой има въпроси,

свързани с “Тотнъм”.

Разбира се, в света на бизнеса черното никога не е черно и дори може да излезе бяло, така че няма никакъв смисъл да се хвърлят особени усилия за разследване кой и кога замести милиардера Люис в управлението на клуба. Сигурно е, че той стои там, скрит под дебелата сянка, и продължава да дърпа конците в един от английските отбори, които всяка година се заричат да се включат в битката за титлата.

Далеч по-интересен е поводът, подтикнал ръководството да се отрече по български от своя доскорошен благодетел. Оказва се, че 86-годишният милиардер се е забъркал в куп съмнителни и в същото време крайно любопитни бизнес авантюри. Американската прокуратура изброи общо 19 негови прегрешения и му повдигна обвинения по всяко едно от тях. Вместо да избяга в ЮАР, както биха направили българските му колеги, собственикът на “Тотнъм” отиде на място да чуе обвиненията и да плати 300 млн. долара гаранция, за да изчака на свобода началото на съдебния процес.

А дори най-повърхностен поглед върху събраните доказателства може да даде сравнително добра представа за “народопсихологията” на някои от големите богаташи по света. Джо Люис например толкова се е наситил в правенето на пари, че в един момент

превръща в свое хоби

забогатяването

на приятели, любовници и дори на хората, които се грижат за удобното му ежедневие. Като член на клуба на милиардерите той има достъп до всякакъв вид информация, която може да срине едни и да бъде трамплин за други. Босът решава, че тази информация не бива да скучае в заключените сейфове и започва да я разпространява от ухо на ухо, за да сбъдне приказните мечти на хората около себе си.

Сред големите щастливци са двамата пилоти, които управляват частния самолет на Джо Люис. Един ден техният началник им съобщил, че току-що е превел по половин милион долара в сметките им и наредил с парите да купят акции на компания, разработваща ново лекарство срещу рак. Речено-сторено и ето че една сутрин двамата пилоти се събудили доста по-богати, отколкото си легнали, заради резкия скок на акциите, които притежавали.

Оказало се, че

учените на фирмата са

създали лекарство,

което се бори успешно с определено онкологично заболяване, и се заели с организацията на пресконференция, на която да обявят успеха си. Преди това обаче изпълнителният директор на фармацевтичната компания посещава яхтата на милиардера, акостирала на пристанище в Маями, за да му съобщи лично обнадеждаващите резултати. Това е негово задължение, тъй като Люис държи основния пакет акции. Двамата дори обсъждат как добрите новини моментално ще повишат цената на акциите от 80 на 100 долара. Веднага след тази среща богаташът организира малкия предколеден подарък за своите пилоти.

По абсолютно същия начин той шепне наставнически в изящното уше на своята тогавашна приятелка Каролин Картър да си купи акции от компания, заела се с производството на лекарство срещу болестта мускулна дистрофия на Дюшен. Босът е единият от тримата основни акционери и съвсем естествено първи получава вътрешна информация, че лекарството действа. В резултат на неговите съвети мис Вирджински острови купува 150 000 акции за около 700 000 долара и малко след обявяването на научния пробив ги продава с чиста печалба от 175 000 долара. Това е само един от безценните съвети, които красавицата получава, докато топли леглото на богаташа от 2013 до 2020 г. И не е единствената. Десетки други мъже и жени от близкото обкръжение на Джо Люис са инструктирани кога да купуват и кога да продават. Сред късметлиите са дългогодишни партньори на покер, верният иконом в едно от именията му, както и всички вечно усмихнати момчета от екипажа на частната му яхта.

На пръв поглед футболният бос не прави нищо лошо, но според американската прокуратура той се е възползвал от вътрешна информация, която не е имал право да обсъжда с приятели, служители и любовници. По-често съветите му носят пари, но понякога спасяват и от финансови проблеми. Такъв е случаят с разговора на Люис със споменатите пилоти, по време на който той ги съветва по най-бързия начин да се освободят от акциите си в австралийска селскостопанска фирма, която се занимава с производството на фураж за добитък. Преди това британският милиардер е

получил информация

от свой

високопоставен приятел,

че австралийските власти няма да подпомогнат животновъдите, загубили стадата си по време на опустошителните наводнения в щата Куинсланд. Няма помощи, няма говеда, компанията за фуражи е пред фалит. Това, разбира се, е строго секретна информация, но избрани служители са подтикнати от милиардера да се освободят от акциите, които преди това са закупили пак по негова заръка.

Щатските прокурори са категорични, че и тази обмяна на информация между боса и подчинените е подсъдима и трябва да бъде прикачена към останалите обвинения. Част от тях са и за измами с ценни книжа и други сериозни финансови нарушения. Всяко едно от тях предвижда дълги години зад решетките, което едва ли влиза в плановете на 86-годишния милиардер.

“Прокуратурата допусна голяма грешка, опитвайки се да очерни репутацията на един уважаван бизнесмен с изключителни постижения и принос в различни области. Не се съмняваме, че в съда ще успеем да се преборим с тази неправда”, готви се за сериозна битка адвокатът на милиардера - Дейвид Зорнов.