Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

Може би е mental disorder (психично разстройство на бълг.) в определена част от случаите. Преди всичко обаче е политическа идеология, която обслужва интересите на определена част от обществените елити, които биха искали да наложат нова енергийна инфраструктура на потребление в света. За добро или лошо, всяка обществена промяна преминава не през истината по определени въпроси, а през идеологическа мобилизация на илюзорни, но добре пакетирани категорични твърдения. Сравнение - ужасите на ранния индустриален капитализъм не подлежат на съмнение. Но решението за тези ужаси разбира се не бе в комунизма и диктатурата на пролетариата. Но марксизмът бе първият и най-популярен отговор на дефицитите в ранната индустриална система. Актуализацията на екологичното съзнание е много положителен обществен процес, който - особено на ранните си етапи - преминава през идеологическа ескалация и ексцесии подобно на марксисткия радикализъм от 19 век.

Същевременно, затоплянето в текущия период може би наистина е факт, но определянето на човешкия цивилизационен принос към него е доста трудно да се преценили поради пределната сложност на климата като система. Ако обаче приемем, че затопляне се случва, не е ли по-разумно да се инвестира в компенсиране на последствията от него върху земеделието в най-засегнатите температурни пояси, в осигуряването на необходимите количества вода в зоните на засушаване, в деблокирането на енергийни технологии, които са извън пазара и въобще извън публичен достъп от десетилетия...?

За добро или за лошо, парите играят ключовата роля в решенията, които човечеството взима за самото себе си. Ако тези, които контролират основните парични потоци в глобалния свят са решили да предизвикат мащабна промяна в производствените, битовите и обществените инструменти за набавяне и използване на енергия, очевидно ще го направят чрез идеологическите и политическите механизми, които те самите са избрали - и които са им достъпни като технология и интелект. Дано това няма драматични последствия върху тези реални проблеми, част от които изброих по-горе, и за които не е известно доколко ще се повлияят от намаляването на емисиите на въглероден двуокис в части от развития индустриален свят като Европа. Мисля, че е много важно обаче публичният дебат върху климата да продължи - особено с усилията на световната експертиза по въпроса.

От Фейсбук.