Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Източник: Unsplash.com
Източник: Unsplash.com

Макар и все още малко известно у нас, в чужбина жълтото киви е всепризнат супер плод, който дори е по-популярен от зеленото киви, с което сме свикнали. Това го нарежда в класацията на най-полезните плодове в света. Затова си струва да научим повече за него и ползите за здравето, които консумацията му носи.

Киви Голд (Actinidia chinensis) е отличен източник на витамин C, антиоксиданти, минерали и диетични фибри, което го прави идеален елемент към диетата. Всъщност този плод е сред най-наситените на хранителни вещества.

Лесно ще го различите от зеленото киви по гладката кожа без никакви власинки по нея и леко бронзовия оттенък. За разлика от кивито, което накиселява, златното киви има сладък вкус, наподобяващ манго и ананас.

Вече нямате търпение да го пробвате? В момента то се предлага с 33% намаление в най-новата Кауфланд брошура.

Какви са ползите от консумацията на киви голд?

Този уникален екзотичен плод се нарежда сред най-здравословните плодове на планетата, тъй като подобрява храносмилането, имунната система и съдейства за поддържането на добро здраве.

Киви голд е 3 пъти по-богат на витамин С от портокала и ефективно се бори с вируси и настинки, намалява умората, съдейства за по-здрава кожа, зъби и кости. Благодарение на високото съдържание на витамин Е и полифеноли, консумацията му зарежда тялото с антиоксиданти, които възпрепятстват процеса на увреждане на клетките, изчистват тялото от токсини и елиминират действието на свободните радикали.

Друга важна съставка в киви голд са диетичните фибри, които подобряват храносмилането и съдействат за поддържането на здравословно тегло. В допълнение, киви голд може да се похвали със съдържанието на калий и фолиева киселина, които играят важна роля за правилното функциониране на всички системи в тялото.

Какво показват научните изследвания за киви голд?

Най-новите изследвания сочат, че киви голд играе важна роля в профилактиката на болести, като рак и атеросклероза.

В научно  изследване, озаглавено “Превенция на рака и терапия с киви в китайската фолклорна медицина: изследване на екстракти от киви“, резултатите показват, че екстрактът от киви голд съдържа ценни биоактивни вещества, които могат да бъдат разделени едно от друго и са дали положителни резултати при опитите с мишки, като са постигнали до 30-40% свиване на раковите клетки при саркома. Някои екстракти от киви водят до удивителните 95% свиване на раковите клетки, тъй като според проучването полизахаридите в кивито потискат растежа на раковите заболявания.

Каква е разликата между зеленото киви и киви голд?

Различията между зеленото и златното киви са следните:

  • Киви голд съдържа по-големи количества витамин С от зеленото киви
  • Киви голд е по-сладко и по-малко киселинно от зеленото киви
  • Киви голд съдържа по-малко семена, има по-малка сърцевина и по-гладка кожа без власинки
  • Киви голд съдържат по-малко количество от ензима Актинидин, помагащ за смилане на месото, от зеленото киви.

По всичко личи, че този плод, съдържащ толкова богат състав и носещ толкова много здравословни ползи за организма, скоро ще стане по-популярен и у нас. Ако още не сте го опитвали, не пропускайте тази възможност. Със сигурност ще се влюбите във вкуса му!