Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Над 1000 подкрепяха "Левски" в Скопие.

СНИМКИ: "ЛЕВСКИ"
Над 1000 подкрепяха "Левски" в Скопие. СНИМКИ: "ЛЕВСКИ"

Има съмнения, че местната полиция умишлено е вкарала българите в “Чаир махала”, където 20 ултраси са ги чакали въоръжени

“Човешкият живот няма цвят. Само кажете как да помогнем и сме с вас!”, написаха фенове на ЦСКА в социалните мрежи.

Така часове, след като 29-годишният привърженик на “Левски” Драгомир бе наръган в Скопие преди мача от Лигата на конференциите между “сините” и местния “Шкупи”, “червените” емоционално подкрепиха вечния си враг. И враждата между агитките от “Борисовата градина” и “Герена” бе оставена на заден план в името на справедливостта.

Още след мача, който 26-кратният шампион на България спечели с 2:0 в Северна Македония, фенове с различен цвят обещаха ад за съседите, които пристигнат за реванша в четвъртък на столичния стадион “Георги Аспарухов”.

Играчите на "сините" празнуват след победата 2:0.
Играчите на "сините" празнуват след победата 2:0.

Каква е историята, която събра левскари и цесекари?

“Сините” фенове, които пътуват в четвъртък за мача към стадион “Тоше Проески” в Скопие, на границата са ескортирани от полицаи, за да се избегнат сблъсъци с привържениците на “Шкупи”. “Левски” предоставя на своите фенове дори точно определен маршрут.

Два от автомобилите с българи обаче изненадващо са пренасочени и се оказват в квартал “Чаир махала”, който се слави като

едно от

най-опасните

места в града

Дни преди мача българите, които искат да проследят на живо срещата, са предупредени да избягват този квартал, защото са възможни ексцесии.

Според феновете на “Левски” полицията в Скопие умишлено пренасочва автомобилите към “Чаир махала”, където в засада чакали ултрасите на “Шкупи”. Тогава започва кошмарът за Драгомир Андонов. Колата, в която се вози, както и тази пред нея, са

нападнати от

20 яки мъжаги

с албански произход.

Те се нахвърлят върху колите с български фенове и започват да чупят прозорци, да хвърлят по тях кофи за боклук.

Феновете на столичани събират пари на стадиона, за да платят глобите.
Феновете на столичани събират пари на стадиона, за да платят глобите.

Но най-лошото тепърва предстои - българските фенове са извадени от колите и започва жесток побой. Драгомир е прободен с нож, от корема му бликва кръв, а нападателите бягат.

Българинът веднага е откаран в местна болница с травма на черния дроб.

Направена му е спешна операция.

Животът му

е вън от

опасност,

въпреки че до снощи се намираше в интензивно отделение. Часове по-късно побойниците са задържани.

Софийска градска прокуратура (СГП) се самосезира по информацията за прободен с нож български гражданин в Скопие преди мача на “Левски” и “Шкупи”.

Наблюдаващият прокурор незабавно образува досъдебно производство за опит за умишлено убийство. Дадени са конкретни указания за извършване на действия по събиране и проверка на доказателства по случая. Разследването ще се проведе от следовател тъй като негов предмет е престъпление, извършено в чужбина.

Ще се установяват всички обстоятелства, свързани с извършеното деяние, в съответствие с изискванията за обективно, всестранно и пълно разследване.

Размириците между българи и македонци не спират само с нападението с нож срещу 29-годишния Драгомир, който работи в IT сферата. Преди да влязат на трибуните, фенове на “сините” за пореден път са провокирани, този път от полицията. Следва масово меле. Фенове на “Левски” отново са бити, а за капак и арестувани. Македонците изтъкват, че българите са провокирали униформените и затова облечени с качулки и държейки палки в ръка, полицаи тръгват срещу част от агитката на “сините”. Арестувани са точно 19 души. За сравнение, в ареста след размириците са едва двама македонци.

Пропускателният режим до трибуните на стадион “Тоше Проески” пък се оказва по-трудно от влизането на летище, парламент и всяка една голяма институция. Привържениците на “сините” са претърсвани щателно от охранителите. Всички монети са иззети, по незнайни причини. Същото важи и за електронните цигари. Полицаите прибират всичко, което сметнат, че може да създаде евентуална заплаха за срещата.

След края на срещата пък феновете на “сините” отказаха да напуснат стадиона в знак на протест. Няколко часа те останаха по трибуните и бяха категорични - пуснете нашите братя от ареста или оставаме тук.

В един момент, разбирайки, че е нужно да се плати глоба за пускането им от ареста,

привържениците

решават да

съберат

пари за т.нар.

гаранция, с която да бъдат пуснати задържаните. Всички, близо 1000 фенове на столичани, се включват в кампанията за събиране на средствата, които не са никак малко. Глобата, която дължи всеки един от нарушителите, е

между 180

и 300 евро

Всеки от присъстващите дава колкото има и в различна валута - левове, евро, денари. Събраната сума е близо 3000 евро. Рано сутринта вчера всички задържани са пуснати и се завърнаха в родината ни.

“Това след изключително сериозен бой с полицията преди мача и угрозата при неподчинение той да се повтори отново след неговия край. Впоследствие доброволно бяха събрани нужните пари за освобождаване на арестуваните”, каза представителят на сдружение “Левски на левскарите” Никола Бушняков.

Прибирането към България също е било кошмарно, разказват още присъствали на трибуните. От стадиона колите са поведени към родината с конвой. Патрулките обаче спират почти на всеки 100 м. Така самото напускане на Скопие отнема близо час. Ескортът пък е почти до границата.

В същото време премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски смята, че виновните за ексцесиите са хора, нямащи нищо общо със спорта.

“Никой не говори за това кой футболист как е играл, всички говорят за това кои са тези 10, 15, 20 хулигани, които са се сбили помежду си, а раниха и полицай”, посочи Ковачевски, като разкри, че раненият служител на реда е на домашно лечение.

“Футболистите са дошли да играят футбол заради истинските фенове. Това, което се случи вчера, е още едно доказателство, че футболът, както и всеки друг спорт трябва да се остави на спортистите и на истинските фенове, а не на хулиганите, които превземат новините и никой не говори за това как са играли футболистите”, каза Ковачевски.