Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Източник: Pixabay
Източник: Pixabay

Спалното бельо е нещо, с което имаме близък контакт всеки ден. То трябва да бъде удобно, меко и да създава уют в спалнята. Кои са ключовите фактори, които трябва да имаме предвид, когато избираме качествено спално бельо?

От какъв материал трябва да е качественото спално бельо?

Има множество материи, от които може да бъде произведено спалното бельо. Въпреки това, някои от тях са по-качествени от други:

  • памук – той е най-популярният материал. Мек, дишащ и издръжлив – всичко, от което се нуждаете за своя комфортен сън. Египетският памук е считан за особено луксозен, тъй като неговите влакна са по-дълги и гладки;
  • сатен – гладък и сияен, което го прави идеален избор за луксозни завивки и чаршафи;
  • лен – това е натурален материал, известен със своята издръжливост и дишаемост. Той има охлаждащ ефект през топлите летни нощи и е подходящ за хора с чувствителна кожа. Въпреки това, ленът може да бъде склонен към намачкване и изисква по-специална грижа при пране;
  • жакард – този тип материя има интригуващи шарки и текстури, изтъкани директно в платовете. Жакардовите модели са елегантни и с много добро качество.

Когато правите своя избор, обърнете внимание на комфорта, дишаемостта, лесното поддържане и издръжливостта на материала, защото освен да ви е комфортно, е добре да ви бъде лесно и да запазите добрия външен вид дълго време. 

Как да изберете правилния размер спално бельо?

Правилният избор на размер е от съществено значение за комфорта ви и качествения ви сън. За да сте сигурни, че спалното бельо ще пасне идеално на вашия матрак, трябва да вземете размерите му внимателно. Може да го направите, като:

  • Първо, измерите ширината, дължината и височината на матрака.
  • След това вземете предвид и допълнителни фактори като дебелината на протекторите или в случай че имате наличен топ матрак отгоре.
  • Съобразете се със стандартните размери на спално бельо в България – по-добре изберете да бъде една идея по-голям, отколко да ви се събира след това, докато спите. 

Как да поддържате спалното бельо?

Поддръжката в добро състояние изисква редовно почистване. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат:

  • пране – перете спалното бельо редовно, за да премахнете мръсотията и бактериите. Следвайте инструкциите на етикета – всяка материя позволява определени градуси, ръчно или машинно пране;
  • сушене – избягвайте прекомерната употреба на сушилня, тъй като това може да намали живота на тъканите;
  • гладене на обратната страна – ако е необходимо да гладите, правете го на обратната страна, особено за материали като сатен. Това ще предпази от повреди и запазване на гладката повърхност;
  • съхранение – съхранявайте го на хладно и сухо място, за да предотвратите появата на мухъл и бактерии.

Следвайки тези съвети, ще може да запазите спалното си бельо в добро състояние и дълго време да се наслаждавате на комфортни нощи.

С кои други фактори да се съобразите при избора на спално бельо?

Когато дойде моментът на покупка, е добре да помислите върху още няколко фактора.

Цветове и дизайн

Те играят важна роля за атмосферата в спалнята. Ако предпочитате луксозния стил, можете да изберете сатен или жакард в неутрални тонове – бежово, графит, пепел от рози. За детска стая на момче или момиче изберете по-живи и ярки нюанси, които да създават закачлива атмосфера.

Алергии и чувствителна кожа

Ако имате алергии или сте с чувствителна кожа, е важно да се спрете на материи, които са хипоалергенни. Памукът, например, е добър избор, тъй като е мек и не дразни кожата. За детска стая може да се спрете и на Ранфорс. 

Бюджет 

Винаги е хубаво да се инвестира в качествено спално бельо. Понякога може да се намерят отлични намаления и оферти в онлайн магазините, което ви позволява да получите висококачествени продукти на по-достъпни цени.

Изборът винаги изисква внимание към всеки детайл – от материала до поддръжката на продукта. Можете да намерите разнообразни видове и комплекти от няколко части или за единично легло в онлайн магазините. Там може лесно да сравните опциите и да изберете най-подходящите според вашите предпочитания.