Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Буяр Османи СНИМКА: Румяна Тонева
Буяр Османи СНИМКА: Румяна Тонева

Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи каза днес, че "няма по-голямо побългаряване от изваждането на български паспорт", коментирайки позицията на ВМРО-ДПМНЕ, че няма да подкрепи промените в конституцията, съобщават медиите в Република Северна Македония.

"С всеки ден закъсняваме все повече за ЕС. Македонците си вадят български паспорт, за който трябва да декларираш в София, че си българин по произход. Няма по-голямо побългаряване от ваденето на паспорт, в резултат на забавянето на интеграциите броят на тези паспорти стига до 100 000. Вписването на българите в конституцията е формализиране на факта, че става дума за два различни народа. За първи път в конституцията ще имаме македонския народ като мнозинство и част от българския народ като малцинство", каза Османи, цитиран от "Слободен печат".

Той посочи, че бъдещето на страната не е отговорност само на правителството, а на всички, които искат страната да бъде част от Европейския съюз.

"Страната е в критична точка и всеки, който иска да види напредък, трябва да поеме отговорност", каза Османи в участието си днес в предаване по ТВ 21.

За тази цел Османи каза, че е необходимо да се създаде европейски фронт, който да поеме водеща роля по този път и да бъде нещо повече от водене на всекидневна политика.

"Сега е моментът, в който трябва да носим отговорност за този народ, отговорност за тази държава, защото в крайна сметка политиката е преди всичко служба, тя е вид отговорност към хората, които са ти гласували доверие. Сега е времето на фронта за Европа. Да поддържаме този курс, да стигнем до тази точка и след като я преминем, тогава политическата сцена да се организира както иска, това е по-малко важно в момента", посочи Османи.

Министърът каза, че би било много по-честно опозицията ясно да изрази мнението си - дали е за или против ЕС и каква алтернатива предлага.

"Какво предлага опозицията? Евразийска асоциация например? Това е единственият начин да сме честни към избирателите. Но ако твърдите, че искате европейско бъдеще на страната, пътят към Европа е този. Така не е само за нас, така беше за всяка страна", каза Османи.

Парламентарната комисия за конституционни промени в Собранието на Република Северна Македония реши днес да започне процедурата за промени в конституцията. За приемането им е необходимо мнозинство от две трети, тоест за тях трябва да гласуват и 44 депутати на ВМРО-ДПМНЕ в 120-местния парламент. Промените предвиждат в конституцията да бъдат вписани и българите, което е основното изискване на София, за да започне Република Северна Македония преговорите за членство в ЕС, предаде БТА.

Партиите обаче не са променили позициите си. Най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ остава "против" приемането на промените. Партията на Християн Мицкоски иска промените в конституцията да влязат в сила при пълноправно членство в ЕС и настоява за гаранции от европейските институции за македонска идентичност, език и история, а България да изпълни решения на Европейския съд за правата на македонците.