Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кириакос Мицотакис СНИМКА: Туитър/Kyriakos Mitsotakis
Кириакос Мицотакис СНИМКА: Туитър/Kyriakos Mitsotakis

В контекста на опасните горещини и множеството пожари в Гърция министър-председателят Кириакос Мицотакис заяви, че е нужна постоянна бдителност, тъй като трудностите все още не са преминали, предаде АНА-МПА и БТА.

След посещението си в Министерството на околната среда и енергетиката премиерът каза, че преходът към възобновяеми енергийни източници е сред най-значимите цели на настоящото управление и че страната има потенциал да се превърне в първенец по отношение на зеления преход.

Той коментира, че въпросът за адаптацията към климатичните промени е „изключително актуален заради големите пожари“.

„Изправени сме пред предизвикателни явления, пред нас е още една гореща вълна и потенциално засилване на ветровете, затова е нужна постоянна бдителност през следващите дни. Трудностите все още не са преминали“ каза Мицотакис и допълни, че скоро ще излязат конкретни обявления във връзка с политиката на правителството в областта на горското стопанство.

Той заяви, че „колкото е важно потушаването на един пожар, толкова е важна –ако не и повече– политиката на превенция“.

Премиерът поясни, че при всеки пожар се прилагат едни и същи приоритети в еднакъв йерархичен ред – „на първо място и преди всичко защитата на човешкия живот, веднага след това – тази на животните, (сетне) опазването на имуществото“ и т.н.

„Най-лошото тепърва предстои“, написа електронното издание на в. „Катимерини“, цитирайки правителствен представител. По думите му през уикенда температурите ще достигнат 45 градуса по Целзий, докато влажността ще е под 14 процента, което е предпоставка за "възпламеняване на всичко на земята".

Прогнозите за жегите са повод и за съкращаването на работното време на музейните обекти в Гърция от днес до края на седмицата.