Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вили Лилков СНИМКА: Десислава Кулелиева
Вили Лилков СНИМКА: Десислава Кулелиева

В края на 1999 г, дни след като България получава покана за започване на преговори за ЕС, премиерът Иван Костов прави драстична промяна в кабинета на Обединените демократични сили и сменя 10 министри. Неофициално се смята, че причината е обвинение в корупция или заради непопулярност. Официално - Иван Костов не дава обяснение.

Това дава повод на вече бившия вътрешен министър Богомил Бонев - за когото вече има слухове за мащабна далавера с руския криминален олигарх Чорни - да започне масирана кампания срещу кабинета.

Всички очакват, че заради изострените отношения между премиера и президента, Петър Стоянов ще застане зад Бонев. Но той застава зад Костов, като се обръща към него с реч, която остава в историята не с точните думи на Стоянов, а със заглавието на вестник: “Иване, кажи си, те ще те разберат”. Костов не си казва, а по-късно Бонев си отмъщава, като и заради него - Стоянов губи следващите президентски избори.

Припомням този епизод, защото драмата, която сега се разиграва за местните избори е много подобна. Инициативен комитет, издига Васил Терзиев, подкрепен от пет партии и една организация. Никой от подкрепящите не пояснява как се е стигнало до тази кандидатура.

Но за хората, това е кандидат на ПП-ДБ. И започват яростни атаки отвсякъде срещу кандидатурата. Първите две седмици темата беше произходът; третата - че е избран, защото е спонсор; а сега - че е нямало демократична процедура по избора и е бил натрапен на софиянци. Всъщност, няма съмнение, че доста от “загрижените” критици ще са като “синия” тогава и ярък путинофил днес Богомил Бонев.

Като излезе вчера алтернативна кандидатура, свързана с ГЕРБ потекоха цял куп въпроси от типа: “какво лошо има да е от ГЕРБ, при положение, че има връзка Терзиев - комитет - шест партии - една е срещу ГЕРБ, но четири от тях са в управлението, подкрепени от ГЕРБ, ерго Васил като Лилков е свързан с ГЕРБ.”

За да няма повече недомлъвки и объркани мисли, искам да задам въпроси към партиите, издигнали Васил:

(1) Имаше ли всяка партия своя кандидатура?

(2) Имаше ли вътрешни правила за избор?

(3) Имало ли е други критерии, по-важни от произхода на кандидата за избора?

(4) Само Васил ли събра обща подкрепа?

(5) Беше ли този механизъм за избор по-добър от предварителни избори между кандидатите на всички партии?

Ако на всички въпроси има отговор “да”, няма как избирателите на ПП-ДБ (а не на ГЕРБ-СДС) да смятат, че кандидатът е спуснат или натрапен.

Просто кажете си, те ще ви разберат!

От Фейсбук.