Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Евгени Кънев Кадър: Нова тв
Евгени Кънев Кадър: Нова тв

Все по-често привържениците на ПП-ДБ се питат какво става. Със сигурност нещо става, но няма кой да обясни. Отделни политици правят общи изявления по медиите, но отсъства комуникация с електората на ежедневна база. Примерно, както прави Traicho Traikov в своя профил.

Част от причините са свързани с трудно обяснимите компримиси, които ежедневно трябва да се изработват и договарят с ГЕРБ и които трудно се възприемат от повечето гласували за ПП-ДБ. И затова стратегията е явно по-скоро “мълчание”.

За да бъдат нещата още по-зле спрямо плановете, ПП-ДБ очакваха ГЕРБ да е самостоятелен политически субект, а не да се държи като васал на ДПС. Но това е, което става на практика. На всички преговори ГЕРБ поставят условието, че ДПС трябва да са съгласни. И това ще продължи поне докато бъде избран нов главен прокурор и ББ се успокои.

В тази ситуация пред ПП-ДБ има лош и по-лош вариант за действие. Лошият вариант е да се опитат да договорят поне част от назначенията в регулаторите срещу отстъпки в други. Но понеже не се комуникира, че все пак и ПП-ДБ одобряват номинациите, заради опасения от обвинения в реална коалиция с ГЕРБ, в новините излиза така, че ПП-ДБ гласуват само предложенията на ГЕРБ.

Другият по-лош вариант - който застъпва радикалният избирател - е на конфронтация с ГЕРБ и техните назначения, при който най-вероятно ГЕРБ и ДПС с любезната помощ на Възраждане, а и БСП - ще назначат всички регулатори сами.

Според публичната информация е ясно, че Радев ще остане на поста си в БНБ с двама подуправители от ПП-ДБ и ДПС. Да, Радев за БНБ в момента няма алтернатива, защото е най-наясно и е мотивиран да завърши процеса по присъединяване към еврозоната. И за разлика от него, който няма вина за КТБ, по-голяма тревога буди номинацията на ДПС за подуправител на финансовия министър на Орешарски с отговорност за КТБ.

Сметната палата още не е договорена, но най-вероятно ще отиде за ГЕРБ (“Главчев”) срещу шеф на здравната каса и областни управители на София и Пловдив от ПП-ДБ. Вече се спряга името на кандидата на ПП-ДБ за София - и дано са наясно, че хората очакват от нея да придвижи темата МОЧА.

Все още не се знае къде отива КЗК, както и как ще бъдат номинирани кандидатите за съдебната власт. Всичко става на седмица по лъжичка, уви.

Ясно е, че правителството трудно може да работи без парламента и цената за живота му са такива договорки вместо официална коалиция с договор, която ПП-ДБ избягва заради нарушаване на предизборни обещания.

Нека все пак да видим крайния резултат.

Хората, които продължават да мечтаят за борба с корупцията ще бъдат разочаровани.

И единствената компенсация би било изпълнението на геополитическата цел на това правителство, заради които бе съставено: Шенген и Еврозона. Която цел ще ни циментира в Европа и ще ни спаси от многобройните наместници на Путин у нас.

Но за да имат подкрепа, действията на ПП-ДБ следва да се обясняват не само с далечните цели, а и с “бързи победи”: случване на знакови чакани събития, свалянето на омразни лица на държавна издръжка, действия срещу корупционния октопод. И най-малкото - масирано отразяване на успехите, за да стигат до хората.

Да, механизмът за контрол върху главния прокурор е важен, но по-важно е доказателството, че работи. Ако донесе Шенген чудесно, но ако не? Но ако това ще се види чак след конституционните промени - хората губят търпение. Затова са нужни обясненията на тези сложни процеси.

Да, битката с фалшивите новини и руската пропаганда е фундаментална, но докато имаме този шеф на СЕМ, на БНТ и Волгин в БНР - по нищо не личи Промяната.

Да, има общ кандидат за кмет на София, но докато няма гаранции за движение и движение по МОЧА и съветското наследство в столицата - няма как да се получи знак, че нещо се променя.

Успехът на демократичната общност е възможен, само когато е общ. Когато тази общност е наясно какви са целите и какво се прави, за да се постигнат - в откровен диалог с избирателите. Както в бизнеса, така и в политиката успехът зависи от едно ключово нещо.

Нарича се “управление на очакванията”.

От фейсбук