Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

БЛЕСТЯЩ: Легендата в българската гимнастика Йордан Йовчев е направил красив "кръст" в изпълнението си на халки, с който предизвика дългите аплодисменти на публиката в “Норд Грийнуич Арина”.
БЛЕСТЯЩ: Легендата в българската гимнастика Йордан Йовчев е направил красив "кръст" в изпълнението си на халки, с който предизвика дългите аплодисменти на публиката в “Норд Грийнуич Арина”.

Една война, която продължава с години, едва ли ще приключи до края на Олимпиадата в Лондон. И всичко е заради олимпийския стадион, едно от малкото съоръжения, които ще останат след края на състезанията. Защото всичко останало ще изчезне от парка, който е около него.
Всичко е заради типичната английска неотстъпчивост и склонност към съдебни спорове. Лондон получи игрите през юни 2005 г. на сесията в Сингапур, когато България остана без представител в МОК, след като бе изключен Иван Славков. Още тогава бившият бегач на средни разстояния и настоящ лорд
Себастиян Коу обеща, че стадионът ще бъде оставен да се ползва от любимия му спорт. Още повече че той самият има идеята да превземе международната федерация, след като прикючи мандатът на сенегалеца Ламин Диак. Лондон взе олимпиадата и заради типичната за Великобритания практика да се сочи съперникът и да се обяснява колко е лош. В тази роля на лошия влезе Батето и членовете на МОК толкова се притесниха, че и на тях може да им бъде скроен номер, че гласуваха за англичаните.
През ноември 2007 г. за първи път бе показан дизайнът на новото съоръжение. Според неговите създатели той може да бъде дом за футбола и атлетиката.
През юли 2009 г. излезе скандалният доклад, според който стадионът може да има съдбата на съоръженията в Атина, които в момента са обрасли в трева. Под въпрос било и бъдещето на парка, защото
това, което остана около него, въобще не е за гледане
- мизерията е само на метри от олимпийските обекти. През март 2010 г. бе обявена двойната кандидатура на “Уест Хем” и кметството на Нюхъм, които представиха своето виждане за стадиона. Твърдо в него влизаха футболът и атлетиката, както и други обществени прояви. “През октомври изненадващо с подкрепата на гиганта AEG предложение направи и “Тотнъм”. Тимът от Северен Лондон отдавна търси как да се премести на по-голям стадион, защото “Уайт Харт Лейн” е безкрайно малък. Легендарното игрище е в бандитския край на столицата. “Шпорите” обаче са категорични, че искат да махнат пистата. Това кара федерацията по лека атлетика на Великобритания официално да подкрепи “Уест Хем” да се премести от “Ъптън парк”.
Компанията “Олимпийско наследство”, която се грижи за съоръжението, обявява през февруари 2011 г., че финалистите в наддаването са двата футболни клуба. През април обаче “Тотнъм” вкарва спора в съда. “Лейтън Ориент” също се обръща към Върховния съд, като оспорва правото на Нюхъм да отпусне 40 млн. от общинския бюджет, за да се финансира предложението на “Уест Хем”. Съдебната битка приключва за кратко през юни миналата година. Тогава Върховният съд отхвърля претенциите на “Тотнъм” и “Лейтън Ориент”. Месец по-късно обаче "Уест Хем" завежда контрадело срещу “шпоритe” за нарушения в процеса за търга. След това се появява доклад, според който няма никакви нарушения от страна на компанията, която държи стадиона. Друг състав на Върховния съд обаче определя, че има достатъчно доказателства за нечестна игра от страна на “Уест Хем” и поставя нова дата за делото през октомври. Малко преди това пропада сделката с общината и “чуковете” остават на сухо.
През януари тази година изненадващо последваха арести на четирима души, които бяха обвинени, че са шпионирали в полза на “Тотнъм”. Дори бил пробит телефонът на вицепрезидента на “чуковете” Керън Брадли и били подслушвани всички нейни разговори.
Заради скандалите през март започна нова процедура,
в която не участва “Тотнъм”. Наддават “Уест Хем”, “Лейтън Ориент” и клубът по крикет в Есекс и университетът на Западен Лондон. След няколко дни се удължава срокът с още 8 седмици, но от “Тотнъм” мислят. Преди няколко дни шефът на Ф1 Бърни Екълстоун пък изведнъж предложи да се направи писта върху и около него.
На 13 август олимпиадата ще приключи. През октомври цяла Англия се надява тази сага да свърши. Което обаче е малко вероятно. Така отново ще се появи големият проблем с базата, която остава след летните игри. Тя обикновено запада, докато тази от зимните продължава да се използва и да носи приходи.

 

НЕЯСНО: Бъдещето на най-голямото от всички олимпийски съоръжения в “Лондон 2012” продължава да бъде неясно поне още три месеца.
НЕЯСНО: Бъдещето на най-голямото от всички олимпийски съоръжения в “Лондон 2012” продължава да бъде неясно поне още три месеца.