Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Явор Божанков Кадър: bTV
Явор Божанков Кадър: bTV

„Никой президент до Румен Радев не се е опитвал да овладее цялата власт. На него явно президентството и Конституцията са му тесни. Очевидно президентът не е в настроение, очевидно тезите, които лансира, не знам до колко са негови, защото Костадин Костадинов от „Възраждане“ лансира абсолютно същите.“ Това коментира Явор Божанков от ПП-ДБ след изказването на президента за срещата му със Зеленски, свързани с критики към Радев.

Според Божанков изявленията на държавния ни глава и тези на Костадинов „ се пишат на едно и също място“

„Това място според националния интерес на България със сигурност не е на нашия територия, защото кой има интерес да отклонява страната ни от европейския път. Със сигурност държава, която ни е обявила за неприятелска. Това е режимът на Путин и Руската Федерация“ , коментира той в предаването "Лице в лице" по bTV.

Божанков каза, че до Радев не сме имали държавен глава, който да е искал цялата власт в държавата.

„Никой президент не бе опитвал да овладее цялата държавна власт включително изпълнителната, включително виждаме в момента и местната власт, защото областни управители, назначени от президента Радев, се кандидатират за кметове. В момента на президента Радев очевидно президентството и Конституцията са му тесни. Той иска цялата власт – местна, изпълнителна, всякаква“, обясни още той.

Божанков смята, че в сектор „Сигурност“ промени трябва да има.

„Това означава обаче изцяло промяна и на структурата на президентството. Надявам се Радев да влезе в конституционните си правомощия. Президентът би трябвало да е медиатор, когато се съставя един редовен кабинет. Президента Радев полага всички усилия този кабинет да падне. Това е очевидно, а той положи и всички усилия редовно правителство в България да няма“, каза още той.

Божанков коментира, че избор на нов състав на ВСС не трябва да бъде назначаван, преди да бъдат направени конституционни промени.

„Най-правилния и принципен подход е нов Висш съдебен съвет. Според мен в рамките на няколко месеца можем да имаме проект за промени в Конституцията на ниво ВСС“, каза той.

За референдума на „Възраждане“ за еврото, Божанков обясни, че такова допитване партията на Костадинов е трябвало да направи преди България да подпише договора за членство в еврозоната и приемането ѝ през 2020 г. в т.нар. чакалня.

„Валутния борд използва евро и ако такъв референдум бъде проведен, казват експертите, Валутният борд е под въпрос. Кой иска да постави финансовата система на България под въпрос - той е противоконституционен, защото България през 2020 се присъединява към чакалня на еврозоната. Механизмът ERM2 е многостранен международен договор. И ако „Възраждане“ са искали референдум можеха да го проведат преди сключването на този договор, както Законът повелява. Нашият закон казва референдум се провежда преди сключването на международен договор“, каза Божанков.