Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Борислав Сарафов
Борислав Сарафов
  • "Докато Иван Гешев е главен прокурор, ти ще правиш каквото ти наредим. Защото той е назначен от Пепи Еврото". Такива думи чували магистрати преди години, стана ясно от изслушването
  • Всички сигнали срещу мен са инициирани само и единствено от Гешев

"Казусът с "Осемте джуджета" беше скрит от всички, включително от мен. Не е разследван по НПК. Надявам се, че сега ще бъде изяснен. Всички методи, средства и способи ще бъдат приложени. Проверката във ВКП е започнала по публикации в медиите. Върху статия от "Медиапул" Гешев е сложил резолюция "Г-жа Филипова". Това се е случило на 4 юни 2020 г. На следващия ден Филипова е сложила резолюция "Отдел 5". Марио Василев е започнал проверка. След доклада му нищо не се е случило. Въпреки данните и констатациите в доклада, че има основание за ангажиране на наказателна отговорност, защото са използвали институцията като оръжие за превземане на бизнеси", каза Борислав Сарафов пред пленума на ВСС, където беше изслушан по казуса "Осемте джуджета" и отношенията му с Петьо Петров-Пепи Еврото.

От думите му стана ясно, че злоупотребата с право на наблюдаващите прокурори няма развитие. Иван Гешев на 15 юли 2021 г. е сложил резолюция "Запознат" на доклада.

"Това означава, че казусът се архивира. Сложил е кръст на всичко. Не е знаел какво да направи, имал е притеснения и е търсил начин да го архивира. Прикривал е деяния. Това несъмнено обективира неговата роля в този казус. Когато излязоха първите резултати от разследването на АКФ, той и близки негови сподвижници като Маджарова нарекоха това семейни драми. Видимо това не е така. Тук се касае за изключително грозна, груба и безпардонна злоупотреба с прокуратурата, по-точно специализираната прокуратура, която наистина е използвана за разчистване на сметки и превземане на бизнеси", заяви изпълняващият функциите главен прокурор.

"Докато Иван Гешев е главен прокурор, ти ще правиш каквото ти наредим. Защото той е назначен от Пепи Еврото". Такива думи чували магистрати преди години, стана ясно от изслушването.

"Аз съм жертва по този казус, както баща и син Златанови. Жертва съм на оперативното майсторство на Гешев. Той ми спретна оперативна комбинация, като ме покани там, където са ме чакали, за да ме снимат. Чакали са подходящия момент, за да пуснат снимките. Тези снимки бяха извадени като оръжие срещу мен, преди да гостувам в голяма телевизия. Очаквали са, че ще кажа нелицеприятни неща за Гешев. Тогава са активирали компроматите. Факт е, че аз съм толкова жертва, колкото тези, които загубиха здравето и имуществото си. Както обществото и прокуратурата имат необходимост този казус да се изчисти докрай във всичките му метастази, така и аз имам потребност от това", обясни Сарафов. Той научил за доклада на инспектората към ВКП, когато станал изпълняващ длъжността главен прокурор. Прочел го с възмущение и недоумение, че са го скрили.

Казусът е заметен под килима. За мен е ясно, че "Осемте джуджета", ако не се разследва, е препятствие пред нормализирането на прокуратурата. Възложих на Апелативна прокуратура-София да разследва всичко. Очаквам от колегите да направят проверката бързо и да установят всички метастази на "Осемте джуджета", заяви още той.

Разследването срещу Илия Златанов и сина му Явор още не е приключило, но е на трупчета. Не е внесено в съд, а на Сарафов не му е известно да има действия по разследването, въпреки че са минали 4 години оттогава.

"Вие познавате Петьо Еврото. Поддържате ли контакти, откъде се познавате?", попита го Огнян Дамянов от ВСС.

"Работя 30 години в съдебната система. Няма как да не познавам Петьо Петров. Работили сме в една служба на две съседни сгради на ул. "Векилски" 2. Не сме били приятели. Имаме различна ценностна система. Бил съм внимателен с него, защото е приятел и съратник на Иван Гешев. Замесените лица в джуджетата твърдят, че докато Гешев е главен прокурор, ще изпълняват всичко, което Еврото им нареди, защото той го е назначил на поста", обясни Сарафов. Той каза още, че е нелепо бившата съпруга на Пепи Еврото Любена Павлова да твърди, че не познава Гешев.

"Той й е осигурявал защита от наказателно преследване. Тя има доста нелицеприятна роля. Тя от своя страна е впрегната от него като оръжие, за да окаля неговите опоненти като мен. Сега Гешев може да стане ключов политик, желая му успех. Но с Любена са в колаборация. Той й осигури полицейска охрана. Тя се ползваше с такава и дори й товариха багажа в колата. За мен е необяснимо как това лице може да е с охрана. Това е срам за прокуратурата и полицията. По какви причини се налага това? С Петьо Петров съм бил внимателен. Като сапьор с противопехотна мина. Той беше изключително близък с Гешев. Всички видяха какво представлява той. Когато Гешев лично ми е казал - "Ела в джуджетата", аз съм отишъл с жена си и сина си. Отишъл съм коректно и наивно, подведен от оперативния комбинатор Иван Гешев. За да ме снимат. Всички в прокуратурата знаят за близките отношения на Гешев с Петров. Наистина считам, че тези снимки са срамни. Осъзнавам кой какъв е. Към оня момент съм се съобразил с повикването от Гешев. Бил съм наивен, че имаме нормални служебни отношения. Изчистването на този казус ще води до изчистване на цялата прокуратура и на мен самия. Мен няма как да ме има в казуса. Не съм близък нито с Еврото, нито с Любена Петрова, нито с Гешев. Очевидно ние с него сме противоположни диаметрално", заяви Борислав Сарафов. Според него снимките с него и Пепи Еврото са правени в периода, когато Гешев е бил зам.-главен прокурор или току-що е бил избран за поста през 2019 г.

Атанаска Дишева го попита кога е решил да изнесе данни по "Осемте джуджета".

"Натрупаха се много негативи от действията на Гешев. Неговото поведение излезе от нормалното с механизма за разследването му. Тогава поведението му стана нетърпимо за прокуратурата и за мен. Не мога да променя главния прокурор. Междувпрочем - защо само аз понесох упреци, снимки, коментари от Любена Павлова? Всички сигнали срещу мен са инициирани само и единствено от Гешев. Това е цената, която плащам, че казах, че царят е гол. Но мен ме подкрепиха от прокурорската колегия. Положението беше нетърпимо. Това стана, когато се разбра, че механизмът за разследването му ще бъде приет. Този механизъм обхваща мен сега. Аз не се притеснявам", заяви Сарафов.