Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Застреляната заедно с Красимир Каменов-Къро Гергана има сертификат за завършен курс по гемология (науката за скъпоценните камъни - бел. ред.). Посещавала е часове по “Практическо класифициране на диаманти” през 2020 г. в Кейптаун. Март месец е минала успешно изпита, за което е връчено свидетелство. На него пише, че Каменова е покрила изискванията на проверяващите от The Gem Lab.

Към днешна дата цената на обучението е 6500 африкански ранда (350 долара) на ден. Не е ясно колко време е протекла сесията на Гергана, но според сайта на компанията тя е получила “еквивалент на бакалавърска степен”.

The Gem Lab е основана в Дърбан през 1989 г. от Джереми Ротън, който започва кариерата си под ръководството на световноизвестния гемолог Иън Кембъл. В момента Ротън се занимава и с търговия на дребно на бижута. Изнася и лекции по темата в колежи в Кейптаун.

От сайта на компанията му става ясно, че курсистите работят със системата за класификация ICSL (Независима лаборатория за цветни камъни), която се прилага за всички скъпоценни камъни. Тя е проектирана така, че да даде “безпристрастни професионални становища от квалифицирани гемолози за качеството на изрязаните скъпоценни камъни след стриктно отчитане на внимателно конструираните параметри, използвани в процеса”.

С нея се дава точно оценка на качеството на благородните камъни.