Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: ГЕТИ ИМИДЖИС
СНИМКА: ГЕТИ ИМИДЖИС

Към 1900 г. са били около 100 000, през 2010 г. - 3200, а днес вече 4800

Популацията на тигрите в света бавно започва да се възстановява след повече от един век на безпощадно изтребление. Това показват данните на организацията за опазване на дивата природа World Wild Life Fund.

Тенденцията към трайно изчезване на вида започва около 1900 година, когато по Земята са бродили около 100 000 огромни котки, по-големи от които са само полярната и кафявата мечка. През 2010 г. са преброени едва 3200 хищника. Тогава е основан Глобалният ден на тигрите, който се отбелязва на 29 юли, за да се подобри информираността на хората. Причината за значителната им редукция е безконтролното бракониерство и унищожаването на местообитанията на хищниците от този вид, като хората са завладели около 95% от териториите им.

В най-драматичния момент лидерите на страните, където се срещат раираните бозайници, се събират и си поставят за цел броят им да се удвои до 2022 г., когато беше Годината на тигъра по китайското летоброене. Проектът бе наречен TX2. В резултат трендът започна да се обръща. За 13 години популацията, която обитава горите в тропиците, по екватора и в умерения климат, както и в мангровите блата, пасищата и саваните, вече наброява 4500 броя. Има обаче и райони, в които прирастът им е отрицателен.

Тигърът играе ключова роля за здравето и разнообразието на екосистемите, които обитава. Хищникът се храни с елени, биволи, крокодили, мечки, вълци, лосове, диви свине. Така той държи под контрол популацията на дивите копитни животни и осигурява баланс между тях и растителността, с която се хранят.

Изчезването му от определени места показва, че екосистемата не е достатъчно защитена и може да загине. Видовете са свързани един с друг. Втората причина, поради която има програми за опазване на тигрите, е, че горите са водосборни зони и не става дума само за раирания хищник, а и за цялата система от чист въздух, вода, опрашване, регулиране на температурата.

Макар и незначителна на фона на безпощадното им избиване, растящата популация дава надежди за опазването на тигрите, но и на техните местообитания.

Повече подробности и снимки вижте в хартиения брой 6/2023 на сп. "Космос".