Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Георги Фотев
Проф. Георги Фотев

Много омраза има в българското общество. Какво да правим с нея? Не знам отговора. На омразата се отвръща с омраза, така социологът проф. Георги Фотев коментира по Би Ти Ви неофашистката партия, визирайки "Възраждане".

През седмицата премиерът проф. Николай Денков цитира неговите думи, с които проф. Фотев определи парламентарната партия, и призова езикът на омразата да спре. Същевременно и прокуратурата се самосезира по повод изказвания на "Възраждане" и на нейния лидер Костадин Костадинов.

"Тези думи не са употребени случайно. Вижте реториката му - това е говорене, в което твърденията нито може да се докажат, нито да се отрекат", обясни проф. Фотев.

"Обсъждах с моя син и той ми обърна внимание, че хулиганската постъпка на улицата, в кръчма, е едно, а тази на водач на парламентарна партия е нещо съвсем различно. Това е реториката на едни хора, за които омразата е нещо дълбочинно, не можеш да разговаряш с тях", каза Фотев, който е и почетен професор на Нов български университет.

По думите му не е изненадващо това, което става във Франция. Европейските ценности имат вътрешни напрежения. Например по време на ковид се постави тежкият проблем между две фундаментални европейски ценности - свободата и животът. Ако вземем свободата, това означава пряко заплашване на живота. Ако се обърнем към живота, застрашаваме свободата.

Изводът според проф. Фотев е да вникнем в същината на тези ценности.