Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Буяр Османи
Буяр Османи

Правителството на Република Северна Македония няма да бърза да внесе предложените конституционни промени в парламента, защото очаква разумът сред опозицията да надделее и да бъде постигнат консенсус за гласуването им, каза на пресконференция министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи, предава БТА. Според него във ВМРО-ДПМНЕ "има идеологическа линия", която разбира последствията от възможността страната да изпадне в изолация.

„Възможностите за постигане на консенсус с ВМРО-ДПМНЕ се изчерпват, но все още не са напълно изчерпани. Все още има надежда, че има достатъчно разум да бъде осъзната ситуацията и че няма да играят на картата на българските радикали. Даваме още един шанс на разума, за да бъде разбран моментът и да се види дали някой работи против интересите на македонския народ и държавата”, каза Османи в отговор на журналистически въпрос.

Според него във ВМРО-ДПМНЕ има сигнали „за идеологическо разделение” и в опозиционната партия „има хора, които упорито твърдят, че не трябва да бъде изпуснат шансът в конституцията да бъде направено ясно разграничение, че българите в Северна Македония са малцинство”.

„Ако не бъдат завършени конституционните промени, скрининг-процесът ще спре, Албания продължава с отварянето на преговорните глави, създава се нова група - Сърбия, Черна гора и Албания, които ще преговарят, и втората група - Северна Македония, Босна и Херцеговина и Косово, които не преговарят. Бърза писта за първата тройка и друга писта с държави с отворени въпроси. Депутатите, които няма да гласуват за конституционните промени, оставят държавата сред страните с отворени въпроси. Толкова са сериозни последиците от незавършването на конституционните промени сега”, каза Османи.