Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Борис Елцин е качен върху бронетранспортьор пред Белия дом в Москва и изнася реч към руския народ. Под него са журналисти, подали микрофони, а един от тях държи чука от “Стената”. Тази снимка беше на 19-а стр. в броя на “24 часа” от 21 август.
Борис Елцин е качен върху бронетранспортьор пред Белия дом в Москва и изнася реч към руския народ. Под него са журналисти, подали микрофони, а един от тях държи чука от “Стената”. Тази снимка беше на 19-а стр. в броя на “24 часа” от 21 август.

Когато предупредихме Желю Желев за същината на пуча срещу Горбачов, той ни обвини, че в главите ни има само сърпове и чукове, казва контраразузнавачът Павлин Павлов

Елцин бе свален, за да бъде внушено, че здравите сили идват на власт и техният избор е Путин

Контраразузнавачът Павлин Павлов е бил аспирант по едно и също време с руския президент Владимир Путин. Двамата са формирани като професионалисти с приблизително еднакви ангажименти. През 1981 - 1985 г. Павлов е аспирант в Москва и готви дисертация за съвременната политика на Западна Германия. Благодарение на това и на престоя си в руската столица Павлов е свидетел на много процеси, белязали прехода. Член е на Съюза на писателите, автор е на много книги.

Контраразузнавачът Павлин Павлов
Контраразузнавачът Павлин Павлов

- Г-н Павлов, имате пряк поглед върху пуча срещу Горбачов, какво всъщност си спомняте?

- Сега ще ви кажа нещо, което не съм споделял никога. Аз бях началник на група „Източноевропейски страни“ и следях процесите, включително в Русия. Когато стана пучът в Москва, президентът Желю Желев веднага се обърна към началника на тогавашната Служба за защита на Конституцията Стефан Димитров и му постави задачата да се направи справка какво се случва в руската столица. Димитров се обърна към моя началник с молба за информация, защото бе известно, че активно работим по това направление. Той ме извика и ми каза дословно: „Павка, направи всичко възможно, трябва ни автентична информация“. Извиках на среща един мой топагент, бивш подполковник от Главното разузнавателно управление (военното) на Русия и го помолих да направи оценка на събитията. Специално го попитах за опасността от този пуч и за участниците му.

„Г-н Павлов – каза той - много сте далеч от истината, още преди два месеца танковата Кантемировска дивизия е правила учебни стрелби по мишени, наподобяващи сградата на Белия дом в Москва (Думата), като са стреляли само по третия и четвъртия етаж. Сигурно сте забелязали, че когато Елцин застана на барикада пред Белия дом, противопоставяйки се на пуча, и каза: „Ще се бием!“, докато говореше, те стреляха по третия и четвъртия етаж. Според агента ми е трябвало да ударят само там, въпреки че ако се замислите, те са могли да унищожат сградата заедно с Елцин. Целта е била хем никой да не пострада, хем да личат и да има военни наоколо, хем протестиращите да припознаят Елцин като новия вожд на „нова Русия“.

Информацията на агента бе потвърдена и от други източници. Затова седнах и написах докладна. Тезата бе, че събитията се развиват по интересен сценарий и че по всяка вероятност кръговете около Елцин са знаели за подготовката на пуча.

- Намеквате, че всичко е било театър с участието на специалните служби и военните и че Елцин е бил част от него? Известно е, че той се противопостави на преврата на военните с участие на кадри от КГБ и организира многолюдни протести срещу него. Идеята е била Елцин да бъде издигнат на власт под претекст „борба срещу пучистите“?

- Точно така. Докладната с нашата оценка на събитията бе изпратена в София. Там заедно с друга информация началникът ни Димитров е изготвил доклад до Желю Желев. Интересно е, че малко преди това Желев вече бе направил декларацията, че подкрепя Елцин и вижда в действията му борба на демократичните сили в Русия. Когато прочел нашата докладна, изгонил началника с думите: „На вас само сърпове и чукове са ви в главите!“

- Не е допускал, че Елцин има съвсем други цели и най-вече да се свали Горбачов?

- Съвсем естествено беше да предположи, че Елцин е представител на демократичните сили в Русия, защото, както се вижда, не разчиташе на нашата информация. Седмица по-късно стана ясно, че всичко е било добре планиран спектакъл, че за подготовката на този бутафорен пуч се е знаело от щаба на Елцин и се е взело решение да бъде използван фактът за постигане на целта – разпадане на СССР като мегадържава и обособяване на Руската федерация като отделен субект.

Горбачов и Елцин на 23 август по време на първата им среща след преврата.
Горбачов и Елцин на 23 август по време на първата им среща след преврата.

- Напълно ли сте убеден, че всичко е било така?

- Има един интересен популярен въпрос, който на руски звучи така: Кому это выгодно? Кой има полза от това събитие? Това потвърждава тезата ми.

-Ако не е тайна, Вие как вербувахте топагент – бивш кадър на ГРУ с всичките му контакти?

- Дълго време се чудех как да го направя. Накрая той ми каза: „Павел, дай да говорим конкретно, 100 западногермански марки ми даваш на месец и ми казваш каква информация искаш.“ Не можех да повярвам на късмета си.

- Събитията напълно ли се припокриват със сегашните, според Вас?

-Тогава Горбачов бе задържан, без да може да ползва телефони, след което го докараха със самолет, за да се учреди Руската федерация и той да подаде оставка, а за президент бе избран Елцин. Докато Путин сега не изпусна контрола.

Сега според мен, с „Марша на справедливостта“ на Евгений Пригожин се прави нещо подобно. Вече се видя за кого е изгодно това събитие. С помощта на Пригожин Путин в момента консолидира кръговете около себе си, допълнително усили подкрепата за действията си. Това от една страна. От друга, случилото се му дава повод да се отърве от всички, които са опасни за властта му или не се справят във военната кампания. Независимо от декларациите на руския президент, които трябва да приемем като следване на определена линия от предварително изготвен план, не трябва да се забравя, че Пригожин и могъщите финансови кръгове около него стоят твърдо зад Путин. И може би скоро това ще стане ясно за всички.

- Как ще коментирате факта, че много анализатори смятат, че Путин е бил унижен, че авторитетът му е сринат, и че всички са видели, че Русия може да мачка беззащитни хора навън, но вътре е безпомощна?

- Показателна е реакцията на Запада и най-вече на Белия дом. Всички търпеливо чакат повече информация и внимателно оценяват обстановката и смятам, че това е умната реакция на хора, които добре преценяват, че ако в този момент Путин бъде свален или премахнат, не е известно дали на негово място няма да се появи управник с много по-агресивна позиция спрямо останалия свят. От което биха могли да настъпят много по-страшни последици.

- Защо Пригожин отива в Беларус?

- Защото започналото още не е приключило, Путин не е взел крайното си решение какво ще предприеме конкретно в тази ситуация. Затова, според мен, той е изпратил Пригожин в Беларус може би за да не му се случи нещо лошо. Не трябва да подценяваме крайно обтегнатите отношения между Пригожин и военното ръководство, а това е проблем, който тепърва Путин ще решава.

- Но в нощта на атаката по тъмните улици на Москва хора празнуваха метежа? Изглеждаше, че Пригожин ще бъде посрещнат като освободител? В Ростов също се радваха на вагнеровци.

- Москва не е Русия. А в Ростов прегръщаха бойците, когато стана ясно, че са се отказали да атакуват руската столица, и ги изпращаха. Само който е живял в Москва, може да вникне в особената психика на тези хора. Те смятат, че тяхното дело е право, че ще победят и са убедени, че няма на кого да оставят руснаците в Луганск и Донецк, че те ще бъдат избити, ако армията им не е там да ги пази. Това е въпрос на авторитет и оцеляване. Могат да направят 300 бели, но преобладаващото мнозинство няма да приеме мисълта, че трябва да отстъпят.

Замислете се, защо Пригожин спря частната си армия на 200 км от Москва. Движеха се с 80 км в час по пътя и никой не ги спираше, вдигаха се бариерите пред тях. Ако бяха влезли в града, нямаше кой да им се противопостави, щяха да „разпорят“ столицата на две, но лидерът на „Вагнер“ се отказа. За мен по всяка вероятност не е изключено да е имало договорка с Путин.

- Но когато повече руснаци загиват, това няма ли да генерира още по-голяма съпротива срещу президента?

- Прогнозата ми е, че войната ще се удължава, защото Русия и руснаците са единствените, на които не им пука, че загиват. Аз бях зашеметен от факта, когато вървеше войната в Афганистан и на практика виждах всичко това, което сега се случва в конфликта с Украйна. От друга страна, не трябва да пропускаме много важен момент. Че всъщност това е война не само между Русия и НАТО, а в по-глобален план е война, в която заедно с Русия страните от БРИКС искат да се противопоставят на САЩ и да ги отслабят.

- Защо смятате, че и руснаците приемат близките им да умират на фронта?

- Разбира се, загубата на близък е тежка за всеки, в това число и за руските майки и бащи. Но хората от тази страна години наред са давали кръвна дан в защита на интересите на Русия. За тях това е част от живота. Аз не мога да приема обаче начина, по който се развиват военните действия, наричан от немските кореспонденти „месомелачка“. Все не ми се вярва, че една многократно прославена армия като руската допуска, и то често, случаи на грешки от страна на командването или на проблеми, свързани с дисциплината, които се заплащат с човешки живот. Считам, че цената на всичко, което се върши, не се оправдава с хилядите жертви, които ежедневно се дават. Ще се върна обратно към Пригожин, който от една година насам непрекъснато поставя въпроса за нерегулярното обезпечаване на военните действия с необходимите консумативи, за недобрата координация между родовете войски и командването – настроения, които ескалираха. В тази връзка ще ви разкажа за един много интересен случай. При инвазията в Чехословакия мой командир от Плевен сподели, че са били изпратени до руска артилерийска батарея. Българската група била разузнавателна, 28 войници са давали наряд – на три смени. В един момент командирът решил да установи връзка със съседите. Отишъл и видял оръдията разхвърляни, пръснати навсякъде, няма и следа от хора. Първата му идея била, че са били избити и тъкмо хващал телефона да сигнализира, когато се появил един пиян батюшка и го завел в бункера, където всички пиели. Командирът така се озадачил, че представете си, сложил пост от двама души българи - да пазят руската батарея, за да не дойде някой да ги обере. Това е показателен пример, чиито аналози виждаме и в сегашните действия на руските сили. При тях убедеността, че ще победят, някак си оправдава и прави едва ли не в реда на нещата даването на толкова жертви. Важното е победата и то на всяка цена. Един руски поет правилно навремето писа, че „умом Россию не понять“. Много неща са алогични за нашето разбиране и непонятни като психология, но винаги трябва да го отчитаме, търсейки пътища за решаване на този конфликт.

През 2000 г. Елцин бе принуден да се оттегли и да посочи за наследник Путин.
През 2000 г. Елцин бе принуден да се оттегли и да посочи за наследник Путин.
Приживе руският президент Борис Елцин бе известен като любител на чашката. Снимката от 1996 г., на която той танцува пийнал на концерт в Ростов на Дон, обиколи целия свят.
Приживе руският президент Борис Елцин бе известен като любител на чашката. Снимката от 1996 г., на която той танцува пийнал на концерт в Ростов на Дон, обиколи целия свят.

- Бихте ли казали и за втория пуч - срещу Елцин, той също уж се проведе, но не съвсем, уж бе дело пак на КГБ, но изненадващо за всички Елцин посочи за свой наследник техния кадър Владимир Путин?

- Истината е, че Елцин обичаше чашката и това се видя от целия свят, реално той не бе в състояние да управлява тази държава. Въпросът бе не да бъде свален, защото пие, а да се създаде впечатлението, че здравите сили идват на власт. Така се появи Путин. В този момент той запълни квадратче, но други хора бяха решили, че точно той трябва го заеме.