Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бреговата охрана на САЩ разследва причината за подводната имплозия на “Титан”, при която загинаха Шахзада и синът му Сюлейман Дауд, Стокън Ръш, Хамиш Хардинг и Пол-Анри Наржоле.
Бреговата охрана на САЩ разследва причината за подводната имплозия на “Титан”, при която загинаха Шахзада и синът му Сюлейман Дауд, Стокън Ръш, Хамиш Хардинг и Пол-Анри Наржоле.

Морски дълбини, плуване в клетка с акули, скачане с парашут от Еверест срещу милиони долари

Хамиш Хардинг, който загина на “Титан”, има 3 рекорда на Гинес за опасни пътувания: до Марианската падина, в Космоса и обиколка на Земята със самолет, прелитащ над Северния и Южния полюс

Само на 500 метра от кърмата на потъналия през 1912 г. кораб „Титаник“ бяха открити няколко големи отломки от подводницата “Титан”. Това вече със сигурност потвърди фаталния край на петима мъже на борда й.

Батискафът, който загуби контакт в неделя, превозваше британския милиардер Хамиш Хардинг и двойка баща и син от една от най-известните и богати фамилии в Пакистан.

Подводната експедиция до останките на “Титаник”, разбира се, е опасна и скъпа и е част от екстремните вълнения, които си позволяват само богатите. За да бъдеш на “Титан”, трябва да платиш 250 хил. долара. Според уебсайта на компанията OceanGate Expeditions, която организира експедицията, “квалифицирани изследователи” могат да се присъединят към пътуването като членове на екипажа и специалисти по мисията.

Цялата атракция продължава 10 дни,

като първите два са обучителни, а останалите 8 са в морето. Има 5 етапа, които трябва да се спазят. Пътуването започва от Сейнт Джонс Сити в Нюфаундленд, Канада. Кораб-майка носи подводницата до точка в морето, след което „Титан“ се потапя в океана с екипажа.

Според психолога д-р Скот Лайънс, чиито клиенти са някои от най-богатите хора в света, милионерите все повече търсят

рисковани и вълнуващи дейности

заради загубено “усещане за жизненост”. Статистика на компанията за проучвания Grand View Research сочи, че глобалната индустрия за приключенски туризъм се очаква да се разшири от $322 милиарда през 2022 г. до повече от $1 трилион през 2023 г., тъй като все повече фирми предлагат нови и опасни приключения за смели и богати туристи.

Британският милиардер Хамиш Хардинг, които загина на борда на “Титан”, е един от богаташите, обичащи силни усещания. Той е натрупал състоянието си от продажба на частни самолети и държи 3 рекорда на Гинес за екстремни пътувания.

Миналата година той е летял в Космоса с ракетата New Shepard. Компанията Blue Origin, която е собственост на Джеф Безос, предлага това изживяване от 2021 г. Тогава първото място в капсулата бе продадено за 28 млн. долара на 18-годишния Оливър Деймън, който стана най-младият човек, пътувал до извънгравитационното пространство. Оттогава начинанието на Безос предлага 10-минутни полети до надморска височина от около 106 км, където пътниците изживяват няколко мига на безтегловност, преди да се върнат на Земята.

През март 2021 г. Хамиш Хардинг бе споделил и снимка в инстаграм от получаването на наградата за подобряване на световния рекорд на Гинес за обиколка на Земята със самолет, прелитащ над Северния и Южния полюс. Хардинг го прави 2 г. по-рано заедно с бившия командир на МКС полковник Тери Виртс. Двамата изминават разстоянието за 46 часа, 40 минути и 22 секунди. В публикацията Хардинг пише, че любопитството е “напълно пристрастяващо” и посочва основната си цел като “пълното изследване на нашата Земя и отвъд нея”.

Пътуванията на Хардинг включват и посещение на най-дълбоката точка на океана с подводницата Challenger Deep. С нея той слиза на повече от 11 хил. метра под повърхността на океана в района на Марианската падина. Тази експедиция струва 750 хил. долара на човек, а наскоро компанията Virgin Galactic заяви, че ще стартира първите си комерсиални космически полети срещу 450 000 долара за пътник.

През 2016 г. милиардерът придружава астронавта Бъз Олдрин

при пътуването му до Южния полюс, като това удоволствие му струва 100 хил. долара. След това участва в проект, който въвежда гепарди в Индия.

Всъщност, оказва се, че има конкуренция между милиардерите предприемачи Джеф Безос, Илон Мъск и Ричард Брансън, които стимулират развитието на зараждащата се астротуристическа индустрия.
Virgin Galactic Holdings на Брансън обяви миналата седмица, че първият й търговски космически полет, наречен Galactic 01, ще стартира между 27-и и 30 юни. Компанията отчита 800 клиенти за приблизително 90-минутни полети в Космоса, повечето от които са платили между $250 000 и $400 000 за своите билети.

Междувременно японски милиардер вече е

купил всяко място за първото пътуване на ракетата

на SpaceX Starship на Мъск, която ще прекара 3 дни в обиколка около Луната и ще се приближи на 200 км от лунната повърхност. Първоначално планиран за 2023 г., полетът беше отложен поради неуспешни тестове на превозното средство.

Междувременно на Земята богатите туристи, които не са склонни да правят изтощителни преходи през някои от най-трудните терени на планетата, могат да летят с частни хеликоптери до екзотични дестинации.

Преди да насочи погледа си към Космоса, Брансън беше един от елитната група екстремни пътешественици с балон с горещ въздух, като стана първият, който прекоси Тихия океан с балон през 1991 г. Други богати хора са поставили повече рекорди за разстояние, височина и продължителност на полета през последните няколко десетилетия.

Другото екстремно приключение във въздуха е спускането с парашут от Еверест или изкачването на най-високия връх в света. Богатите все повече се отдават на тези опасни вълнения, но статистиката показва, че това е свързано със стотици смъртни случаи. През май списание Outside съобщи, че от началото на 2023 г. загиналите са достигнали двуцифрен брой, като няколко алпинисти все още са в неизвестност.

Спускане с парашут от Еверест.
Спускане с парашут от Еверест.

Този бизнес се развива от алпиниста Гарет Мадисън, който води туристи до покрива на света срещу 93 500 долара. Цената включва съоръжения като душове с газ и ястия, приготвени от готвачи от световна класа на 8848 м надморска височина. Пътуването отнема 41 дни и започва след пристигането на туристите в Катманду, Непал.

Спускането с парашут от най-високата точка на света е не по-малко опасно. Търсачите на силни усещания летят с висока скорост, като са снабдени със специализирано военно и парашутно оборудване, включително кислородна маска, която да ги поддържа живи заради разредения въздух на голяма надморска височина.

По всичко личи, че излитането в Космоса,

изследването на дълбините на океана

и скоковете с парашут от Еверест идват със солидна цена, която може да си позволят само най-добре печелещите. Според най-добрите световни експерти в областта трагедията с “Титан” няма да намали търсенето на екстремния туризъм, където спасяването е малко вероятно или дори невъзможно.

“В момента някои хора ще се замислят дали да се впуснат в дълбоководно гмуркане или да резервират място за пътуване до Космоса, но те просто ще бъдат заменени от други - обяснява д-р Адел Доран, главен преподавател по приключенски туризъм и отдих в Sheffield Hallam University в Англия. – Тези хора имат финансите да поддържат подобни екстремни приключения, но не се наблюдават и проучват. Необходими са много пари, за да се направят тези неща, и винаги ще има хора, които ги имат, за да ги изхарчат.”

Любопитното е, че едно от най-достъпните силни усещания е гмуркането в клетка във вода с акули. Там ходят хора, които не само имат пари, но и търсят много адреналин. Само

срещу 250 долара влизаш в метална клетка,

която се спуска в океана, гъмжащ от свирепи акули. Дейността се предлага на няколко места в света. Някои от популярните дестинации за гмуркане включват остров Гуадалупе в Мексико, Алеята на акулите в Южна Африка, островите Флорида и Фаралон в САЩ и австралийските острови Нептун.

Търсачите на силни усещания се спускат между акули.
Търсачите на силни усещания се спускат между акули.

Разбира се, освен да си обграден от свирепи риби, можеш да изследваш и Антарктида срещу 105 хил. долара. Полярният изследовател Патрик Удхед е съосновател на White Desert Antarctica, за да осигури луксозни пътувания до Южния полюс. Предлагат се различни експедиционни пакети, които включват частни чартърни полети, луксозни лагери и наблюдение на императорските пингвини в най-ниската точка на Земята. А туристическата компания Black Tomato предлага пътувания Get Lost, което буквално означава да се изгубиш в непознати и неизследвани дестинации. Клиентите могат да предложат терена и средата, където искат да се движат, но точното място не им се разкрива. Услугата е достъпна по целия свят и клиентите могат да летят до диви и отдалечени места като джунгла, пустини, полярни региони или планини. Цените варират според локациите между 19 хил. и 130 хил. долара на човек. Международни туристически компании като Abercrombie и Kent пък организират единствени по рода си екскурзии, които предоставят невероятни възможности като търсене на бенгалски тигри в Индия или среща със застрашената планинска горила в дивата природа на Уганда. Много от тези луксозни ваканции предлагат най-добрия възможен комфорт, като клиентите имат достъп до частен самолет.

Именно след катастрофа с частен хеликоптер в началото на 2021 г. почина и чешкият милиардер Петер Келнер, който беше собственик на Би Ти Ви. Той беше с още четирима души и се бе отправил към поредното си екстремно приключение – хели ски. Това представлява спускане със ски или сноуборд от високи върхове в труднодостъпни райони извън пистите, до които се достига само с хеликоптер.

Петр Келнер Снимка: СМЕ
Петр Келнер Снимка: СМЕ

Хеликоптерът с Петер Келнер е летял в скалист и снежен терен. Той се е блъснал в планината и се е търкалял по склон около 270 метра преди да спре. В катастрофата има само един оцелял, който след това съди няколко организации за липса на адекватна спешна помощ.

Практикуващите този зимен спорт не е задължително да са професионалисти, както е и с всички останали екстремни приключения в света на богатите. Именно затова има и немалко смъртни случаи.

Но това няма да спре милиардерите…