Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Батискафът "Титан", чийто останки бяха открити в четвъртък. СНИМКА: РОЙТЕРС
Батискафът "Титан", чийто останки бяха открити в четвъртък. СНИМКА: РОЙТЕРС

Военноморските сили на САЩ чули имплозията още в неделя

Части от секундата - това е времето, за което миниподводницата “Титан” е разрушена от огромното налягане в дълбокия океан, при което мигновено загива целият екипаж на борда, съобщи Би Би Си.

Милиардерът Хамиш Хардинг, бизнесменът Шахзада Дауд и 19-годишният му син Сулеман, водолазът Пол-Анри Наржоле и капитанът на батискафа и директор на компанията за експедиции OceanGate Стоктън Ръш бяха обявени за мъртви, след като в четвъртък един от подводните дронове намери останки от изчезналата в неделя машина. 

19-годишният Сулеман заедно с баща си Шахзада Дауд. СНИМКА: РОЙТЕРС
19-годишният Сулеман заедно с баща си Шахзада Дауд. СНИМКА: РОЙТЕРС

“Това е било толкова внезапно, че те дори не биха разбрали, че нещо се е случило с тях. В една милисекунда си жив, а в следващата си мъртъв”, посочва бившият директор на отдела за подводна медицина към флота на САЩ д-р Дейл Моле.

“Титан” е бил на повече от 3000 м дълбочина, когато

камерата под налягане на батискафа се взривява

Това води до мигновено смачкване на цялата машина, тъй като камерата служи за предпазител на плавателния съд от външната среда, където налягането е 400 пъти по-голямо от това на повърхността.

Все още не е ясно какво е довело до трагичния край на батискафа. Подобна имплозия може да се дължи на теч, прекъсване на електричеството или пожар от късо съединение.

Според експерти телата на загиналите едва ли ще могат да бъдат върнати на близките

“Там долу е невероятно безмилостна среда”, казва Пол Ханкин, специалист по дълбоководни изследвания. “Те са били разкъсани на парчета”, добавя Моле.

“Титан” загуби връзка с кораба си майка “Полярен принц” час и 45 минути след спускането си към дълбините на Атлантика. В хода на най-дълбоководната спасителна мисия досега екипите засякоха звуци, за които се смяташе, че идват от батискафа.

Оказа се, че военноморските сили на САЩ вероятно са чули звука от имплозията на “Титан” малко след като е обявен за изчезнал. Звукът е дошъл от същия район, където няколко дни по-късно са намерени останките. Предполага се, че военноморските сили са се надявали, че данните им са грешни, като не са искали да попречат на търсенето.

“Поразява ме приликата с катастрофата на “Титаник”, при която капитанът е бил многократно предупреждаван за леда и въпреки това е поел с пълна скорост натам, и заради това са загинали много хора”, посочи режисьорът на “Титаник” Дейвид Камерън. “Бил съм там много пъти. Познавам мястото на корабокрушението. Разбирам инженерните проблеми, свързани с построяването на тези машини”, допълни той. Камерън заяви, че е

предположил имплодирането, но се е надявал да греши

Правилата за изграждане на подводни съдове са “написани с кръв - те са там, защото са създавали проблеми преди”, заяви председателят на Комитета за пилотирани подводни съдове Уилям Коен. Междувременно съоснователят на OceanGate Гилермо Сонлейн заяви, че в продължение на 14 г. работа по “Титан” са извършени “строги и надеждни” проверки. 

Стоктън Ръш. СНИМКА: РОЙТЕРС
Стоктън Ръш. СНИМКА: РОЙТЕРС

Във възпоменателна реч Ричард Гариот, президент на Клуба на изследователите, в който са членували Хардинг и познатият като Мистър Титаник Наржоле, заяви, че те са били привлечени да изследват “в името на значимата наука за подобряване на човечеството”. 

Пол-Анри Наржоле. СНИМКА: РОЙТЕРС
Пол-Анри Наржоле. СНИМКА: РОЙТЕРС

“Обединени сме в тъгата си с другите семейства”, казаха близки на Хардинг. Те намират утешение, тъй като “го загубихме, докато правеше това, което обича”. 

Хамиш Хардинг. СНИМКА: РОЙТЕРС
Хамиш Хардинг. СНИМКА: РОЙТЕРС

За семейството на Дауд трагедията е двойна. По думите на Азме - по-голямата сестра на Шахзада, нейният племенник

Сулеман е бил “ужасен” от експедицията, но се е присъединил

заради баща си, който бил ентусиаст на тема “Титаник”. Синът искал да зарадва таткото за деня на бащата.

Приятел на бизнесмена Дауд казва за него пред “Ню Йорк таймс”, че “пътуването и науката са част от неговото ДНК”. Това е качество, което Шахзада предава на сина си - семейството го определя като “голям фен на научнофантастичната литература и опознаването на нови неща”.

“Титан” изчезна на път към останките от “Титаник” в неделя. След дни интензивно търсене най-лошите прогнози на експертите се сбъднаха.