Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Загиналите баща и син - Сюлейман и Шахзада Дауд СНИМКА: Туитър/KelvinMomo24
Загиналите баща и син - Сюлейман и Шахзада Дауд СНИМКА: Туитър/KelvinMomo24

Тийнейджърът Сюлейман Дауд, който загина в подводницата "Титан", е взел със себе си кубчето на Рубик, защото е искал да постави световен рекорд, разказва майка му пред Би Би Си.

19-годишният младеж е подал заявление в Гинес, а баща му Шахзада, който също е загинал, е донесъл фотоапарат, за да заснеме момента.

Кристин Дауд и дъщеря ѝ са били на борда на "Полярния принц", поддържащия кораб на подводницата, когато е получена информация, че комуникацията с "Титан" е загубена, пише vesti.bg. 

"В онзи момент не разбрах какво означава това - а след това всичко тръгна надолу", казва тя.

В първото си интервю Кристин Дауд казва, че е планирала да отиде със съпруга си да разгледа останките на "Титаник", но пътуването е било отменено заради пандемията от COVID-19.

"Тогава се отдръпнах и им дадох възможност да подготвят [Сюлейман], защото той наистина искаше да отиде", каза тя.

Освен Сулеман и баща му Шахзада Дауд, на борда загинаха още трима души: Стоктън Ръш, 61-годишният главен изпълнителен директор на OceanGate, който е собственик на "Титан", британският бизнесмен Хамиш Хардинг, 58-годишен, и Пол-Анри Наржолет, 77-годишен, бивш водолаз от френския флот и известен изследовател.

Говорейки за сина си, г-жа Дауд казва, че Сюлейман толкова много обичал кубчето на Рубик, че го носел навсякъде със себе си и заслепявал зрителите, като решавал сложния пъзел за 12 секунди.

"Той казваше: "Ще реша кубчето на Рубик на 3700 метра под водата в "Титан".

Сулеман е бил студент в университета Стратклайд в Глазгоу, Великобритания. Бизнесменът Шахзада Дауд, който е британец, произхождал от една от най-богатите пакистански фамилии.

Семейството, включително 17-годишната дъщеря Алина, се качило на борда на "Полярния принц" в Деня на бащата.

Г-жа Дауд каза, че са се прегръщали и са се шегували в миговете преди съпругът ѝ и синът ѝ да се качат на подводницата "Титан".

"Бях наистина щастлива за тях, защото и двамата искаха да го направят от много дълго време", каза тя.

Дауд описва съпруга си като заразително любопитен за света около него - човек, който кара семейството да гледа документални филми след вечеря.

"Той имаше тази способност да се вълнува като дете", каза тя.

Г-жа Дауд и дъщеря ѝ остават на борда на "Полярен принц", докато мисията по издирването и спасяването преминава от надежда в отчаяние.

"Мисля, че изгубих надежда, когато изминаха 96 часа", каза г-жа Дауд.

Тя каза, че тогава е изпратила съобщение на семейството си. "Казах: "Подготвям се за най-лошото. Тогава загубих надежда."

Алина издържа още малко, каза тя. "Тя не загуби надежда до обаждането с бреговата охрана. Когатони съобщиха, че са открили отломки".

Семейството се върнало в Сейнт Джонс в събота, а в неделя отслужило заупокойна молитва за Шахзада и Сюлейман. Г-жа Дауд заяви, че е трогната от факта, че имамът е произнесъл молитва за всичките петима загинали мъже.

Кристин Дауд казва, че тя и дъщеря ѝ ще се опитат да се научат да решават кубчето на Рубик в чест на Сюлейман и че възнамерява да продължи работата на съпруга си.

"Той участваше в толкова много неща, помогна на толкова много хора и мисля, че наистина искам да продължа това наследство... това е доста важно и за дъщеря ми."

Г-жа Дауд отказва да обсъжда текущите разследвания на трагедията. Но когато я попитаха как тя и дъщеря ѝ ще намерят закрила, тя каза: "Има ли такова нещо? Не знам."

"Липсват ми", казва тя и си поема дълбоко дъх. "Наистина, наистина ми липсват."