Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Социалният антрополог Харалан Александров
Социалният антрополог Харалан Александров

Споровете за плаващи мнозинства, изневери, смокинови листа, сглобки и постове от последните дни обаче явно накараха ПП-ДБ да търсят вариант за споразумение с ГЕРБ. Стигна се до поставянето на 7 условия към Бойко Борисов и партията му и дори ултиматум - ако те не бъдат изпълнени, ще се поиска оставка на кабинета. Темата коментираха журналистът Асен Григоров, политическият анализатор доц. Татяна Буруджиева и социалният антрополог Харалан Александров по Би Ти Ви. 

Според Григоров не се е стигнало до драматичен момент, в който съдбата на правителството да е заложено на карт. Но така или иначе се конституира ново управление. Естествено е да има противоречия и игри от двете страни от различен характер. При последните събития, довели до 7-те точки, имаше поредица волни движения от страна на коалицията ГЕРБ-СДС. Сега дойде моментът те публично да поемат отговорност, че са част от това мнозинство, каза още Григоров. 

Според доц. Буруджиева ПП постоянно търсили начин да именуват това правителство. Нямат желание да го нарекат коалиционно - проблемът е, че когато не желаеш да имаш публична коалициям нямаш публично мнозинство, каза още тя. По думите й кабинетът не може да бъде заложник на единия или другия, който го подкрепя, защото с 60 народни представители не може да заявяваш такова нещо. Според нея човекът, който си дава сметка, че тази власт е необходима, и втори път няма да я има, а в същото време клати "сглобката", е Асен Василев.  

Пропукванията няма да доведат до разпадане на конструкцията, заяви социалният антрополог Харалан Александров. За първи път от 3 години имаме истинска нормализация - когато се формира стабилно проевропейско мнозинство, каза още той. И допълва, че сме свидетели на процес на учене. Тази култура на революционния авангард на ПП им е трудно да я напуснат. ГЕРБ и ДБ са достатъчно солидни партии, които ще гарантират опитомяването на това диваче, каза още той. 

Политологът доц. Татяна Буруджиева
Политологът доц. Татяна Буруджиева
Асен Григоров
Асен Григоров