Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Преди няколко години най-голямото българско знаме бе представено и заснето на събора в Рожен.
Преди няколко години най-голямото българско знаме бе представено и заснето на събора в Рожен.

Градовете ни и особено столицата страдат от липсата на инстаграмабилни гледки

Развяването на знамето си е правилно само по себе си, но не му е там мястото, при дребния рогат добитък.

Идеята да се издигне висок пилон, на който да се вее българското знаме, е чудесна, защото българските градове страдат от липсата на гледки.

Да вземем например София. Прекрасен град, чудесно метро, но туристите имат 2 или 3 инстаграмабилни* места - Народния театър, “Александър Невски” и НДК.

Всеки ден, отивайки на работа, виждам групи хора с подчертан епикантус*, които си правят селфи пред спорния паметник на Самуил, дето вече и очите му не светят.

Във всяко село има по един надпис с обемни букви - “Забърдо” например. В София толкова неща се застроиха, но няма едно, което се вижда отдалече и има история, като сградата на профсъюзите на архитектите Лозанов и Томалевски*, която е построена от горе надолу с пакетноповдигащ кофраж*.

Не мога да разбера защо не мърчандайзват наследниците им със снимки от строителството върху магнитчета за хладилник и тапи за бутилки отворено, но недопито вино. И лъжички, разбира се ;). За да е съвсем парижко, ще се намерят и хора, дето ги наричат с думата с Н, които да ги продават на Солни пазар по две за лев. Макар в официалния магазин в КНСБ да струват по 30 лв. едното.

Тъй де, един такъв пилон в София би се превърнал инстантно в забележителност.

Айфеловата кула не е построена във Вогезите*, нито при шаролетата по Лоара*, а на Шан дьо Марс зад Екол Милитер*. Тоест на пъпа на Париж до Сена, своеобразното “черво на Париж”, ако този “шумен и разблуден” град изобщо има пъп, а не е някакъв самовъзникнал феномен.

На Роженските поляни, където са се събирали стадата, идващи от зимна паша в Гюмюрджинската низина, той би впечатлил само дребния рогат добитък - общо название за овце и кози от традиционните смесени стада. Овцете са чифтокопитни животни, които имат завити рога, а тялото им е покрито с вълна. Козите нямат вълна. Думата козина, с която се описва космената покривка на всички бозайници, идва от думата коза. Макар това също да са чифтокопитни преживни и съответно месото им е едновременно кашер и халал, ако е заклано по правилата.

* Инстаграмабилно - пейзаж, подходящ за снимки, които да се публикуват в популярното приложение инстаграм. Инстаграмабилен пейзаж е “Бурж ал Араб” в Дубай или Великата китайска стена.

* Епикантус - кожната гънка на очите на представителите на монголоидната раса.

* Лозан Лозанов и Богдан Томалевски, велики български архитекти от 70-те години.

* Пакетноповдигащи плочи - строителна технология, при която предварително излетите плочи се издигат наведнъж до последния етаж по хидравличен способ и после след построяване на стените се спускат надолу. Последен писък в строителната технология през 70-те години.

* Вогезите - планински масив във Франция, известен със своите агнета.

* Шан дьо Марс - Марсово поле - парижки парк, създаден по подобие на древноримските марсови полета до военното училище Екол Милитер, където курсантите тренират маршировка и езда.

* “Шароле”, порода говеда за месо, отглеждани в долината на река Лоара в Западна Франция.

* Кашер и халал - правила за хранене, спазвани от изповядващите юдейската и ислямската религия.