Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сарафов бързо и ясно трябва да се позиционира - дали ще помага на определени политически фигури да се доизперат взаимно, или ще застане на позиция, която да позволи бързо връщане на справедливостта, каза президентът

"Реакциите след избора на Борислав Сарафов за и.д. главен прокурор пораждат съмнения, че партиите, представени в парламента, търсят да назначат свой човек на поста". Това коментира президентът Румен Радев.

Трябва да съдим за Сарафов по неговите действия спрямо имунитетите и делата на трупчета срещу представители на властта. Той трябва много бързо и ясно да се позиционира - дали ще помага на определени политически фигури да се доизперат взаимно, или ще застане на позиция, която да позволи бързо връщане на справедливостта, каза президентът.

"Това е и урок за цената на достойнството и принципите в политиката. Виждаме как като загубиш чест и достойнство, за да вземеш властта, прегръщайки най-големите си противници, и в този случай, при скоростното назначение на Сарафов да демонстрираш обратното, че имаш принципи и достойнство е все по-трудна задача. Ние като общество трябва изключително внимателно да следим и да упражняваме всевъзможен контрол върху фигурата, изпълняваща длъжността "главен прокурор". Защото неговата кандидатура не преминава през нормалната процедура по назначаване, не преминава през тези задълбочените обсъждания за професионални и морални качества, не преминава и назначаването му през указ на президента. В същото време той се ползва с всички правомощия на главния прокурор и може при сегашната конюктура да остане за неопределено време на поста", каза президентът.

Той обясни и защо не е изчакал решението на Конституционния съд преди да издаде указа за освобождаването на Иван Гешев от поста.

"Във време на политически катаклизми да се придържаме стриктно към Конституцията и законите. Аз това и направих. Вие колко предлагате да чакаме - месец, година? Сезирането на КС все още не е допуснато до разглеждане, не е ясно кога ще бъде допуснато, няма и срок. Има аналогично решение по отношение изтеклия мандат на Инспектората към ВСС. Там решението е много ясно - изтеклият мандат не ограничава правомощията", заяви държавният глава.

Румен Радев заяви, че няма да подкрепи правителството, ако то реши България да участва в доставката за 1 милион снаряда за Украйна. "И в България и в Брюксел съм твърдял, че ние не трябва да се намесваме с предоставяне на оръжия в този конфликт. Това не е начинът за прекратяване на този конфликт, той ескалира. Виждате, че той носи огромни рискове и изтощава нашата икономика и социалните ни системи. Стана ясно, че България не е част от инициативата за 1 милион снаряда", каза още президентът.

Той призова да се подхожда изключително внимателно към промените на основния закон в страната и изрази надежда това да не служи за параван, който да прикрие друг умисъл.

"Странно е как едно Народно събрание, раздирано от противоречия, с ниско обществено доверие и ниска легитимност, ще работи за тези конституционни промени. И тук трябва наистина да сме много, много внимателни. Помните как ГЕРБ написаха нова конституция за една вечер, за да омилостивят протеста. Сега ще я пишат за 10 дни пак под обсада на общественото омерзение. Това навява на съмнението, че има и друг умисъл. И се надявам да не се използва Конституцията като параван да се прикрият някои интимни отношения между партии или да бъдат панацея от превзетата ни от лични и партийни интереси правосъдна система", каза президентът.

Северна Македония се връща към практиката да лобира пред европейските столици и институции, с което да прикрива нарушаването на човешките права, липсата на реформи и на готовност за начало на преговори за членство в ЕС, каза президентът Румен Радев като посочи, че това не е верният път.

"В момента пак се засилва лобирането, но България ще продължи да работи интензивно с всички европейски институции, с нашите европейски партньори, така че решенията за Република Северна Македония да не се основават на лобиране", каза държавният глава.

 

Президентът Румен Радев отговаря на журналистически въпроси

Президентът Румен Радев отговаря на журналистически въпроси

Публикувахте от "По света и у нас" - новините на БНТ в Вторник, 20 юни 2023 г.