Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Атанас Атанасов КАДЪР: NOVA NEWS
Атанас Атанасов КАДЪР: NOVA NEWS

Бойко Борисов и Делян Пеевски седят зад избора на Борислав Сарафов, това е толкова ясно, заяви пред Нова тв съпредседателят на ПГ на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Атанас Атанасов".

"Този опит да се пробутва г-н Сарафов няма да мине. Ако мине - много зле на българското общество", добави той. 

"Първо да кажем, че нов главен прокурор няма. Главният прокурор се избира от Пленума на Висшия съдебен съвет. И това е една от причините ние да протестираме, защото това е някакво влизане през задния вход", каза Атанасов. 

"След взрива срещу кортежа на бившия главен прокурор при първия ни брифинг поискахме оставката на Сарафов преди да поискаме на Гешев. И то не за изявлението му тогава, с което манипулираше обществото, че е застрашено семейството на г-н Гешев, децата и т.н., а заради много стари прегрешения", каза още съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ. 

"Беше прието изменение в законодателството. Трябва да бъде избран нов ВСС. Ние считаме, че новия ВСС трябва да избере новия главен прокурор. Трябва да се придвижи промяна в конституцията, за да може да се реши какви правомощия ще има този нов главен прокурор", посочи Атанасов. 

"Мисля, че и за учениците от средния курс е ясно да се разбере - не може главният прокурор да се избира от Пленума, а този, който временно ще изпълнява тези функции, да се избира от по-малката част. Това е абсурдно", заяви той. 

И още:  "В никакъв случай не се чувстваме безпомощни", каза Атанасов и обясни, че усилията на реформаторската общност най-накрая са довели до резултат - за пръв път в демократичната история на България се е стигнало до предсрочно освобождаване на главния прокурор. 

"Важно е какъв ще е съставът на новия ВСС. Той трябва да не е като този, който ще си отиде сега", каза Атанасов. 

"Ние поехме тежкия риск като политическа сила и като коалиция да поемем управлението на страната, защото беше наложително и очаквано от 80% от българското население да се прекрати политическата криза, защото трябва да  бъдат приемани редица закони, защото има изтекли мандати на над 20 органи в страната. Висшата ни цел е управлението на страната", посочи Атанасов. 

"Когато приемеш рисковете трябва да си наясно, че може и да загубиш. Наясно сме, че можем да понесем щети, но се отнасяме държавнически към ситуацията", заяви още той. 

"Нашата коалиция „Продължаваме Промяната – Демократична България“ поиска парламентарната комисия, която да разгледа исканията за смъкване на имунитетите. На мен ми беше изключително интересно да видя на какво основание е възобновено делото срещу Кирил Петков, което беше прекратено. За разлика от другите, които са били спряни, т. е. на трупчета, делото му беше прекратено. Очевидно, че тук става дума за политическа поръчка", добави Атанасов. 

"Или ще се случват нещата, или сваляме правителството и отиваме на избори", каза още той.