Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ядрена бомба СНИМКА: Pixabay
Ядрена бомба СНИМКА: Pixabay

"Путин по-скоро би използвал ядрено оръжие, отколкото да загуби окупираните украински провинции или анексирания Крим", това коментира бившият американски генерал Кевин Райън. 

Райън е научен сътрудник в Центъра за наука и международни отношения "Белфер" към Харвардското училище "Кенеди" и редовен коментатор на войната в Украйна. 

Според него взривяването на язовир "Нова Каховка" не е в интерес нито на Русия, нито на Украйна. Язовирната стена бе взривена на 6 юни и приливната вълна заля населени места по поречието на река Днепър. Русия и Украйна взаимно си разменят обвинения затова кой е взривил язовира. 

"Ако руснаците са взривили язовира то тогава мисля, че руските военни лидери не са сигурни в защитата на Херсонска област, която изграждат от лятото", коментира генерал Райън пред RFERL. 

Той смята, че взривяването на "Нова Каховка" е акт на отчаяние. 

"Щетите от наводненията са опустошителни. Това ще направи преминаването на голяма военна група през реката почти невъзможно в близките седмици. След това теренът ще продължи да бъде кален, но това са само краткосрочните последици", каза бившият генерал. 

По думите му екологичните последици, липсата на питейна вода и болестите, които могат да се развият в региона, са много по-големи проблеми, с които тепърва Украйна ще се сблъска. 

Генерал Кевин Райън смята, че Русия би имала най-много ползи от взривяването на язовира. От стратегическа гледна точка това е най-прекият път до границата с анексирания Крим. 

"Наводненията със сигурност ще забавят всяка голяма украинска операция в този регион", смята той. 

Райън коментира и ролята на АЕЦ "Запорожие" във войната. Още преди взривяването на язовира там се водеха боеве, а повреждането на централата може да доведе до "трагедия, подобна на Чернобил". 

"Русия би могла да използва Запорожката АЕЦ като оръжие срещу Украйна, предизвиквайки ядрена авария. Това ще застраши не само хората в района. Спомняте си, че след Чернобил раковите заболявания в цяла Европа се увеличиха. А АЕЦ "Запорожие" е в пъти по-голяма от Чернобил", коментира бившият генерал. 

Американският генерал смята, че заплахите на Путин за ядрено оръжие са напълно реални и възможни. 

Генерал Кевин Райън СНИМКА: Harvard University
Генерал Кевин Райън СНИМКА: Harvard University