Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кирил Петков
Кирил Петков

Коалицията ще води преговори с всички партии, след президентското вето готвят промени и в Закона за съдебната власт

Конституционната промяна трябва да събере максимално голямо мнозинство. Разговорите, които ще започнем по самите текстове, на експертно ниво, пак ще води с всички партии, защото конституцията трябва да има максимална подкрепа и всички партии, които могат да застанат зад тези промени, да бъдат част от това. Това заяви в парламентарните кулоари съпредседателят на ПП Кирил Петков малко след като БСП обявиха, че няма да участват в предварителните разговори за изменения в основния закон.

  За подобни разговори ще поканим и ИТН, и "Възраждане", всички партии, увери Петков. 

"Проектът, който се завършва, ще бъде готов до 10 дни. Другата седмица ще е готов ", увери той. Обсъжда се фигурата на главния прокурор - дали тя да бъде изцяло премахната или правомощията му да бъдат драстично орязани. В този формат не е работещ, 30 г. постоянно има проблеми с главния прокурор и влиянието, което тази персона има в съдебната система, уточни той. 

"От наша гледа точка се обследва изцяло да бъде премахната фигурата му. И с конституционалисти дали изцяло или да се орежат правомощията", добави Петков. До този момент мислим, че премахването му е най-добрата стъпка, настоя той, но уточни, че идеята е една - да няма толкова много правомощия.

Относно президентското вето на Закона за съдебната власт Петков коментира, че подобни изменения наистина трябва да се случат по точния ред, изпълнявайки правилника с дискусия. Не може много бързо между първо и второ четене да се правят. Ще призовем другите партии сега, като имаме вето, да минем през целия процес", каза той. И определи като противоконституционна мярката, която забранява на магистратите да работят 2 г. Има корекции, които трябва да се направят, анонсира той предстоящите изменения.