Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Шведският футболист се умори да “превъзпитава” противниците на терена и се ориентира към света на бизнеса, където вече постигна немалки успехи

Как се печелят 55 милиона последователи в инстаграм ли? Лесно е. Необходимо е само да си дарен от съдбата с тялото на древногръцки герой, със самоувереността на древногръцки бог и с хищността на древногръцко чудовище. Златан Ибрахимович е именно сред онези щастливци, които още в бебешкото кошче са посетени само от добрите орисници.

Преподавателите по човешка анатомия спокойно биха могли да показват на студентите си с какви мускули разполага човешкото тяло, ако навият шведа да им позира гол. Към перфектната физика нападателят бе прикачил и рядко срещано самочувствие.

“Дойдох в Париж като цар, тръгвам си като легенда”, каза за самия себе си Ибрахимович навремето, когато реши да се махне от ПСЖ. И това е само една от популярните му реплики, с които демонстрираше на околните своята мания за величие. Но вместо да го намразят заради нея, феновете го обикнаха и сега реагираха бурно, когато техният идол реши да слезе от трона.

41-годишният швед пазеше до последно в тайна решението си да окачи бутонките на стената и всички очакваха той да преподпише за още една година с “Милан” или да си потърси късмета в американското първенство. В Саудитска Арабия също щяха да го посрещнат с охота и с празен чек, в който самият той да впише сумата, за която мечтае. Златан обаче прецени, че след поредицата от контузии в последните години е безсмислено да рискува здравето си. Парите също не успяха да окажат традиционното си хипнотизиращо въздействие, тъй като Ибра си има много от тях и тепърва ще печели още повече покрай бизнес проектите, с които се е захванал.

И така се стигна до онази тъжна вечер, в която великият нападател застана в центъра на препълнения “Сан Сиро” и извика в микрофона: “Аз бях дотук”. Много от хората по трибуните плакаха, но имаше и такива, които въздъхнаха облекчено. Става дума за онези футболисти, които през годините станаха жертва на суровите му методи за “превъзпитание”.

Да, точно тук е редно да се отбележи, че Златан Ибрахимович събра 55 милиона последователи и заради феноменалните си прояви на терена. Той вкарваше голове с акробатични движения, които би трябвало да са извън човешките възможности. А когато някой го ядосаше твърде много, Ибра раздаваше солени задвратници.

Малцина се осмелиха да му отвърнат и още по-малко бяха тези, които излязоха победители от тези схватки.

Сега лошото момче на европейския футбол ще вкара лактите си в действие, за да се задържи на върха в света на бизнеса. Основните играчи там също са свикнали да препъват врага с коварни шпагати, но Ибра не може да бъде уплашен лесно. През последните пет-шест години той подготвяше достойното си оттегляне от футбола, включвайки се в различни бизнес инициативи. Само две от тях се оказаха несполучливи – отвори фирма за спортна екипировка, която фалира, а след това си навлече неприятности, инвестирайки в сайт за футболни залози.

Това са бели кахъри на фона на успешните му капиталовложения.

И той като всички други големи футболни звезди изкарва милиони от спонсорски договори. Но не ползва само тялото, а и ума си, за да удвои и дори да утрои спечеленото покрай футбола. Златан инвестира немалка сума пари в терени за падел (спорт, който съчетава в себе си елементи от тенис, пинг-понг и скуош), който набира огромна популярност не само в родината му, но и в цяла Европа. За успешна се смята и инвестицията му в международна финансова консултантска компания. Но най-екстравагантна доскоро изглеждаше идеята му да инвестира в дъвка, която доставя куп полезни витамини, докато я дъвчеш.

“Хрумна ми, че мога да предлагам хранителните си добавки под формата на вкусни дъвки. Харесаха се на младите хора. А един ден ми се обади човек, който се представи за агент на Златан Ибрахимович и ми предложи неговият клиент да популяризира продукта ми. Отвърнах: “Това е страхотна оферта, но не мога да си позволя услугите му”. Господинът от другата страна на линията обясни, че световноизвестният футболист не иска да е рекламно лице, а пълноправен съдружник в моята фирма.

Мислех си, че всичко това е шега до момента, в който не ме приеха в един суперлуксозен офис и не се запознах лично със Златан”, разказва предприемачът Джорджо Паутри как се прави бизнес с толкова популярен спортист.

“Май журналистите се интересуват повече за бъдещето ми от самия мен. Планът ми е да прекарвам повече време с любимите ми хора и да ям до насита от любимия черен шоколад. Другото ще се нареди”, отново демонстрира типичната си самоувереност шведът. Дори и да стъпи накриво, има на кого да се опре. Както във футбола, така и в семейния живот Златан винаги е бил успешен. Съпругата му Хелена е успешен брокер на недвижими имоти и движи някои от бизнес начинанията на мъжа си.

“Срещнах го на един паркинг. Беше затиснал колата ми с луксозния си спортен автомобил. Тогава видях просто един нахакан богаташ с крив нос и му се разкрещях. Това явно го впечатли и не след дълго вече бяхме неразделни”, разказва Хелена.