Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мария Спирова КАДЪР: Би Ти Ви/ Архив
Мария Спирова КАДЪР: Би Ти Ви/ Архив

Кремъл създаде "Вагнер" като парамилитаристична групировка, която да използва за тайни мисии, целящи дестабилизация и саботаж навсякъде по света, където анархията вече съществува - Мали, Либия, ЦАР... Но с нелегалната анексия на Крим, режимът я превърна в незаобиколим политически и стратегически фактор за собственото си оцеляване.

Последвалото "официално" нахлуване в Украйна само доказа, че на фона на "Вагнер" руските войски са зле снабдени, необучени и демотивирани до краен предел - и даде някои... амбициозни идеи на царя на наемниците Евгени Пригожин. Той преживя удивителна еволюция от вярно куче до пръв критик на Путин в имагинерната му роля на военен гений и "освободител" на Украйна.

Днес, в класически пример за ирония на съдбата, Путин отчаяно се опитва да одържави "Вагнер" - чудовището, което сам създаде. Със закъснение осъзна, че то се кани да се обърне и да захапе ръката, която го хранеше.

Ала Пригожин изглежда твърдо е решил да властва над постапокалиптичните останки на Русия след неизбежния крах на Путин: той заяви, че не възнамерява да се подчини на жалката карикатура, която министъра на отбраната на Русия Шойгу действително представлява.

Човекът е прав за себе си.
Вагнерци са поне достатъчно компетентни, че да могат успешно да отвлекат Веневин, старши командващ РУСКИ офицер от фронта, за да покажат колко са изнервени. На Шойгу и малка колония дресирани сурикати не бива да се поверява.

Историята на подобни формирования от древността насам е доста предвидима.
Зад всеки самозабравил се император, рухващ под напора на грандомания, параноя и безчестие, стои командир на преторианската гвардия и си точи ножа.

Самодържецът първо издига и привилегирова гвардията, насърчавайки главорезките й импулси, после всячески я подкупва, за да я държи доволна, но в един момент осъзнава, че тези мъже нямат никаква причина да са му верни, отвъд жълтиците, а те все някога свършват. Тогава императорът започва всякак да се мъчи да ги разформирова или обезвреди. Накрая всичко свършва с локва кръв и войнишки император. Или пет.

*От фейсбук!