Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЛЕНА БОРИСЛАВОВА
ЛЕНА БОРИСЛАВОВА

Лена Бориславова от "Продължаваме промяната" коментира във своя фейсбук профил масовите оставки на областни управители и обвини президента Румен Радев в спъване на редовното правителство.

"Радеви уроци по държавническо поведение. Как да спънеш редовното правителство в 3 стъпки", пише Бориславова.

"1. Правиш всичко възможно да не се състави - организираш записи, пускаш стихове, държиш речи как на държавата не ѝ трябва редовен кабинет; непременно си против смяна на сменените от теб ръководства на службите.

2. Освобождаваш незабавно всички зам.-министри (да не би случайно да успеят да предадат работата на редовно и демократично избраните министри);

3. Инструктираш всички назначени от теб областни управители из цялата страна да подадат оставка. Преди да има избрани заместници", изброява Бориславова.

"Ей така… да им е гадно на редовния кабинет", добавя накрая тя.

Припомняме, че по-рано през деня от кабинета излязоха с позиция, в която заявяват, че получават заявления за напускане на областните управители и определиха това като „безпрецедентна акция”.

Всички областни управители бяха сменени при встъпването на служебния кабинет през август миналата година. Новият редовен кабинет “Денков/Габриел”, който се закле миналия вторник, пък все още не бе правил никакви смени сред тях.

Както “24 часа” писа по-рано, оставки подадоха 22 областни управители - на София, Пловдив, Пазарджик, Видин, Добрич, Варна, Смолян, Монтана, Ямбол, Габрово, Хасково, Благоевград, Разград, Търговище, Шумен, Силистра, Велико Търново, Бургас, Плевен, Враца, Стара Загора и Русе.

Областните управители и заместниците им, назначени от кабинета “Донев”, които са подали оставка, ще бъдат оставени на работа, докато се намери кой да ги замести. Това стана ясно по-рано от прессъобщение на правителството до медиите.

Всички областни управители бяха сменени при встъпването на служебния кабинет през август миналата година. Новият редовен кабинет “Денков/Габриел”, който се закле миналия вторник, пък все още не е правил никакви смени сред тях.

"В Министерския съвет постъпват заявления за напускане на областни управители и заместник областни управители от цялата страна. Акцията е безпрецедентна и поставя на изпитание изпълнението на законовите задължения на изпълнителната власт.

Областните управители имат широкоспектърни функции, с които защитават обществения интерес. Те имат ангажимент да координират регионалното развитие от името на правителството, да упражняват контрол върху работата на териториалните структури на централната власт, да следят за законосъобразността в дейностите на местната власт и др.

Постъпилите заявления за напускане ще бъдат разгледани поетапно. Министерският съвет ще вземе решение във връзка с всяко едно от тях своевременно, като дотогава всички областни управители и заместник областни управители са длъжни да изпълняват функциите си", гласи съобщението на правителството от по-рано.