Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иван Гешев влезе във ВСС без да даде коментар пред медиите
Иван Гешев влезе във ВСС без да даде коментар пред медиите

Ако той не подпише указ за освобождаването му и изчака Конституционния съд да се произнесе, процедурата може да се проточи и с години

В разгара на дебата за махането на главния прокурор Иван Гешев, Александър Маринов - политолог и доскорошен съветник на президента Румен Радев, обяви, че държавният глава може и да не подпише указ за свалянето на Гешев, ако такова бъде гласувано, докато не се произнесе Конституционният съд. Новината не е много изненадваща, защото от дни неофициално подобна възможност се коментира.

"Би трябвало да се изчака как ще се произнесе Конституционният съд за двете искания на главния прокурор", предположи Александър Маринов. 

Известните факти

- Във ВСС се провежда процедура за отстраняване на главния прокурор заради уронване на "престижа на съдебната власт". Разпитват се свидетели, събират се доказателства. Тя се води по правила, написани от самите кадровици миналата година, които обаче нямат силата на нормативен акт. Очакванията са, че до края на новата седмица, процедурата може и да бъде финализирана с гласуване. За освобождаването на Гешев вече не са необхидими 17, а 13 гласа, които може и да се съберат.

- В Конституционния съд има две дела, образувани по искане на главния прокурор и които може да дадат отражение върху казуса с неговото предсрочно отстраняване.  Едното е дали ВСС, който е с изтекъл мандат, може да освобождава тримата големи в съдебната система - шефовете на върховните съдилища и главния прокурор.

Второто искане е за отмяна на текстове от наскоро влезлите в сила промени в съдебния закон и НПК. В него се акцентира не само върху механизма за разследване на главния прокурор, но и върху това че  главният прокурор вече ще се избира и освобождава с 13 гласа, за разлика от шефовете на ВКС и ВАС, за които остават 17 гласа. Самият Гешев няколко пъти повтори, че не е редно да е избран със 17 гласа, а да бъде освободен с 13.

- Главният прокурор се смята за освободен от длъжност, след като президентът издаде указ. Ако приемем, че процедурата по освобождаването е огледална на тази по избора, то той не може да откаже да подпише повече от веднъж. При повторно представяне на предложението за освобождаване, трябва да го подпише.

Сроковете

Ключовото е, че Конституционният съд няма срок, в който да допусне делата за разглеждане и да се произнесе по същество. Президентът също няма срок, в който да подпише или да върне указа. 

Спекулации и неясноти

 Да чакат КС или да стартират процедурата, се коментираше през последните дни и от самите кадровици. Те единодушно приеха, че докато делата не са допуснати за разглеждане, нямат правно основание да спрат процедурата. Ситуацията се променя, ако делото, особено това, което е за отмяна на текстове от НПК и съдебния закон, бъде допуснато. Тогава най-вероятно трябва процедурата да бъде спряна.

Затова юристи прогнозират, че ВСС ще бърза да отстрани Гешев преди съдът да е допуснал делата за разглеждане по същество.

Следващото заседание на съвета, на което ще се обсъжда отстраняването на Иван Гешев, е в понеделник. Вероятно кадровиците ще коментират и изказването на Маринов и верни на себе си ще проведат не малък дебат.

Те още не са провели същинската дискусия по въпроса дали да отстранят Гешев за уронване на престижа на съдебната власт с израза "политически боклук". Юристи коментират, че президентът не може да взима решение дали да подписва или не, преди да е чул мотивите им в дебата. 

От казус в казус  

Ако ВСС тази седмица освободи Гешев, той ще прати решението си в президенството за издаване на указ. Тогава Радев ще има три възможности - да подпише, да откаже или да не прави нищо и да чака КС колкото трябва. В тази ситуация Гешев ще е главен прокурор, макар и освободен от съвета. 

Ако КС допусне делата за разглеждане, тогава Радев може да върне отстрняването на съвета за ново разглеждане, а те от своя страна да спрат процедурата, докато съдът се произнесе с окончателно решение. И след това процедурата да стартира наново. Кога е това във времето, едва ли някой би могъл да знае. "Влизаме от казус в казус", обобщи ситуацията юрист. Така че процедурата може да се точи много дълго.

Впрочем и при избора на Гешев за главен прокурор, имаше реакция от страна на президента Радев. Тогава той не подписа първия указ за неговото избиране, а го върна на ВСС. Кадровиците (същите, които сега го освобождават) проведоха втора дискусия и отново  гласуваха за Гешев. Радев подписа втория указ.