Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Владимир Путин СНИМКА: Ройтерс
Владимир Путин СНИМКА: Ройтерс

Руският президент обяви, че Украйна е започнала очакваното си контранастъпление. От Киев не потвърждават, но и не отричат. Какво се знае за случващото се по фронта?

Руският президент Владимир Путин обяви официално, че украинската контраофанзива е започнала. От Киев не последва коментар, но украинският държавен глава Володимир Зеленски обърна внимание в ежедневното си видеообръщение на "особено тежките сражения".

По-рано някои международни медии цитираха представители на украинската армия, предполагайки, че контранастъплението с цел освобождаване на окупираните от Русия територии, е в ход от няколко дни, пише "Дойче веле"

Русия: Настъплението не е успешно

Според руския президент вече пет дни се водят интензивни сражения, в които обаче украинските войски не напредват успешно. Тази информация не може да бъде проверена от независими източници.

Руският министър на отбранат Сергей Шойгу също обяви по-рано тази седмица, че руските въоръжени сили са отблъснали опит на украинските части за завземане на части от Запорожка област. По думите на Шойгу украинската армия е настъпила с 1500 войници и 150 военни машини.

Зеленски благодари на войниците

След като Путин лично заяви, че контранастъплението е започнало, Зеленски не потвърди, нито отрече твърдението в изявлението си. Украинският президент похвали войниците за героизма им, пише АРД. "Към нашите войници, към всички, които участват в особено тежки сражения в последните дни. Виждаме героизма ви и сме ви благодарни всяка минута от живота си".

Зеленски не даде никакви подробности за развитията по фронта. Проведена е обаче среща с командването на въоръжените сили на Украйна. Според официални лица в Киев въоръжените сили на Украйна са готови за очакваната контраофанзива, но едва ли ще има официално обявяване на старта ѝ.

Множество предположения за развитието на военните действия

Няколко западни военни експерти вече предположиха, че украинското контранастъпление е започнало. Институтът за изследване на войната например съобщи, че активни сражения се водят на поне четири места по фронта в опит на украинските сили да си върнат окупирани от Русия територии.

"Ню Йорк Таймс" също съобщи, че контраофанзивата е в ход, цитирайки трима високопоставени души от американското правителство. От Киев заявиха, че "нямат информация за подобно нещо”, припомня АРД. В същото време обаче има данни за няколко украински нападения в южните части на Донецка и Запорожка област.

"В момента по цялото протежение на фронта се провежда така нареченият "етап на бойно разузнаване"," казва пред Би Би Си Серхий Кузан, съосновател и председател на Украинския център за сигурност и сътрудничество. Това означава, че украинската армия проверява отбранителните способности на противника.

"Въпросът е, че фронтът най-накрая се раздвижва", казва още Серхий Кузан пред британската обществена медия, като добави, че украинските командири все още имат няколко възможности. Трябва да се има предвид обаче, че Украйна действа и при редица ограничения, като основното е липсата на изтребители, способни да предоставят подкрепа от въздуха.