Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Руският президент Владимир Путин 
Снимка:Ройтерс
Руският президент Владимир Путин Снимка:Ройтерс

Въпреки високата цена, която плащат, богатите руснаци още се страхуват да се противопоставят на президента си. Приемат замразяване на конфликта като най-добрия вариант пред Кремъл

Елитът на Русия е загубил вяра в способността на Владимир Путин да спечели войната в Украйна и смята, че замразяване на конфликта е най-добрият вариант пред Кремъл. Това твърди агенция “Блумбърг”, като се позовава на 7 души, запознати със ситуацията, но пожелали анонимност.

В политическия и бизнес елит са уморени от войната и искат тя да спре, макар да се съмняват, че Путин ще я прекрати. Никой не се противопостави открито на президента, но абсолютната вяра в неговото лидерство е разклатена, разкрива “Блумбърг”.

Дори тези, които все още искат Украйна да бъде победена, виждат в замразяването на конфликта най-добрия изход. Това би наложило

преговори по-късно тази година,

които да позволят на Путин да обяви пирова победа, запазвайки завзети територии, твърдят запознати пред “Блумбърг”.

Кирил Рогов, бивш съветник на руското правителство, напуснал Русия след инвазията, е изненадан колко разпространена е тезата сред елита там, че Путин няма да спечели “тази безсмислена война”. Според бившата журналистка Александра Прокопенко “най-доброто, на което се надяват в Русия, е Москва да загуби без унижение”.

Мнозина от руския бизнес и икономически елит бяха обект на западни санкции след инвазията в Украйна. Въпреки това според доклад от април на мозъчния тръст The Wilson Center руският елит не показва признаци на противопоставяне на Путин.

“Очевидно е, че най-богатите, които натрупаха богатствата си чрез сътрудничеството и подкрепата на правителството, не желаят или не могат да се противопоставят на Путин”, отбелязва “Блумбърг”.

Вместо очакваната първоначално от Русия бърза победа

войната се превърна в задънена улица,

а руската армия и икономика плащат огромна цена. Взривяването на водноелектрическата централа в Каховка допълнително усложни конфликта, тъй като наводненията покриха окупирана територия. А атаките в Русия засилват чувството за несигурност, една от тях са неотдавнашните нападения с дронове срещу Москва и боевете в руската Белгородска област. Това подкопава имиджа на Путин като гарант за сигурността на Русия, смятат близки до Кремъл.

Постоянните конфликти между Евгений Пригожин, основател на групата “Вагнер”, с руския министър на отбраната Сергей Шойгу и Валери Герасимов, главнокомандващ на руската армия, също намаляват доверието.

“Блумбърг” пише, че Москва все още има значителни ресурси за борба. И тъй като военните действия продължават с неотслабваща сила, руските официални лица и милиардери се готвят за години на международна изолация и нарастваща зависимост от Кремъл, докато Путин тласка бизнеса да подкрепя войната и забранява на обкръжението си да напуска Русия.