Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бивш командос твърди, че Геле е убит

“Докато сме живи и ги споменаваме, те няма да умрат. Такива хора като Ангел не умират. Бил съм в тези системи и мога да кажа, че държавата ги използваше, изстискваше като лимон и след това ги изхвърляше”.

Думите са на бивш командос, сега на 75 г., дошъл да изпрати Ангел Христов. Човекът не вярва, че Геле, както го наричат, е починал от инфаркт. Според бившия командос не било важно как издирваният Христов се е прибрал в България, а “как го убиха”. 

В катедралния храм на Дупница отец Георги Паликарски извърши опело на починалия Ангел Христов.
В катедралния храм на Дупница отец Георги Паликарски извърши опело на починалия Ангел Христов.

“Убиха го по класическия начин. Такъв здрав човек как ще умре от инфаркт”, сигурен е бившият командос, който отказа да си каже името, но показа карта като член на съюза на командосите.

Близо 1000 души се стекоха в четвъртък на опелото в храм “Св. Георги” в Дупница на единия от Братя Галеви. Ангел Христов почина в имението си в с. Ресилово на 3 юни, след като незнайно как се появи, въпреки че Интерпол го търси от 11 г. заедно с Пламен Галев. 

Съпругата на Геле Радмила пристигна с децата им Елен и Виктор, хванати за ръце,

като беше покрила главата си с черна забрадка, видимо съкрушена и отслабнала. Тя не повдигна очи, докато влизаше в храма. 

Да си вземе последно сбогом с Христов, пристигна Златко Баретата, охраняван от здрави момчета, като двама от тях останаха да пазят на входа на черквата. Вътре Баретата влезе с хотелиера и бивш шампион по борба Илия Пасков от Сандански.

“Нищо няма за кажа”, бяха единствените думи на Баретата пред репортерите. На тръгване той бе вкаран в “Ауди”, а охранителите му бяха в “Тойота” и БМВ. Наблизо имаше и “Мерцедес”, а коментарите бяха, че по пътя той ще смени колата, с която се движи.

С охрана от здрави момчета пристигна и Златко Баретата.
С охрана от здрави момчета пристигна и Златко Баретата.
С група от 5 красиви жени пристигна и приятелката на Пламен Галев - Юлияна, от която той има 11-годишна дъщеря. Сред опечалените бяха Васил Капланов - Каплата, който се свързва с изчезването на Янек Миланов, зам.-председателят на общинския съвет в Дупница Йонко Гергов, който е и адвокат на Геле по дело на КПКОНПИ, зам.-кметът на Дупница Крум Милев, бившият кмет Атанас Янев, на когото Галеви бяха съветници, спряганите за най-приближени до тях Апостол Чакалов - Тоци, Владимир Ангелов-Стъклето.

Васил Жечев, изтъкнат спортен деятел и ректор на Колежа по туризъм в Благоевград, бе сред малцината, разменили по някоя дума с репортерите.

“Тук съм на поклонението и да изразя уважение към сина на моя старшина от казармата Христо Христов”, лаконичен бе Жечев.

От сутринта пред черквата пристигаха венци, повечето от които анонимни. До началото на опелото в 13,30 ч, отслужено от отец Георги Паликарски, венците станаха 30. Този от съпругата му бе с огромни червени рози, а от децата - с кремави гербери и кали. “Скърбим за теб, братко наш”, “Завинаги един от нас”, “Завинаги ще си в сърцата ни” бяха надписите по лентите. Имаше и няколко “Брат мой” и “Приятеля”, а

хората се чудеха кой от всички е поръчан от Пламен Галев

Венец имаше и от заведение “Колата”, където преди години бе убит близкият до Галеви Николай Радев - Отвертката, както и от “Бивши служители на ЦСБОП”, където през 90-те работеха Братя Галеви.

В затворен ковчег докараха тялото на Геле. В Дупница се коментира, че

той се е заразил от ковид, след това развил рак

на белите дробове, откъснал се е тромб и е причинил инфаркта, от който почина.

В района на храма не се забелязваше засилено полицейско присъствие на униформени, но имаше цивилни. Униформените бяха на дискретно разстояние и по улиците, за да регулират движението. За по-голяма сигурност на няколко места имаше и жандармерията. По време на церемонията в небето имаше дрон. 

Все още са много неизвестните около смъртта на Христов, което поражда много слухове.