Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Даниел Александров  от ГЕРБ
Снимка: Архив
Даниел Александров от ГЕРБ Снимка: Архив

На 7 май в столичното 7-о РПУ е подадена жалбата срещу депутата от ГЕРБ Даниел Александров за блудство с непълнолетно дете. Оплакването е от родителите на момичето, съобщиха информирани източници. Според тях 3 дни по-късно жалбата е оттеглена.

В Дупница, където е роден депутатът, се говори, че съпругата му е подала заявление за развод.

В сряда Софийска градска прокуратура (СГП) предложи на главния прокурор да внесе мотивирано искане до Народното събрание за даване на разрешение за привличане към наказателна отговорност на Д. А. (Даниел Александров), депутат в 49-ото Народно събрание, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Предложението е изготвено от наблюдаващия прокурор в СГП във връзка с образувано на 31.05.2023 г. досъдебно производство и в него се сочи, че събраните доказателства са достатъчни за привличане в качеството на обвиняем на Д. А. за престъпление по чл. 150, ал. 1 от НК.

Наблюдаващият прокурор в СГП е счел, че в хода на разследването са събрани доказателства за това, че на 7 май 2023 г. в с. Бистрица, Д. А. чрез употреба на сила извършил действия с цел да възбуди полово желание без съвъкупление по отношение на лице, навършило 14-годишна възраст.

Като народен представител Д. А. е „лице с имунитет“. НПК установява забрана да се привлича като обвиняем лице с имунитет. Съобразно чл. 220, ал. 1 от НПК наказателно преследване срещу лице с имунитет може да се проведе едва след отпадане на имунитета.

С оглед разпоредбата на чл. 70, ал. 1 от Конституцията на България, за привличането му в качеството на обвиняем за извършено от него престъпление от общ характер, е необходимо разрешение на НС, а когато то не заседава – на председателя на НС.