Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ген. Кирил Радев, бивш шеф на Националната служба за борба с организираната престъпност
Ген. Кирил Радев, бивш шеф на Националната служба за борба с организираната престъпност

Бившият шеф на Националната служба за борба с организираната престъпност (НСБОП) ген. Кирил Радев е подавал оставка и уволняван заради несъгласие с правителствени среди.

“Проблеми от страна на политиците не съм имал, докато съм бил на поста си, освен когато отношението на Иван Костов към службите се промени - разказа оглавявалият структурата от 1998 до 2000 г. и преди това през периода 1993 - 1994 г. - Министър-председателят реши, че службите са много силни и неуправляеми, а всъщност говореше обратното. Всъщност те винаги са били зависими от изпълнителната власт и ако не си на мястото си като шеф, пътят е само един - напускаш или те уволняват поради несъгласие. Другият вариант е

да правиш това,

което искат от теб -

да не работиш”

По същата причина ген. Радев си подал оставката от НСБОП първия път, когато министър беше Виктор Михайлов (в правителството “Беров” - б.а.). Това е зората на мутрите, които се развиват необезпокоявани.

“Колегите събираха информация, знаеше се какво се случва, докладваше се. Но нямаше никакъв резултат, въпреки че данните бяха достатъчни за образуване на досъдебни производства. Те потъваха по веригата полиция-следствие-прокуратура - добавя генералът. - Мутрите диктуваха едва ли не целия обществено-политически живот. Натрупа се огромен престъпен капитал, който беше изпран и по-късно се сблъскахме с белите якички. Едно от малкото хубави неща в държавата тогава бяха ударите по контрабандата на захарта и спирта. На среща с Костов обясних, че трябва да се наблюдава какви пари ще влязат в хазната, което ще бъде критерий за успеха на тези операции. Нещата бяха много дълбоки.” През 1998 г. НСБОП разкрива, че в завода на “Мултигруп” в Камено са внесли нелегално 140 тона от сладкия кристал. Тогава ген. Радев обявява, че е налице “класически пример за добре организирана престъпна дейност и държавата е ощетена с 4,5 милиарда лева”. Но тази колосална сума не беше възстановена в държавния бюджет, защото адвокатите на “Мултигруп” успяха да докажат в съда, че тези

цели 140 тона захар

са се стопили от

метеорологичниге условия

“Така че службите са страхотен инструмент - попаднат ли в лоши ръце, резултатът е пагубен и обратното”, категоричен е Радев. През 1999 г. той изготвя доклад за състоянието на корупцията в страната. Паралелен документ е написал и колегата му от Националната служба за сигурност (НСС) ген. Атанас Атанасов, днес председател на ДСБ. Двамата не знаят какво съдържа написаното от другия и отказват коментари пред медиите. Според пресцентъра на МС чрез разследванията са установени 152 случая на неправомерни действия на 226 души от местната и централната власт. “Това беше от моя доклад, а този на Атанас Атанасов стана повод за отстраняване на Богомил Бонев като вътрешен министър. Костов търсеше как да го освободи”, добавя днес Радев. Впоследствие той разкрива, че министър-председателят му е забранил да разследва сделките по приватизацията.

Заради споровете шефът на НСБОП е уволнен, за което научил от БНР. “Доволен съм, че си тръгнах от службата, без прокуратурата да ме търси. Основен критерий за добре свършена работа в службите са реализираните дела. Ефективната борба срещу корупцията предполага не множество структури, а специализираните да могат да събират информация и да има ефект. Но всички - и ГДБОП, ДАНС и Дирекция на полицията - трябва да бъдат равнопоставени - всяка от тях да си реализира информацията”, дава формула за по-добро управление той.