Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сергей Станишев успя да отнеме монопола на Румен Петков за информация от службите.
Сергей Станишев успя да отнеме монопола на Румен Петков за информация от службите.

Битка за информацията от службите по времето на тройната коалиция роди новата Държавна агенция за национална сигурност (ДАНС). Тогава конфликтът между премиера Сергей Станишев и вътрешния министър Румен Петков е обществена тайна. Това става повод да се приеме препоръката от партньорски структури за формирането на ДАНС.

По този начин от началото на 2008 г. министър-председателят получи на свое подчинение нова мегаслужба, която включително може и да подслушва. Така Станишев успя през нов канал да придобие информация и от специални разузнавателни средства,

без да има нужда

тя да му бъде

поднасяна от МВР

и Румен Петков.

В агенцията са включени още Военното контраразузнаване (ВКР), дирекция “Защита на средствата за връзка” в МВР и Агенцията за финансово разузнаване.

Начело на ДАНС е поставен небезизвестният Петко Сертов, който преди това е бил съветник на Станишев, а още по-рано - служител на Второ главно управление на ДС. На новата агенция се отпуска огромен бюджет, а заплатите на служителите са двойни на тези, които получават колегите им в МВР, разказват бивши ченгета.

Тогава новата служба започва и една от най-скандалните разработки - делото “Галерия”. По него е разрешено да се следят, подслушват и записват журналисти и издатели, за да няма изтичане на информация.

А една от обществените тайни на службата е конфликтът между председателя Петко Сертов и неговия заместник Иван Драшков, който е бил шеф на контраразузнаването. След създаването на ДАНС в публичното пространство се твърди, че последният е държал всички разработки на бившата си служба и никой не можел да работи нищо без негово разрешение. На страната на Сертов се включва съветникът му – бившата барета Алексей Петров, който получил правомощия да нарежда на служителите. Впоследствие той обвини именно Драшков, че е станал причина за делото “Октопод”, по който бившата барета беше обвиняем и оправдан след години.

Мегаагенцията не се размина от скандали и при скоростното

назначаване на

депутата от ДПС

Делян Пеевски

за председател през 2013 г. Той остава на поста само 5 дни - от 14 до 19 юни. В София и в други градове в страната започнаха масови ежедневни протести с блокиране на движението по кръстовища и улици, включително и Орлов мост.

Макар и не публично, западните посолства също изразиха своето несъгласие с този шеф на ДАНС и предупредиха, че това може да има неблагоприятни последици за сътрудничеството с партньорските служби. В дебата се включи и говорителят на Европейската комисия Марк Грей: “Непрозрачните процедури, които не дават възможност да се разгледат въпросите за почтеността и компетентността, много затрудняват установяването на доверие в системата”.

Шествията и демонстрациите прерастват в недоволство от правителството. Кулминацията е т.нар. “Нощ на белия автобус” на 23 юли същата година. Опитват се да отведат депутатите с него, докато парламентът е обсаден. Стига се до сблъсъци с 8 ранени полицаи и двама протестиращи.

ДАНС е замесена миналата година и в друга сензация - че нейни служители са извършвали

шпионска дейност

в полза на Русия

Провинените бяха уволнени незабавно.

Но има и различен тип провинения на агенти от структурата. На 3 юни един от тях показал своята карта на полицаи от СДВР, когато го задържали за пушене на марихуана пред столичен мол. При обиска е открита тревиста маса и наркотично вещество, което прилича на пико.