Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бизнесмените Ангел Христов (вляво) и Пламен Галев
Бизнесмените Ангел Христов (вляво) и Пламен Галев
  • Лекар от частна болница издал съобщението за смърт, от здравното заведение отричат
  • Според неофициални източници Христов е пристигнал от Дубай в петък, часове преди да умре в имението си в Ресилово. В последните дни в емирството се чувствал зле и е ходил на медицински преглед
  • Продължава издирването на Пламен Галев, но засега в региона няма следа от него

Смъртта на Ангел Христов, който заедно с Пламен Галев се издирва от 11 г. от Интерпол, продължава да поражда много въпроси.

Къде и как се е върнал в България, кога и как е починал, имало ли е опити да бъде погребан без много шум, кои са хората, които са знаели всичко по случая, но са си мълчали и не са уведомили полицията, издаван ли е и от кого неистински документ за смъртта му - това са част от въпросите, които продължават да стоят без категоричен отговор вече трето денонощие.

Ясното досега е само, че починалият мъж е действително единият от т.нар. Братя Галеви, установено с ДНК експертиза. В понеделник станаха ясни и резултатите от аутопсията.

Причината за смъртта му е запушена коронарна артерия, съдебните лекари са открили множество тромбози. Времето на настъпване на смъртта съвпада с твърденията на близките, че

изведнъж е паднал и издъхнал в ръцете на жена си

В късния следобед в понеделник трябваше да се издаде постановление на прокуратурата за освобождаване на тялото от Съдебна медицина и предаването му на близките за погребение.

Според ОД на МВР в Кюстендил на 3 юни следобед служители на полицията в Дупница са получили сигнал, че в дома си в село Ресилово е починал 53-годишният мъж, обявен за международно издирване с червен бюлетин.

Разбират това часове след настъпване на смъртта. Предприемат незабавни специализирани действия. Установили, че има издадено съобщение за смърт от лекар от частната болница “Св. Иван Рилски 2003” в Дупница, както и смъртен акт.

След разпити на замесени в случая става ясно, че тялото е в катафалка на погребална агенция, в близост до гробищния парк. Около 1 ч след полунощ в събота срещу неделя полицията иска от Спешна помощ трупна линейка, която да вземе тялото от катафалката и да го откара до моргата в Кюстендил, а след това и към столичната Съдебна медицина.

Прокуратурата започва разследване за причините за смъртта и за това дали починалият действително е Ангел Христов.

Как тялото се е озовало в катафалката посред нощ до гробищата

още не е ясно, но има издаден смъртен акт от служителката Галина Палчева, специалист към ГРАО в Дупница.

От траурната агенция ми донесоха личната карта на лицето и съобщение за смърт, въз основа на които се издава смъртен акт. Личната му карта бе изтекла през 2018 г.

Съобщението за смърт бе издадено от частната болница, но фамилията на лицето бе грешна. Вместо Ангел Христов Христов бе написано Ангел Христов Ангелов.

Мое задължение бе да сравня имената, ЕГН и установих

разминаването Върнах съобщението да се оправи и часове по-късно ми го донесоха оправено с подписи и печати. Това, че картата му е невалидна, мен не ме касае.  

Отец Георги Паликарски трябвало да опее Ангел Христов, но МВР спря траурната церемония. Очаква се днес починалият да бъде погребан.
Отец Георги Паликарски трябвало да опее Ангел Христов, но МВР спря траурната церемония. Очаква се днес починалият да бъде погребан.

Не познавам Христов и не съм знаела, че този човек се издирва. Впоследствие се сетих. Нямаме база данни, за да може да знаем по име и ЕГН дали някой се издирва, каза Галина Палчева.

Тя потвърди, че съобщението за смърт от болницата било от 3 юни в 8 ч. Подписано било от д-р Васил Бачев, гастроентеролог.

“Всеки медик има право да издава съобщение за смърт, независимо от това каква специалност има”, уточниха запознати.

В документа е посочено, че смъртта е настъпила вследствие на сърдечна недостатъчност и съмнение за масивен инфаркт на миокарда.

“В националната база данни няма допълнителна информация, с която разполага МВР, както и за обявени за издирване лица”, уточняват от общината в Дупница.

Не е в правомощията, а и няма как служителката да проверява всяко едно съобщение за смърт дали е истинско, след като на него има всички реквизити - час на смъртта, дата, място, причина, име, фамилия, подпис, печат.

Не е ясно обаче дали при представяне на лична карта с изтекла валидност тя не е трябвало да подаде сигнал, защото все пак, макар и неиззет от органите, този документ е изтекъл. А може и да го е направила, защото пък не става ясно откъде полицията е получила сигнала за починалия мъж.

Потърсен за коментар, директорът и собственик на болницата д-р Ени Лефтеров не вдигаше телефона си. Медицинска сестра предаде на медиите лаконично неговите думи:

“Д-р Лефтеров каза, че смъртта на г-н Христов не е установена тук”

Всички документи са иззети от полицията и там пише кой е лекарят, издал въпросното съобщение за смърт.

Загадка остава защо, ако наистина Христов е починал в имението в с. Ресилово, съпругата му не е потърсила Спешна помощ, а друг лекар. Той пък не е написал, че установява смъртта в дома на Христов, а в болницата в Дупница и дали наистина починалият е бил настаняван или транспортиран в болничното заведение.

Предположенията са, че съпругата Радмила Христова е допускала, че не е добре да вика линейка на адреса в Ресилово, защото веднага ще стане ясно, че мъжът се укрива тук, макар че Интерпол го търси.

От траурната агенция заявиха, че при тях роднина на починалия е донесъл личната му карта и съобщението за смърт, а служителка ги е занесла в общината за издаване на смъртен акт.

Ние няма как да знаем кое лице се издирва. Оттук може да са минали хиляди хора, които се издирват, как да разбера? В събота беше Задушница, при нас беше пълно с хора. Ние нямаме база данни за издирвани лица.

Роднини ми предадоха личната карта и съобщението за смърт от болницата и аз ги занесох при служителката от общината за издаване на смъртния акт, каза по телефона служителка на траурната агенция в Дупница, която е била ангажирана с организацията на погребението на Ангел Христов.

Не отрече, че наистина фамилното име на Христов в съобщението за смърт, издадено от лекар в частната болница, е било объркано и се наложило да се поправя.

Категорично обаче отказа да каже откъде е било взето тялото на починалия - от Ресилово или от болницата в Дупница, за да се озове в катафалката пред офиса им до гробищния парк.

Разследването на прокуратурата и проверките на полицията продължават.

Разпитани са съпругата на Христов, децата му,

служителката в общината, издала смъртния акт, хора от траурната агенция, очаква се да бъде извикан и лекарят, съставил съобщението за смъртта.

В същото време продължава издирването на Пламен Галев, защото се носят слухове, че той също се е прибрал в страната.

Според неофициална информация Христов е дошъл от Дубай в петък, часове преди да почине в имението в Ресилово.

В Дупница се говори, че в последните дни в Дубай започнал да се чувства зле и е ходил при местен лекар на преглед. Възможно е да е разбрал, че има сериозен здравословен проблем, и затова да е рискувал да се върне при семейството си.

Имаше сведения за един полет от Дубай, които не се потвърдиха обаче на този етап, така че за нас е важно да се установи кога е влязъл, откъде е влязъл, помагал ли му е някой, коментира в неделя вътрешният министър Иван Демерджиев.

В Дупница и района има засилено полицейско присъствие. Криминалисти направиха обиски на няколко жилища, за които е имало съмнения, че може да се укрива Пламен Галев.

Знае се, че съпругата му и децата му са в чужбина, но е проверено жилището на негова приятелка. Проверяват се и телефоните на близките на Ангел Христов, за да се установи какви разговори са провеждани. Засега обаче от Галев няма и следа.