Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пригожин (вдясно) говори с военнослужещи по време на изтеглянето на “Вагнер” от Бахмут.
СНИМКА: РОЙТЕРС
Пригожин (вдясно) говори с военнослужещи по време на изтеглянето на “Вагнер” от Бахмут. СНИМКА: РОЙТЕРС

Пригожин вини военните в Кремъл за изгубените позиции в Бахмут, депутат пък го съветва да пита, ако не разбира - бил се превърнал в световен блогър, който крещи на света за проблемите

Русия е пред гражданска война заради напрежение между наемническите бойци от групировката “Вагнер” и редовните руски войски, след като в неделя, вместо да се бият срещу украинските сили, те откриха огън един срещу друг.

Руските войници са стреляли по “Вагнер” близо до източно-украинския град Бахмут, който Москва завзе благодарение на наемниците на Евгений Пригожин. Това бяха едни от най-кървавите и брутални битки за територия от началото на войната през февруари 2022 г.

По думите на шефа на “Вагнер” никой не е пострадал от нападението. Унищожен е само военен камион. На този етап западните медии не потвърждават информацията.

В отговор на нападението от “Вагнер” са задържали командира на 72-ра бригада на руската армия и пуснаха запис, на който той

признава, че е дал заповед да се стреля

по автомобила на наемниците. Направил го е, докато бил пиян, защото не харесвал паравоенната групировка.

Офицерът, който се представя като подполковник Роман Генадиевич Венивитин, видимо е бил бит от задържалите го военни. Той също така твърди, че между 10 и 12 негови подчинени са обезоръжили група бойци на “Вагнер”. Не е ясно дали става дума за същия инцидент.

Видеото със задържания се появи след изявление на командира на “Вагнер”, че по негова информация на 17 май редовната руска армия е забелязана да “минира пътищата в тиловата зона” на позициите на наемниците около Опитное и Озаряновка, два града до Бахмут.

Според Пригожин служители на руското министерство на отбраната са заложили различни взривни устройства, включително стотици противотанкови мини. Целта обаче не била да се възпре противникът, тъй като в тази зона

не се очаквало украински войски да минат оттам

Затова и Пригожин прави извод, че зарядите са поставени, за да посрещнат “Вагнер”. Той задал въпрос на военното министерство защо зоната е минирана, а отговорът бил, че такова е нареждането на ръководството.

Силите на “Вагнер” разчиствали района, когато попаднали под “обстрел с малки оръжия” от бригада на руската армия в Семигорие, град на около 20 км от Бахмут, се казва в изявлението.

От месеци руският военачалник Пригожин многократно обвинява Кремъл, че не предоставя на “Вагнер” необходимите боеприпаси, заради което загиват много бойци. Той дори заплаши, че ще изтегли войниците си от възловите позиции, за да съхрани живота им. Въпреки тези пречки и напрежението частната паравоенна групировка спечели на Русия една от най-ожесточените битки за украинска територия.

Последните обвинения са още един знак за трудните отношения между частната военна компания и Москва. Преди седмици Пригожин, който е сред близките до президента Владимир Путин, обяви, че неговите войски са започнали да предават позициите си в Бахмут на руската армия.

В понеделник Пригожин отново разкритикува военното ръководство на Кремъл след съобщения, че руската армия е загубила контрол над позиции около Бахмут. Лидерът на “Вагнер” определи това като абсолютен “позор” и “неблагодарност” на редовната армия към положения труд на бойците му. Командирът призова министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на генералния щаб Валери Герасимов

да отидат до фронтовата линия и да сплотят войските,

които тихо отстъпвали. “Можете да го направите! И ако не успеете - ще умрете като герои”, насърчи Пригожин.

Същевременно депутатът от Държавната дума Адам Делимханов, съюзник на чеченския лидер Рамазан Кадиров, се обърна срещу Пригожин, използвайки умалителното “Женя” и познатата руска форма на ти -“ты”. “Ти се превърна в блогър, който крещи на целия свят за всички проблеми”, критикува Делимханов и обеща, ако Пригожин нещо не разбирал, той де му обясни.

Обръщението предизвика бърз укор от един от най-старшите бойци на “Вагнер”, Дмитрий Уткин. “Откъде дойде това фамилиарничество: кой ти даде право да използваш обръщението “ти” и “Женя”?”, възмути се Уткин. И заключи, че “някои граждани трябва да бъдат поставени срещу стената заради срама, който имаме”.