Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пламен Галев и Ангел Христов (вдясно) в съда
Пламен Галев и Ангел Христов (вдясно) в съда

ДНК експертиза доказа, че тялото е на Ангел Христов, проверяваме дали е пристигнал в България жив, каза вътрешният министър Иван Демерджиев

Единият от двамата Братя Галеви - Ангел Христов, се е прибрал тайно в България и след това е починал от инфаркт. Тази шокираща новина изненада полицията, службите за сигурност и прокуратурата, както и негови стари приятели от 90-те години.

Вече 11 г. - от 2012 г., Ангел Христов и Пламен Галев се издирват от Интерпол

с червена бюлетина, за да излежат присъди от 5 и 7 г. за рекет и изнудване. По данни на МВР двамата са напуснали страната малко преди да влезе в сила окончателната им присъда от ВКС в началото на май 2012 г.

Как Ангел Христов се е прибрал, без да бъде задържан, кой го е укривал и още неизяснени въпроси тепърва очакват отговор и пораждат слухове и съмнения. Дори още не е изяснено кога и как го е споходила смъртта.

Според отец Георги Паликарски, който трябваше да отслужи опелото в неделя, Ангел е издъхнал в събота в късния следобед.

Смъртният акт на Ангел Христов е бил издаден от служител на община Дупница, без да бъде уведомена полицията, каза вътрешният министър Иван Демерджиев пред медиите в курорта Албена. Той уточни, че няма данни лице с това име да е преминало границата.

Работи се дори по версията Христов да не е бил жив, а само тялото му да е вкарано в България. До момента единственото сигурно е, че това е Ангел Христов и ДНК експертизата го е потвърдила. Кога и как е влязъл в страната, близките му дават противоречиви мнения. Имаше сведения за полет от Дубай, които не се потвърдиха на този етап.
Смъртният акт е издаден в неделя в 8 ч и ако не се е намесила полицията, вече щеше да е погребан, допълни Демерджиев.

Според него проверява се и местонахождението на съдружника на починалия Христов - Пламен Галев.
“Колегите са получили обаждане около 1 ч след полунощ в неделя от полицията да изпратим трупна линейка на посочен от нея адрес. Мисля, че е ставало въпрос за някаква траурна агенция.

След това е трябвало да откарат тялото в моргата в Кюстендил. При нас не е постъпвал сигнал през тел. 112 за какъвто и да е случай и наш екип не е ходил да установява смъртта, а само за пренасяне на тялото”, обясни директорът на ЦСМП в Кюстендил д-р Албена Рапатинска.  

В неделя пред входа на имението на Галеви в село Ресилово имаше коли на жандармерията и на полицията.
В неделя пред входа на имението на Галеви в село Ресилово имаше коли на жандармерията и на полицията.

Вероятната причина за смъртта е масивен инфаркт.

Казват, че е починал в ръцете на съпругата си,

двете му деца също били там. Предполага се, че е получил инфаркта от вълнение, че отново ги вижда, защото се е прибрал в събота часове по-рано.

Съпругата му Радмила, след като е извикала неясно все още кой лекар, за да установи смъртта, веднага е започнала подготовка за погребението. Уговорен е час за опело и за погребение в новите гробища на Дупница.

Въпреки че Христов е от Сандански, той е прекарал по-голяма част от живота си в Дупница и затова съпругата и децата му - Виктор и Елен, са поискали да бъде погребан в Дупница.

Опелото трябваше да е в храма “Св. Георги” и да бъде отслужено от архиерейския наместник на Дупнишката духовна околия отец Георги Паликарски.

“Жалко за смъртта на този млад мъж, беше добър християнин

Лоша дума за двамата (Братя Галеви - б.а.) не мога да кажа. Три мандата бяха членове на настоятелството на храма. Правили са много дарения за ремонти на всички черкви в района. Дарили са патронни икони от златна мозайка на няколко от тях.

След като се знае, че е починал в ръцете на съпругата си и децата, това се коментира тук, какво толкова има да се прави и да се разследва. А откъде е дошъл, никой не знае.

Но той се е прибрал при семейството си. Става му лошо, развълнувал се е и го е ударило в сърцето. Разбирам да има съмнения за убийство, но такова няма”, допълва отец Паликарски.

Той обясни, че трябвало Ангел Христов да бъде погребан в неделя и после да се разследва къде е бил и откъде е влязъл.

“При трагичен случай с мен се свързва медицинското лице и издаваме смъртен акт по мястото на събитието. Никой до момента не ме е търсил, не съм издавала смъртен акт”, каза кметицата на селото Мариана Доцина.

Първите информации бяха, че Геле е починал в имението в Ресилово. Не е ясно обаче дали наистина е така и след това тялото е пренесено в Дупница, или пък е починал в семейното им жилище в града, откъдето е издаден смъртният акт.  

Имението в Ресилово е добре охранявано и опазено от чужди погледи.
Имението в Ресилово е добре охранявано и опазено от чужди погледи.

След като новината за смъртта на 53-годишния мъж достига до полицията в 1 ч през нощта, оттам веднага се задействали, поискали трупна линейка, сигнализирали и прокуратурата.

Окръжната прокуратура в Кюстендил образува две досъдебни производства, заради което

тялото е транспортирано в Съдебна медицина в София, а погребението бе отложено

Близките му са били против аутопсията, но след като тя е разпоредена от прокуратурата, те нямат думата.

Първото досъдебно производство е за установяване, че починалото лице е издирваният Ангел Христов, а второто - за причините за смъртта и дали тя е естествена.

Отделно районната прокуратура е образувала производство за укривателство - подпомагане на лице за избягване на наказателно преследване и разследване помагал ли е някой на Христов да се укрие и колко време е продължило това, каза говорителят на окръжната прокуратура Мариана Сиракова.

МВР извършва две вътрешни проверки
Първата е за изясняване как Христов е влязъл в страната, а втората дали полицаите в Дупница са знаели, че Христов е в Ресилово.

Съпругата на Ангел Христов е отведена за разпит и от нея се очаква да съобщи кога мъжът се е прибрал, както и повече подробности около завръщането му, къде е бил и как е починал.

В неделя пред имението на Братя Галеви в Ресилово имаше първо цивилни полицаи в обикновена кола с буркан от вътрешната страна на предното стъкло. След тях пристигнаха още 3 обозначени коли на полицията и жандармерията.

Имението е с голям портал отпред и трудно може да се видят сградите, които са навътре. На портала има видеокамера.

В Дупница хората са в шок и спрягат различни версии за новината. Някои се съмняваха дали починалият въобще е Ангел Христов. Чудеха се дали с Геле не се е прибрал и Пламен Галев.

Имаше и версия, че първо е тръгнал Ангел, за да 
види дали може да се промъкне в България,

и ако все пак бъде разкрит, да излежи 5 г., докато присъдата на Пламен Галев е 7 г.

Къде са били в последните години Братя Галеви, също е загадка. Слухове ги пращат в Република Южна Африка, Дубай, екзотични острови. През годините се коментираше и дори, че са станали агенти на американските служби и работят за тях с информация, която придобиват за наркотрафик.

Други дупничани допускат двамата да са се връщали често в страната под чужда самоличност, с променена външност и след това пак са изчезвали.

Докато двамата са в неизвестност, КПКОНПИ се опитва вече 11 г. да конфискува имотите им

Искът бе на обща стойност 4 250 189 лв., насочен както срещу двамата, така и срещу съпругите им Радмила Христова и Емилия Галева, офшорките от Сейшелските острови “Ем Пи Ви Трейдинг лимитид” и “Пи Ей Джи Норд Адамс лимитид” чрез българските им клонове, на които двамата са представители, и офшорката от Британските Вирджински острови “Макса лимитид”.

Искането бе за отнемане на имущество на обща стойност 4 250 189 лв., в което са включени имението в с. Ресилово, дялове в български фирми, луксозни коли, оръжия и пари.

След 9 г. окръжният съд в Кюстендил уважи искове за 2 474 582 лв. Оказа се обаче, че на свое име те имат само дялове в български фирми, в една от тях са съдружници с Христофорос Аманатидис-Таки, както и малко пари в банковите сметки.

Сериозните имоти в Ресилово и скъпите коли са собственост на офшорките. Заради това съдът

трябваше да установи пряката връзка на двамата с офшорките,

което отне доста време. Пращани бяха съдебни поръчки за разпит на свидетели в Кипър и другите офшорни зони, назначавани бяха няколко експертизи на имотите, колите и оръжията, разпитваха се свидетели.

Строителството на имението в Ресилово започва през 1998 г., когато двамата изкупуват 10-ина съседни имота, обединени след това в един с площ 10,6 дка, както и още няколко, обединени в площ 4,4 дка.

Братя Галеви са били представители и пълномощници на част от офшорките. Една от тях е превеждала пари по банковите сметки на клона у нас за оперативната издръжка, за командировки на Галеви и техните семейства в страната и чужбина, за телефонните им разговори.

Следват пререгистрации на офшорните фирми, една от тях се мести в Република Сейшели. През 2004 г. имението е продадено на друга офшорка - “Макса лимитид” от Британските Вирджински острови, на която представител е счетоводителката на Галеви Христина А.

След като е събрал хиляди страници доказателства, съдът е категоричен, че прехвърлянето на недвижими имоти цели прикриване на незаконния произход на пари.

Според магистрати от Кюстендил сделките с отстъпено право на строеж и прехвърляне след това на собствеността на втора офшорка са абсолютно симулативни. Тези имоти

винаги са били собственост на Братя Галеви и 
следва да бъдат отнети

в полза на държавата, а всички сделки по прехвърляне на правото на строеж са обявени за недействителни.

Съдът не успя да отнеме суми, които са преминавали през банковите сметки на двамата, защото те са били изтеглени към момента на внасяне на искането от КПКОНПИ и са останали само общо около 2000 лв.

“Делото е на втора инстанция в Софийски апелативен съд, като последното заседание бе в края на миналата година и очакваме решение. Сега, когато офциално стане ясно дали Ангел Христов е починал, съдът и КПКОНПИ ще трябва да решат дали като ответници ще се явят неговите наследници”, коментира за “24 часа” адвокат Йонко Гергов, особен представител на Ангел Христов.

Кои са двамата “роднини”?

56-годишният Пламен Галев от Дупница и 53-годишният Ангел Христов от Сандански са емблематични фигури, които предизвикват обществен интерес.

Демонстрират богатства и власт, близки са с политици, съветници са на бившия кмет на Дупница Атанас Янев, през 2007 г. се срещат с тогавашния министър на МВР Румен Петков.

Наричат ги Братя Галеви, макар да нямат никаква роднинска връзка, а вероятно заради много близкото си приятелство и факта, че са неразделни. Те са бивши служители на МВР.  

Ангел (вляво) и Пламен
Ангел (вляво) и Пламен

Работили са в Специализирания отряд за борба с тероризма в началото на 90-те години. Техен шеф е бил Алексей Петров. След това са били и в ГДБОП. Галев напуска системата през 1997 г., а Христов - година по-късно. Регистрират няколко фирми.

Те са с предмет на дейност основно строителство, а седалището - в Перник. Живеят в Дупница и там създават семейства. През годините срещу тях периодично постъпват сигнали за рекет и изнудване, твърди се, че притискали местни бизнесмени да им прехвърлят бизнеса си, да им плащат такса “спокойствие”.

Момчета, кръжащи около тях, пък пребивали недоволните и отказващите да се подчинят.

Така срещу двамата започва дело за рекет и изнудване. През това време - 2009 г., те се впускат в политиката и се кандидатират безуспешно за независими депутати.

Окръжният съд в Кюстендил през 2010 г. ги признава за невинни, но Софийският апелативен отменя това решение и ги осъжда - Христов на 5 г. затвор, а Галев - на 7 г.

Присъдите им са потвърдени от ВКС на 3 май 2012 г. В Дупница обаче мненията на хората са раздвоени. Някои ги смятат за благодетели на града, казват, че по тяхно време там не е имало кражби на коли, разпространение на дрога.

За други дупничани Братя Галеви категорично са рекетьори и изнудвачи, “сложили ръка на целия град”.