Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Петър Витанов
Петър Витанов

Задаващата се коалиция между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС изглежда като прегръдка между мъртъвци. За да се легитимира тази сделка се размахва плашило – заплаха от Русия. Това каза ръководителят на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов в Банско, съобщиха от пресцентъра на ЕП. 

„Продължаваме промяната“ беше създадена като алтернатива на ГЕРБ, със задачата да разгради модела на управление. Когато се прегърнеш с този модел на управление – това е смъртоносна прегръдка. Създава се огромен политически вакуум заради дилетанщината в политиката. За да се пакетира тази коалиция, се търси враг, размахват се всевъзможни плашила. Политическото поведение на партия ГЕРБ също е нелогично и говори за други мотиви за тези действия. Подобна конструкция няма как да съществува дългосрочно“, коментира Витанов.

„Свидетели сме на деградация на политическия процес. Партиите съществуват на база противопоставяне“, отговори евродепутатът на въпроси на студенти за актуалната политическа ситуация в страната.

Петър Витанов беше лектор в Международната лятна академия по лидерство на Висшето училище по телекомуникации и пощи. Той даде положителни примери за работата на българските политици.

„Българските евродепутати работят много добре заедно в ЕП и това е пример как може да се прави отговорна национална политика. Искам да видя Европа по-интегрирана, защото всеки един орган, в който не участваме ни лишава от възможността да взимаме решения. Ако не сме част от Еврозоната или Шенген, ще останем в периферията“, коментира още Витанов.

„Днес в България липсва най-много справедливост. Имаме бедност, която не е характерна за Европа. Имаме изключителни неравенства. Трябва да живеем в далеч по-прогресивен и справедлив свят. Представям си страната ни по-чиста. Концентрирана в четири, пет приоритета. С друга данъчна система, която да притъпи неравенствата“, каза още той.

Участниците в дискусията коментираха предизвикателствата пред Европа и Балканите, възможностите за младите хора да са активни и да са част от взимането на важните политически решения.