Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Акад. Николай Денков, Асен Василев и Атанас Атанасов на връчването на втория мандат в президентството
Акад. Николай Денков, Асен Василев и Атанас Атанасов на връчването на втория мандат в президентството

Нова въртележка за министри развъртя номинираният за премиер акад. Николай Денков на втория ден от "размразяването" на преговорите с ГЕРБ. Въпреки че втората по големина политическа сила ПП-ДБ вече анонсира състава на кабинет, с който ще върви към правителство, бързо стана ясно, че промени ще има.

Иван Кръстев, който бе номинация на Денков за социален министър, обяви, че се отказва, тъй като не желае да е в комбина с ГЕРБ. Той обаче щеше да бъде сменен и без това - членството на Кръстев в БСП и левите му позиции, включително и подкрепа към Русия, предизвикаха напрежение в коалицията и ДБ настояха за отзоваването му. Сега за титуляр в Министерство на труда и социалната политика се говори, че се спряга Иванка Шалапатова. Тя е изпълнителен директор на фондация "За нашите деца". Била е зам.-министър на труда и социалната политика през 2013 г. в служебния кабинет на Марин Райков.

И друго име от кабинета на Райков се появи сред спряганите за нововъведения при Денков - Петър Стойчев. Плувецът бил гласен за спортното министерство още в първия списък. В него обаче попадна автомобилният състезател Димитър Илиев. Според слуховете Стойчев е "гербаджията", срещу когото Радостин Василев обяви, че се е противопоставял за министър. Към момента не е ясно дали Димитър Илиев остава в кабинета.

Въпросителни има и около оставането на Милен Матеев за правосъден министър. Бившият шеф на правната комисия в предния парламент не успя да влезе в НС този път, но ПП продължават да разчитат на експертизата му. На скандалния запис, разпространен от Радостин Василев, Матеев бе изключително остър за подготвяната коалиция и дори разкритикува ротациите на председател на НС и на вицепремиер като противоконституционни. След пресконференцията, обявила "замразяването" на отношенията между ГЕРБ и ПП-ДБ, той коментира в тв участие, че не знае дали ще има кабинет. "Принципно съм дал съгласието си да стана министър на правосъдието. Всички приехме трудно идеята Мария Габриел да бъде част от нашия кабинет. Не съм убеден, че Националният съвет на ПП ще одобри идеята за още министри в кабинета", коментира обаче той. Неофициално обаче се заговори, че Матеев може да изпадне от кабинета, за сметка на по-позната фигура - бившата шефка на СДС Екатерина Михайлова. Пред Нова телевизия тя потвърди, че е била поканена, но добави, че е отказала. Имало още един кандидат, който е с опит в изпълнителната власт.

Кирил Вътев, собственик и управител на месопреработвателната компания "Тандем-В", към когото ПП първоначално се бяха обърнали за земеделски министър, вървеше към замяна на вече обявения за титуляр Христо Даскалов. Бившият шеф на БАБХ обаче може да си запази поста, тъй като Вътев отново се замислил дали си струва да се хвърля в правителство с краткосрочен хоризонт.

Както "24 часа" вече писа, Андрей Янкулов отказа да е МВР шеф и за поста се търси нов човек. И от ГЕРБ, и от ПП-ДБ посрещали добре идеята това да е Калин Стоянов. Той беше назначен за директор на ГДБОП от настоящия депутат от ПП Бойко Рашков, докато бе министър на вътрешните работи в първото служебно правителство на Румен Радев. Стоянов е в системата на МВР от 2003 г. Като алтернатива дори се чуло името на Цвятко Георгиев, който оглавява комисията по сигурността на информацията, но кандидатурата бързо била отхвърлена.

Две хипотези съществуват и за икономическите ресори - единият е да бъде заменен Юлиян Войнов, другият е Даниел Лорер изцяло да отпадне от кабинета като знак за намаляване на политическите фигури. Неофициално обаче и той, и Асен Василев ще запазят позициите си в правителството.

Културният ресор също може да претърпи промяна - макар за там вече да бе разпределена Яна Генова, не е ясно какво се случва и с министерството на туризма.

След два дни преговори, първо 3 часа, след това още около 4, ръководителите на преговорните екипи за ГЕРБ и ПП-ДБ - "ротационните премиери" Мария Габриел и акад. Николай Денков, така и не разкриха подробности за въртележката при имена за министри. Неофициално се говори, че идеята е още утре да отидат при президента Румен Радев с папка, съдържаща всички министри. Депутати дори коментираха, че имало предложение документите да не му бъдат предавани лично заради острите му думи при връчването на мандата. Дори се заговори папката да бъде депозирана в деловодството на "Дондуков" 2, само че нямало как да стане.

При промяна в имената, Денков все пак трябва да получи поне одобрението на "Промяната" - трите партии от "Демократична България" вече декларираха, че му делегират правото да определя сам състава на кабинета. Тази вечер обаче се очаква формациите от втората коалиция да обсъдят развитието на преговорите с ГЕРБ. Хората на Бойко Борисов пък продължават да пазят мълчание по темата, а лидерът им вече обяви, че ПП държат сами да носят политическата отговорност за кабинета.