Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

акад. Николай Денков
акад. Николай Денков

Поне 5 нови имена в редактирания списък на акад. Денков

3 часа се оказаха достатъчни слънцето да изгрее отново над правителството с премиери Николай Денков и Мария Габриел.

Мария Габриел отново се включи в преговорите
Мария Габриел отново се включи в преговорите

Ден след като бившата еврокомисарка обясни, че смразяването между ГЕРБ и “Промяната” не е точно ледена епоха, но и слънчеви лъчи няма, тя и академикът се затвориха в стаята на парламентарния шеф Росен Желязков. И останаха вътре близо 3 часа. При тях през цялото време влизаха и излизаха водещи фигури от партиите, включително лидерите Бойко Борисов, Кирил Петков и Асен Василев, Христо Иванов и Атанас Атанасов.

Още във вторник стана ясно, че въпреки “замразяването” на преговорите от страна на ГЕРБ в събота заради изтеклите записи от заседанието на ПП шансовете за кабинет с ротиращи се премиери Габриел и Денков отново стават големи.

Засили ги президентът, който в понеделник обяви втория мандат за дискредитиран и настоя, че не е целесъобразно да бъде реализиран.

От “Промяната” се възмутиха, че гази конституцията, като казва на депутатите да не излъчват правителство, и свикаха многолюден протест под прозорците му във вторник вечерта. Твърде резкият тон на Радев, който пробва да предопредели провала на втория мандат, всъщност провокирал ГЕРБ да се върне на масата за преговори. А жегата откъм прокуратурата - искането на имунитета на Бойко Борисов, окончателно стопило ледовете.

След вчерашните разговори неофициално стана ясно, че дори присъствието на Асен Василев в списъка като финансов министър е предоговорено. Въпреки слуховете, че той може да отпадне по настояване от ГЕРБ и сигналите за отстъпки, които и самият акад. Денков даваше. 

Асен Василев остава в кабинета, който акад. Денков ще предложи
Асен Василев остава в кабинета, който акад. Денков ще предложи

“Освен че не трябва да има партийни лица, трябва да има и хора, които да си свършат работата. Не е толкова лесно да се намери министър на финансите, който да може да свърши работа в тези трудни обстоятелства”, обясни Денков на влизане за срещата вчера.

На нея, оказва се, ролята на Асен Василев дори не е била дори коментирана, така че той остава в кабинета. Натискът за неговото оттегляне от страна на ГЕРБ е отпаднал въпреки недоволството в собственото им твърдо ядро, разкриха запознати.

Депутатът от ДБ Георги Ганев потвърди, че Василев остава, макар и с уговорката, че “всичко може да се промени след 15 минути”.

“Разговорите са минали доста конструктивно, вероятността за редовен кабинет е малко по-голяма. Към момента

не се очертава чисто експертен кабинет - ще има политически  лица”,

повдигна завесата Ганев пред БНТ.

Запознати пък издадоха, че вече е договорено МВР да се поеме от човек, посочен от ГЕРБ. Няма да е първоначално спряганата за поста Благородна Макева, която бе номинирана за вътрешен министър в неслучилия се кабинет “Габровски” в миналия парламент. Засега името не е уточнено, но преди време акад. Денков в тв интервю даде пример със зам.-министър от ГЕРБ, който бил добър експерт.

Включеният в първия списък на Денков кандидат за вътрешен министър от ПП, Андрей Янкулов, се отказа още миналата седмица с аргумента, че кабинетът е станал политически.

“Гледаме дали може да има по-добри експерти. Експерти и вие може да ми предложите”, обясни Николай Денков пред репортери. Важно било да се намерят най-добрите хора за тези постове.

За втори път вакантно остава креслото в земеделието

Първоначално за там бе посочен бившият шеф на БАБХ и настоящ депутат Христо Даскалов, но се оказа, че фаворит е бил собственикът на “Тандем” Кирил Вътев. Той уж се бе навил, но сега май пак отпада. Това вероятно връща Даскалов в играта.

За туризма се търси експерт вместо посочената първоначално Гергана Кабаиванова.

Автомобилният състезател Димитър Илиев се отказал да е министър на спорта, разгласи пък Радостин Василев. Докато новината на човека, пуснал записа на ПП, не бе потвърдена, то със сигурност няма да е социален министър социалистът Иван Кръстев. Присъствието му в първия вариант на кабинет напрегна силно ДБ и ГЕРБ, които извадиха негови снимки с руски и червени знамена от сбирки на БСП.

Разговорите по състава на кабинета ще продължат до понеделник, когато Денков трябва да се върне при президента с пълна папка с министри. Вчера самият той даде доста обтекаем отговор на въпрос дали са успели да затоплят отношенията с доскорошния си антагонист, а сега - потенциален партньор. “Температурата е от 0 до 100 градуса”, каза академикът.

“В разговорите има 2 елемента. Единият е да гарантираме, че няма да има проблеми с администрацията - подготвяме съответния документ, който да успокои всички,

които са се притеснили. И второто - персоналният състав. Работим и по двата”, каза Денков. Така даде и публично знак, че е чул заявените от Габриел и Борисов притеснения за възможните чистки на държавни служители.

ДБ продължават да смятат, че е важно кабинетът да е с по-експертен профил и не предлагат свои хора. Но вече са склонни да преглътнат повечето имена на ПП, защото “при тази ситуация колко експерти биха се съгласили да си заложат главата”.

В ГЕРБ пък все още очакват информация от ръководството как ще се процедира.