Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

- Г-н Ботев, подкрепяте ли евентуални разкопки, за да се разкрие къде е главата на Ботев и тленните му останки?

- Разбира се. Не може да се изключи вариантът, че костите са в предполагаемия гроб до манастира "Света Троица". Всеки патриот би искал да разбере дали са там, ако спомените на овчарите след Освобождението са точни. Както по света се

търсеха костите

на Ричард Трети и бяха намерени, както във Франция се търсят тленните останки на Мария Магдалена... същото е и с тези на Ботев. Това е нещо свято за държавата и съм убеден, че трябва да се положат всички усилия, за да се разкрият. Иначе, когато казваме, че няма гроб за Христо Ботев, звучи...

- Нелепо. Същото е и с Левски.

- Да.

- Вие като историк смятате ли, че убиецът му е бил черкезин?

- Да, а лобното място е Йолковица под връх Камарата.

- Ако евентуално се открият останки край “Света Троица” ще има ли възможност да се направи ДНК анализ на вашето семейство, за да се сравни с този на намерените кости?

- Да, в семейния ни гроб в Централни гробища са погребани майка им и моят прадядо Кирил  -

стига да се получи

разрешение

да се разкопае, ще се направи това сравнение.

- А ако няма годна ДНК в семейния гроб, вие готов ли сте да се подложите на анализ, за да се разбере дали са открити тленните останки на Ботев?

- Да, готов съм, това е в интерес на историята и на чувството ни за патриотизъм. Силно се надявам да бъде установена истината.

- Има много писания от така наречените “пишман историци”, според които самите четници или един от тях е застрелял Ботев, как се отнасяте към тези твърдения?

- Правилно отбелязвате “пишман историци”. Това са изключително некомпетентни твърдения, някои искат на гърба на герои да трупат дивиденти. Не е коректно. Чисто човешките отношения на великите личности невинаги са били гладки, невинаги са били изпълнени с любов, уважение. Както при всички, понякога е имало и разпри, всеки е имал своята позиция и гледна точка, но това не означава, че трябва да им петним имената, че са се избивали един друг. 

Боян Ботев
Боян Ботев

- Докато “Радецки” е на пристанището в Оряхово, Ботев получава известие от Филип Тотю, че Априлското въстание е потушено, че включването на четата е безсмислено и че трябва да продължат към Сърбия. Имате ли представа дали Ботев е споделил това указание с останалите четници?

- Не зная дали го е направил. Да, той е знаел, че Априлското въстание е потушено, но неговият тактически и стратегически замисъл е бил

да поведе четата, за да

прикове вниманието

на великите сили към “Българския въпрос”. По този начин четническата акция става известна в световните медии като аферата “Радецки”. Всъщност именно този героизъм е възлов момент в обявяването на Руско-турската война през следващата 1877 г. Това е водещият мотив на Ботев.

- Дъщеричката му се е родила само преди дни, а той знае, че отива на самоубийствена мисия…

- Така е! Това е любовта към Отечеството! Искал е да види България свободна и независима.

Христо Ботев с братята си.
Христо Ботев с братята си.

- И Вие ли смятате, че Ботев е застрелян с американска пушка “Спрингфийлд”?

- Да, била е преправена, едрокалибрено оръжие, стреляно е от 280 крачки, най-вероятно стрелецът е нишанджия.

- Казват, че те са изучавали обекта често по цял ден преди да стрелят?

- Да, още повече в случая Ботев е бил изправен, носел е шапка с перо, бил е добра мишена за човека, който го е наблюдавал и следял от доста време.